2012. május 30., szerda

VIGYÁZZ MAGADRA!






            Május 24-én, csütörtökön a Nagy Lajos Gimnázium  9. évfolyama a Savaria moziba ment Klobusitzky György drogprevenciós előadására.
            Amikor beléptünk a terembe, még nem tudtuk mire számítsunk, mert diszkó fények, techno zene és színes buborékok fogadtak minket.
Maga az előadás érdekes volt,  nem azt hallottuk, hogy ez tilos! , ne csináljátok!  Az előadó megpróbált rávezetni minket arra, hogy miért nem jó és mi mindent lehetne abból a pénzből venni, amit drogokra, cigire költenénk. Egy olyan dologgal próbált hatni ránk, ami szintén irányító a mai világban: a pénzzel.
            De ne szaladjunk ennyire előre, kezdjük az elején!
Amikor mindenki helyet foglalt, kielemeztük előadónk nevét, megtudtuk, melyek a leggyakoribb nevek az országban és még ingyen tollakat is kapott néhány szerencsés. Aztán megtanultuk, hogyan lehet megkülönböztetni a járőröket a csalóktól, mit kell nézni a jelvényen és milyenek  a különböző megyék karjelzései az egyenruhákon.
            A következő téma a bulizás és az azzal járó tevékenységek, ill.  azok hatása és végeredménye.  Itt egy komoly szabályt tanultunk meg, amit elméletben mindenki tud: Ne vezess ittasan! Hívj helyette taxit vagy buszozz, gyalogolj, de semmiképpen se vezess!
            Majd a drogok ismertetése következett. Kevesen tudják, hogy vannak illegális- és legális drogok –vagy ha tudják, nem biztos, hogy be is tudják őket sorolni.
A legálisak:
  • alkohol
  • nikotin
  • koffein
  • gyógyszerek
Az illegálisak:
  • Marihuana
  • Cannabis
  • Gina, Kati, Márti, Tomi, LSD, BSD és  folytathatnánk a végtelenségig, de Klobusitzky György  szavaival  a cucc, így  három c-vel.
Néztünk videókat arról, hogy milyen hatásai vannak a drogoknak. Láttuk, hogy egy egészséges, fiatal nőből, milyen roncs lesz  mire eléri a harmincat - ha kábítószerezik.
A házilag elkészített joint hatására is volt példa.
Az előadó megmutatta, hogyan lehet felismerni a bélyeges drogot  (a postai sokkal nagyobb, míg előbbi csak köröm méretű).
Ráadásul még azt is megtudtuk,  hogy az első, aki az országban sört ivott, Nagy Lajos király volt.

Klobusitzky György előadását az érdeklődők YouTube-on is megtekinthetik.
http://www.youtube.com/results?search_query=klobusitzky

Szecsődi Tímea 9/A

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése