2012. március 8., csütörtök

Szombathely a segítés városa - Az újraélesztés megtanulható





Magyarországon évente 26 ezer ember hal meg hirtelen keringés leállás következtében. Szakemberek szerint ha ilyenkor lenne a betegek mellett olyan személy, aki ért az újraélesztéshez, nőne a túlélési esély. A nemrégiben indult "Szombathely - A segítés városa" program célja, hogy minden harmadik ember megtanulja az újraélesztés technikáját.

Az oktatást egy a Szombathelyi Televízió és a mentőszolgálat által készített film segíti.

Több ezer diák, egyetemista, rendőr, tűzoltó, önkormányzati és nagyvállalati dolgozó sajátítja el a reanimáció technikáját a "Segítés városa" program keretében, melynek végén a tervek szerint minden harmadik szombathelyi képes lesz segíteni bajbajutott embertársán. A film segítségével lépésről lépésre elsajátíthatóak a mozdulatok, teendők kezdve a keringésleállás felismerésétől a segítségnyújtás pontos technikájáig. Az oktatófilm az országos mentőszolgálat szombathelyi munkatársainak segítségével elkészült, a szakmai protokoll szerint összeállított anyag.

/részlet : www.szombathely.hu/

A program Dr. Puskás Tibor polgármester úr kezdeményezésére jött létre.

A mi iskolánkban ezen a héten valamennyi osztály – kivéve a 11/D és a 12/D osztályt, ők már a tavalyi tanévben részesültek ilyen jellegű oktatásban- megtanulta azokat a fontos, mondanám, életbevágóan fontos ismereteket, melyek a sikeres újraélesztéshez nélkülözhetetlenek. Az oktatófilm mellett un. AMBU babák (újraélesztés oktatására szolgáló torzók) segítették a reanimáció helyes technikájának elsajátítását. Az újraélesztésnek pontos algoritmus szerint kell megtörténnie, mely az órán lépésről-lépésre került ismertetésre. A tanultakat pedig rögtön a babákon kellett alkalmazni.

Én a 10/ C osztállyal vettem részt ezen a rendkívüli testnevelési órán, melyet Váradiné Szarka Ildikó tanárnő és Németh Attila tanár úr tartottak.

Az alábbi címen megtalálhatjátok, felidézhetitek, átismételhetitek, azokat az ismereteket, melyekkel egy laikus is életet menthet.


http://www.webbeteg.hu/cikkek/elsosegely/2450/az-ujraelesztes-abc-je

A fotókat Senyei Zsolt oktatástechnikus készítette.


Link




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése