2009. október 7., szerda

A diákelnök-jelöltek programtervei

A 2 bejegyzéssel lejjebb olvasható riportban már bemutatkoztak a diákelnökségre pályázók. Meséltek az elképzeléseikről, terveikről, a programban leírt új ötletekről, pályázatokról.
Elsőként Sümegi Brigitta és Nagy Dóra (10/B.) programtervét közöljük.

A NAGY LAJOS DIÁKÖNKORMÁNYZATÁNAK 2009/2010-ES TANÉVI PROGRAMTERVEZETE

" Iskolánkban az idei tanévben számos újítást szeretnénk véghezvinni, valamint új tervekkel előállni.
Azonban természetesen vannak olyan programok is, melyeket előző DÖK elnökeinkhez mérten tovább folytatnánk .

    Október: Kovács Béláné tanárnő segítségével továbbra is lehet igényelni az iskolai pólókból. Ezekből minden diák rendelhet, aki szeretne.
A Városi Diák Önkormányzat által megrendezésre kerülő diákhét megrendezésében segédkezik az iskola, amely október 19- 22 között kerül megrendezésre. Különböző programokkal, például előadások tartásával, mozizással, zenés esttel, tájfutó versennyel és még sok-sok színes programmal várják a diákokat.
16-án a 11.C osztály szervezésével lezajlik a Mazsi-buli.
Szeretnénk minden folyosóra 1-1, a műanyag palackok gyűjtésére kihelyezett szeméttárolót tenni a szelektív hulladékgyűjtés reményében, és ugyanígy, egyet a kifogyott elemek összegyűjtésére az épületben. Ugyanakkor előző DÖK elnökünkhöz hasonlóan mi is javasoljuk a WC papír és szappan pénz szedését a higiénia érdekében. Októberi tervként még szeretnénk a házirendet átnézni, és esetenként módosítani.

November: Novemberre terveztük az egyetemes nyílt napok folytatását. Szeretnénk vissza hívni egy-egy, a Nagy Lajosból kikerült diákunkat [minél több egyetemről, szakról], hogy tartsanak egy-egy előadást a választott karról, ahova mentek, továbbá, hogy milyen előnyeik vannak, milyenek a tapasztalataik.
Szeretnénk megszervezni a „Diák Önkormányzatos Ismerkedő napokat”- melyet pályázati pénzből szeretnénk megvalósítani. Minden osztály DÖK-ös képviselőit szeretnénk erre invitálni, azzal a céllal, hogy megismerjük egymást, beszéljünk az iskolával kapcsolatos ötletekről, programokról.
A nyílt napok lebonyolításában segítségünket nyújtjuk majd az illetékes tanerőknek.
Ugyanakkor szeretnénk a Halloween-t is emlékezetessé tenni, melyre színes programokkal készülünk.

December: Az ünnepekre lévő tekintettel gondoltunk egy meglepetés szaloncukor-osztásra, mely abból állna, hogy mindenki küldhet egy számára kedves személynek egy-egy szaloncukrot, akár névvel, név nélkül, üzenettel, vagy anélkül.
Terveztünk egy „Művészetek hete” elnevezésű programot, melyben a hét minden napján más kategóriájú művészetekkel foglalkoznánk, ismerkednénk meg, próbálnánk ki, s hallgatnánk előadásokat.

Január- Február: Kortárs előadásokat szeretnénk tartani a drogról, és az AIDS-ről minden elsős osztályban, hogy megismertessük az elsősöket ezen betegségek veszélyeiről.
A szalagavató és a Nagy Lajos bál ezekben a hónapokban kerül megrendezésre.
Február 14-én Valentin nap alkalmából a suli-rádióban egész nap dalokat lehet majd küldeni ugyanúgy, mint a karácsonyi szaloncukrozásnál is, üzenettel, névvel, vagy a nélkül.
Ezen hónapok egyikében tervezzük a Nyelvi napok megrendezését, melyben megismerkedhetünk az iskolában tanulható nyelvek mindennapi használatával.

Április – Március: A rendhagyó diáknapot egybekötjük egy minden osztály részére külön megtartott csapatépítő játékokkal megtűzdelt programmal.
Ebben a hónapban már sokadik évben kerül megrendezésre a 24 órás vetélkedő, más néven „Aludj máskor!”, melyre körülbelül 50 fős csapat jelentkezését várjuk.
Márciusban tervezünk egy cserediák programot, melynek keretein belül más középiskolás tanulók helyére ülve betekintést nyerhetnénk a diákok külföldi mindennapjaiba.

Május: A tavalyi sikerre való tekintettel újra részt szeretnénk venni a Quadrille „Szemünk fénye a szemünk fényéért” mozgalomban, melyben Európa számos országában és városában egyszerre táncolnak a fiatalok egy koreográfus által összeállított francianégyest.

Június: Idén szeretnénk bevezetni a Tankönyvbörzét, amin az alig használt, vagy pár éves, de még jó állapotban lévő könyveket tovább lehetne adni fél áron. Ez ügyben még Takács tanár úrral értekezünk. Mindemellett szeretnénk kiosztani az „Év tanára” díjat, melyben a diákok szavazata fog dönteni.
De hogy a diákoknak is legyen miért dolgozni az "Év osztálya" címet is szeretnénk átadni.
Végül, de nem utolsó sorban egyes tanároknak különdíjakat szeretnénk kiosztani, külön köszönetet mondani egész éves munkájukért.

Ezenkívül havonta egyszer a csapatmunkát fejlesztő gyűlést tartunk, melyeken megvitatjuk az éppen aktuális teendőket, valamint a közeljövőben tervezett eseményeket.
A LOGO-val részt veszünk a Városi Diák Önkormányzat gyűlésein, így más iskolák képviselőivel is tapasztalatokat cserélünk, és hasznos tanácsokkal fejlesztjük egymás munkáját. "






























A 10/C-s Péterfai Richárd és 10/A-s Bokor Krisztina programtervét továbbra is várjuk.
[mmeagi@gmail.com, bubiakiraly@hotmail.com]

2 megjegyzés: