2009. október 2., péntek

Mazsolaavató

Hagyomány iskolánkban, hogy szeptemberben a 9. osztályosok évfolyamkirándulás keretén belül tesznek esküt, mintegy „felavatódnak ”, hogy végre igazán bekerüljenek Nagy Lajos király udvarába.
Az idén egy gyönyörű, napfényes délelőtt ( szept. 23.) a vasvári sáncokhoz mentek, ahol a Károly Róbert Középkori Történelmi és Kulturális Hagyományőrző Egyesület öt( korhű ruhába öltözött) tagja lovagi hétpróba elé állította őket az eskü előtt. A kirándulás záró programja pedig a vasvári múzeumban tett kirándulás volt, ahol stílszerűen középkori lovagi páncélokat, használati tárgyakat, bútorokat, ruhákat csodálhattak meg.

A 9/B osztályosok fogalmazásban (magyar házi) is megörökítették ezt a napot. Ebből szemelgetek (betűhíven!):

„...megérkezésünk után középkori jelmezekbe beöltözött urak és hölgyek köszöntettek minket, majd nekiláttunk a kiadott feladatok teljesítésének. Első körben nyilaztunk és dárdát hajítottunk, képességeink szerint kisebb-nagyobb sikerrel. Ezek után a vakvezetés következett egy kiterített kötélen próbára téve bizalmunkat”

„Az osztályoknak 7 próbát kellett kiállniuk. A próbák között szerepelt íjászat, dárdadobás, vakvezetés és versírás. Ezeknek a próbáknak a pontjait adták össze a versenybírák, és így került ki a győztes osztály.”

„Az utolsó próba a harc volt. Minden osztályból 1 tanuló megmérkőzött a másik osztály tanulóival. Nagy küzdelem folyt a csatatéren. Az eredményhirdetésen kiderült, hogy a 9.B osztály nyerte meg a próbákat.”


”Harmadikak lettek a 9/A. osztály másodikak fél pont hátránnyal a 9/C. osztály első a 9/B. Az osztály sikoltozásban és ugrálásban tört ki. Ezen örömök után feleskettek minket az NLG-re, majd megkaptuk okleveleinket.”


„Az eredményhirdetés után egy ünnepélyes eskütételen vettünk részt. Ez után megtekinthettük a Vasvári múzeumot, ahol a három kilencedikes osztály érdeklődve nézte a Károly Róbert kori szobákat és fegyvereket. Elfelejthetetlen élmény volt ez a kirándulás számunkra.”


Erről a délelőttről számos fotó készült, itt csak néhány az „íze kedvéért”. A többi –mint mindig- a könyvtár 1. gépén látható.
Ezúton is szeretnénk megköszönni Dr. Kiss Gábornak, a vasvári múzeum igazgatójának és a Károly Róbert Középkori Történelmi és Kulturális Hagyományőrző Egyesületnek a szervezést, és a program lebonyolítását. Közreműködésükkel felejthetetlen élménnyel gazdagodtak mazsoláink.

Ps.: Ha jól belegondolok, az iskolakezdés programjai jórészt a Mazsolákról szólnak. Gólyanap a Mazsoláknak ( bájos képzavar) még augusztus végén, szeptemberben Mazsi-túra, (ld. fent), októberben Mazsi-buli. Egyszóval Mazsolának lenni jó…..

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése