2012. május 10., csütörtök

A Magyar Nyelv Hete április 22-28.




A Magyar Nyelv Hete keretén belül hallgathattuk meg április 26-án Laki János előadását, aki a zalaegerszegi Kölcsey Ferenc Gimnázium tanára és a Nyugat-Magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központ Magyar Nyelvészeti Tanszékének munkatársa.
Az előadás során több területre is kitért. Beszámolt többek között egy évente megrendezésre kerülő nemzetközi konferenciáról, melyre minden évben visz ki magyar fiatalokat. A rendezvény célja, hogy a diákok gátlásaikat leküzdve, bátran merjenek megszólalni idegen nyelveken akár nyilvánosság előtt is. Laki János elmondása szerint a magyarok általában azért nem mernek más nyelveken beszélni, mert attól félnek, hogy néhány kifejezést nem pontosan mondanak, és nem tudják megértetni magukat, vagy kinevetik őket a hibás nyelvhasználatuk miatt. Ez a félelem általában alaptalan, hiszen azok, akik anyanyelvként beszélik a németet, vagy az angolt, a pontatlanságok ellenére is meg fogják érteni.
Hallhattunk a világnyelvekről is. Egy ilyen kezdeményezés volt az eszperantó nyelv, de máig sem terjedt ki minden országra. A professzor véleménye szerint nem alakulhat ki igazi, tökéletes világnyelv. Ennek fő okai az egy nyelven belül kialakult nyelvjárások. Például egy ausztrál farmer és egy londoni úriember nem biztos, hogy megértenék egymást, habár mindketten azt mondják, hogy angolul beszélnek. Az angol nyelvben olykor akkora eltérések lehetnek, hogy egy idő után kérdésessé válik, hogy ugyanarról a nyelvről beszélünk-e.
A hallgatóság kétségkívül azt élvezte a legjobban, mikor Laki János a magyarra való fordítás „szépségeit” mutatta be egy klasszikus példán, az Elektromos csellentyücske használati útmutatóján keresztül.

HaszNÁLLAti UTmutat

  A játék neve: ELEKTROMOS CSELLENTYÜCSKE. Biztos nágy az örom !
  Hogy a gyermek eztet a játék neki, ünneplő alkalom kezébe venni,
  által kissé tanulás célzatából kaptál. Tehátakorlá Suk !

   1. A doboz tetővel bír. Ez leszedés után szabad
      benyujtás a kézenk, négyszögalak ELEKTROMOS
      CSELLENTYÜCSKE.

   2. Alapos és kézbentartva alányulva óvatosan dobos
      fenekéről első játék bekezdését.
      FUGYULIM !  Felszólít !

   3. Mindezután meg lehet kezdeni játszását a játéknak
      vele.

   4. Fogjátok a drót alfelét a kéz magsujja közzé, és
      job kezetek föl-le mozgat, majd onnét villany be-
      kapcsol, hirtelen smrigli erősen, különben nem jön
      a villany se át, se hosszu, se tyü.

   5. Egyfejü magánjáték. Ha vagytok egyed és nincs játszó,
      önmagatokból is összerakni, és az nyer, aki előbb.

  MINDENFEJÜ VÉTELEMBERNEK ÜZEN KEDVES JÁTSZÁS ?

GYÁRTMÁNYTYó CÉG

Jenei Boglárka (9/A)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése