2012. május 22., kedd

Látogatás az Iseumben




Ízisz az ókori Egyiptom egyik legjelentősebb istensége, anyaistennő, a termékenység, a varázslás, a tengerhajózás, a víz és szél istennője, a nőiesség és a hűség szimbóluma, Ozirisz felesége és Hórusz anyja. Kultusza elterjedt a Közel-Keleten és egész Európában. Pannónia területén, így Savariában is a II. században vált jelentőssé. A kultusz leghíresebb magyarországi emléke a Szombathelyen található Iseum Savariense.

Az osztályunk május 18-án, pénteken egy rendhagyó történelemóra során látogatott el az Iseumba. Az idegenvezetőnk sok mindent mesélt az Ízisz-kultusz kialakulásáról, elterjedéséről. Beszámolt az épület különböző részeinek funkciójáról.  Középen található a templom, timpanonnal és  hat oszloppal a homlokzata előtt. Ide régen nem léphetett be akárki, csak az arra kijelölt néhány személy. Ők leginkább a mai püspökökre hasonlítottak. A szentélyt három oldalról körülvevő oszlopcsarnok zárt kiállítótérként épült újjá. Itt a kutatások során a környékről előkerült leleteket mutatják majd  be. 
A kiállítás, amit megnéztünk, híres emberek mellszobraiból, régészek által talált koponyákból, és a koponyák alapján rajzolt  arcképekből állt. Az idegenvezető felhívta a figyelmünket arra is, hogy rajzok alapján megfigyelhető, hogy mennyire változatos, különböző arctípusú emberek éltek az ókorban. 






A szentély körül látható a Borostyánkőút egy részlete. Ez és a márványoszlopok maradványai még közelebb hozzák a múltat a látogatókhoz. Könnyebb elképzelni, hogy milyen monumentális  lehetett az eredeti komplexum.

Dr. Hende Csaba, honvédelmi miniszter így nyilatkozott az Iseumról az ünnepélyes megnyitón, 2011-ben: "Nagyszerű alkotásokra vagyunk képesek, ha megtaláljuk egymást. Hegycsúcshoz érkeztünk, kétezer év dübörög ezekben a kövekben, fontos, hogy nekünk legyen fülünk a kövek üzenetének
meghallására. A szentély nem csupán nevezetesség, hanem jelkép és munkaeszköz is."
(Jene Boglárka 9/A)



A képet az Iseumról a neten találtam, a kiállításról a képeket pedig Vági Réka (9/A) készítette.





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése