2009. október 4., vasárnap

skót filmdráma

 
all about Mark Renton
„Hogy miért csinálom? Akármit is válaszolnék, hazudnék. Az igazság az, hogy rossz ember vagyok, de ezen változtatok, megváltozom. Ez volt az utolsó ilyen eset. Mostantól tiszta leszek, kihúzom magam és az életet választom. Már alig várom. Olyan leszek mint maguk, lesz állásom, családom, rohadt nagy TV-m, mosógépem, kocsim, cd lemezem, elektromos konzervnyitóm - jó egészségem, alacsony koleszterinszintem, biztosításom, jelzálogom, első otthonom, szabadidőruhám, háromrészes öltönyöm, kvízjátékom, szemét kajám, gyerekeim, séták a parkban, rendes munkaidő, golfpartik, kocsimosás, elegáns kardigánok, családi karácsony, rendes nyugdíj, adómentesség, csatornapucolás, és a végén ha már nincs semmi a halál.”


Függőség. Mark Renton a drogoktól… én pedig tőle.
A Trainspotting főhőse egy edinburghi narkós. Mindennapja a drog körül forog, a szer hatása alatt vagy annak hiányában szinte bármire képes. Voltaképpen nem egyetlen történet ez, hanem laza történetlánc, amelyet Mark Renton, a leszokással többször megpróbálkozó s az elvonás minden kínját-poklát végigjáró elbeszélő személye köt össze. A szánalmas, komikus, sokkoló vagy undorító esetek a szokásosnál jóval árnyaltabban és mélyebben ábrázolják azokat a tényezőket - a törvényt, a szociális gondozót, a pszichológust, a munkaközvetítőt, a családot, a többi narkóst, a passzereket, a társadalmi megítélést stb. -, amelyek a drogosok létét alapvetően befolyásolják. Az egyedüli menekülési lehetőségük a kábítószer, amelyről úgy érzik, védőpajzsot tart föléjük. Nem veszik, nem is akarják észrevenni, hogy visszavonhatatlanul az önpusztítás ösvényére léptek. A sors még egy utolsó lehetőséget biztosít Mark-nak, hogy visszaforduljon a lejtőn. Csak az a kérdés, hogy ő akarja-e kihasználni ezt az esélyt, érzi-e a lehetőséget? Igényli-e a változást? Látja-e értelmét...újra megválasztani a saját életét?
A könyv legfőbb erénye abban áll, hogy a többnyire alanyként kezelt drogosok szemszögéből ábrázol, s ezáltal a kívülálló számára is megérthetővé, mi több, átélhetővé tesz olyan kérdéseket, amelyeket a szakértői elemzés szükségképpen nem érint
A Trainspotting minden szempontból kötelező darab. Korrajz, mely az idő múlásával, mint minden hasonló mű, veszít kultuszából, hiszen azoknak mondja a legtöbbet, akik maguk is átélték az adott korszakot. Azonban húsz év múlva is hiteles képet fest saját érájáról az elkövetkezendő nemzedékek számára. 

forrás: http://fu.web.elte.hu/drogeria/cikk/0112mancs19960627.html

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése