2012. május 10., csütörtök

Száz éve született Ottlik Géza



Tudni, hogy Ottlik van

Ma száz éve, 1912. május 9-én született Ottlik Géza, akinek életművét, alakját különleges tisztelet és cinkos szeretet övezi: az Iskola a határon a 20. századi irodalom alapműve. Micsoda szerencse, hogy Kőszegen játszódik.

Vas Népe 2012. május. 09. szerda | Szerző: Ölbei Lívia 

Az Ottlik-kultusz megalapítója minden kétséget kizáróan Esterházy Péter, aki szerzetes módjára   lemásolta a teljes Iskola a határon-regényt: az író 70. születésnapja alkalmából. Harminc év távlatából - éppen ma - különösen érdekes újraolvasni azokat az Esterházy-futamokat, amelyek az akkori "fél-fiatalocska" írók  Ottlik-rajongásának forrásvidékét kutatják:  "Ottlik valamiféle méltóságot kínál vagy ajánl nekünk. Mert lehet, hogy az élet olyan, hogy alkukat kell kötni benne, de ezeket az alkukat is méltósággal kell kötni. És ha nem lehet méltósággal alkut kötni, akkor nem szabad alkut kötni! Azt mondja, hogy van, amit lehet, és van, amit nem lehet. És hogy szívesen gondol az ember úgy Ottlikra, mint afféle biztosítékra, hogy nagy baj nem történhetik. Mintha ő volna az a derék indián, aki szavatol a lady bizonságáért. Ami persze nem igaz, ezzel csupán biztatgatjuk magunkat. (...) Mégis fontos tudni, hogy Ottlik van."

És bár azóta olyan (gyönyörű) elemzések is születtek, amelyek azt bizonyítják, hogy az Ottlik-életmű éppen nem a minden megvan biztonságából, hanem a semmi nincs meg kétségbeeséséből született; mégis: az Ottlik-centenáriumon ennél többet ma se lehet mondani. Fontos tudni, hogy Ottlik van.
Kőszeg pedig visszavonhatatlanul beleíródott az Iskola a határon-regénybe - és viszont.
Ma reggel három, az író életében jelentős városban indul útnak a nagy regényváltó: az Iskola... hangos felolvasása a rítus mindenkori jelen idejében. Kőszegen 8 órától két kultikus helyszínen váltják egymást a fölolvasók. A Dr. Nagy EGyMI-ben - ki ne tudná, hogy ez a Hunyadi Mátyásról elnevezett m. kir. reáliskolai nevelőintézetnek, vagyis Ottlik katonai alreáljának az utóda -, valamint a belvárosi Sgraffitós-házban, amelynek homlokzatán ma is olvasható a regény mottójának választott Szent Pál-mondat: itt figyelt föl rá anno az Ottlik nevű kisdiák is.

Az iskolában magyarul, a Sgraffitós-házban angolul hangzik el az Iskola a határon. Az iskolában a kőszegi önkormányzati képviselők kezdenek, a Sgraffitós-házban főleg a két tannyelvű oktatásban részesülő kőszegi gimnazisták adják kézről kézre a könyvet: hetek óta készülnek az angol nyelvű felolvasásra. A kőszegi felolvasás legfőbb szervezője Polnischné Petrovics Krisztina. A kultikus akcióban kőszegi civil szervezetek tagjai, érdeklődők, iskolák, intézmények csoportjai vesznek részt, a prognózis alapján mintegy négyszázan. (Vö! négyszer százas váltó.)
De Básthy Béla, Kőszeg alpolgármestere hangsúlyozza, hogy akinek ma támad kedve bekapcsolódni, bátran megteheti. Az Ottlik-maraton minden résztvevője emléklapot kap, ahogy maga a könyv is kultusztárggyá válik: a felolvasott passzusok mellett ki-ki ott hagyja a kézjegyét.
A maratoni felolvasás várhatóan körülbelül éjfélig tart: Ottlik van. (Ezzel biztatgatjuk magunkat.)
Élő webes közvetítés
Ma nemcsak Kőszegen, hanem a gödöllői  könyvtárban és a Petőfi Irodalmi Múzeumban is megrendezik az Ottlik-maratont; Pesten mások mellett Esterházy Péter is olvas. Az akció  interneten is nyomon követhető lesz a www.ustream.tv/channel/ottlik100 és a www.ustream.tv/channel/ottlik100english webcímen. A kőszegi Ottlik-év - amelyre egymillió forintot különített el az önkormányzat - május 11-én konferenciával folytatódik. A nyitó előadás Szegedy-Maszák Mihályé: "Az idő módozatai."

Nézzétek meg!
 http://www.tvszombathely.hu/hirek/a-100-eve-szuletett-ottlik-gezara-emlekeztek-koszegen-20120509

Tegnap mi is részesei voltunk a maratoni felolvasásnak. Czotter Judit és Sulyok Ilona (10/A) kísértek el, és olvastunk 9-10 óráig az egykori katonai alreálban. Utána pedig rendhagyó irodalomórán vettünk részt, melyet Dr. Fűzfa Balázs a NYME SEK irodalomprofesszora tartott az iskola kertjében. A regényben szereplő helyszíneket jártuk be és néztük meg, közben "szerencsediókat"  is szedegettünk. Találkozott élet és irodalom.
Fotók: Czotter Judit

Az Ottlik Géza emlékév rendezvényei  Kőszegen, Budapesten és Gödöllőn folytatódnak, a neten nyomon követhetők:
www.ottlik.hu
www.koszeg.hu
www.pim.hu
www.gvkik.hu


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése