2012. március 3., szombat

Könyvajánló


Az őrület neve: Szent Johanna Gimi

Sokáig tartottam magam. Már fél éve becsapott ez az őrület az osztályom lánytagjai közé, amikor én is megkérdeztem:"Kölcsön tudnád adni az első részt?"
Ma már az ötödik kötetet tartom a kezemben, a barátnőim pedig boldogan bújják a frissen beszerzett, dedikált hatodik részt. Az őrület neve: Szent Johanna Gimi - azaz a magyar Neveletlen hercegnő naplója.
Megpróbálom felvázolni a nagyját úgy, hogy a legizgalmasabb részekről mégse rántsam le a leplet. Nos, Rentai Renáta 14 évesen, nem kevés önbizalomhiánnyal és izgalommal kezdi gimnazista éveit a Szent Johanna Alapítványi Gimnázium falai között Budán.
Az osztálylétszám nagyon kicsi; mindössze tizenegy fős. Ebből csupán három a lány, a többi mind fiú. Az idő múlásával kiderül, hogy nemcsak hogy nem sikerül beilleszkednie a menők társaságába, nem tud rajzórán valami értékelhetőt összehozni, és "végtelenül nyomi", mivel könyv nélkül sehova se megy, ráadásként beleszeret az osztálya (valamint az évfolyama, és egyáltalán a Gimnázium) legmenőbb tagjába, Cortezbe. Közben persze barátságok szövődnek, és dőlnek össze, izzik a levegő Reni és Cortez között, az osztálya a legzűrösebb az egész iskolában.
A könyv nyelvezete a mi generációnk nyelvezetét tükrözi (sok dolog cool, a Facebookon mindenkit taggelnek, és überciki már az IWIW) A történet maga nem túl bonyolult és szépirodalmi, de a sok fordulat, és a humor miatt nem nevezném sablonosnak, csöpögősnek és megszokottnak sem. Merem ajánlani az NLG diákseregének (azért főként a lányoknak), hogy a sok kötelezőn, és a kedvenc írókon túl szakítsanak időt a Szent Johanna Gimire, mivel mindenki könnyűszerrel megtalálhatja magát a karakteres szereplők között.
Kustos Julcsi 11/A

Ugyan blogunk nevében szerepel a könyvtár szó, ám valljuk be őszintén, inkább az NLG eseményeinek krónikásai vagyunk. Kicsit ezt ellensúlyozandó Julcsi megígérte, hogy időről-időre ajánlani fog nekünk valami olvasnivalót. Ez az első. Én már türelmetlenül várom a következőt...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése