2009. november 30., hétfő

Aki a történelmet szereti.........

Számomra mindig nagy öröm, ha könyvtárunk gyarapodásáról számolhatok be. Most a történelmet szeretők figyelmébe ajánlanék néhány újdonságot.
2009 áprilisában a Kossuth Kiadó talán eddigi legnagyobb vállalkozását indította el. A "Magyarország történelme" című sorozat 24 kötetben tudományos igénnyel, ám közérthető, nyelven, számos képpel illusztrálva mutatja be népünk/hazánk történelmét a kezdetektől napjainkig. A sorozat főszerkesztője Romsics Ignác. A kötetek szerzője pedig mindig az adott kor avatott szakértője. Eddig 16 rész jelent meg, a honfoglalástól 1867-ig. A sorozatra könyvtárunk előfizetett. Mivel a példányszám korlátozott, a sorozat a kézikönyvtári részben található, de hétvégére/ szünetre kölcsönözhető. Ha jól tudom a sorozattal párhuzamosan az M1 csatorna 46 részes dokumentumfilmet forgat, illetve már sugároz is vasárnap esténként.
A múlt héten a Népszabadság, a History Channel és az Oktatási és Kulturális Minisztérium ajándékaként 22 részes DVD-sorozatot kaptunk. Címe: Legendák nyomában-Rejtélyek és mítoszok a történelemben. Történelem- és irodalomórák remek kiegészítője lehet. Olyan izgalmas témákat ismertet, mint a a szamurájok titokzatos élete, az ezeregyéjszaka meséi, a bibliai ószövetség történetei, az etruszkok és az aztékok birodalma, de még hosszan sorolhatnám. Egy-egy rész 45-50 perces, "alkalmazkodik" a tanóra hosszához. Egy-egy részből több példányt is kaptunk, ezeket hétvégén otthon is meg lehet nézni. Hasznos és szórakoztató időtöltést ígér.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése