2012. március 14., szerda

3.14 a Pí világnapja


Lassan megszokhattuk, hogy nincs is olyan nap a naptárban, ami ne lenne valaminek a világnapja. Van autómentes nap, van dohányzásmentes nap, van napja a zenének, a költészetnek, a nőknek és a munkának is. Előfordulnak azonban a fentieknél kissé abszurdabb világnapok, ilyen a mai is, ugyanis március 14-én a Pí napját "ünnepeljük".

A világnapok általában kötődnek valamilyen jeles dátumhoz, eseményhez, vagy egy híres ember születésének illetve halálának időpontjához. Jelen esetben a Pí világnapját azonban jóval triviálisabb módon határozták meg, noha ez a nap sem szűkölködik híres szülöttekben, 240 éve született például Kármán József író, 215 éve Bem József tábornok, 205 éve idősebb Johann Strauss. Persze mi közük is lehetne eme hírességeknek a Pí-hez, gondolhatnánk, azonban nem szabad elfeledkeznünk arról, hogy maga Albert Einstein is március 14-én látta meg a napvilágot, mégpedig pontosan 130 évvel ezelőtt, de még neki sincs köze a Pí világnapjához. Eláruljuk akkor a titkot, amit aki annak idején jobban odafigyelt matematika órán, talán már meg is fejtett. A Pí napja március 14-e, másképpen 3.14, ami ugye a híres szám első három számjegyének felel meg. Hát így…

A Pí egyébiránt a matematika egyik máig is sok tudóst foglalkoztató száma, amely végtelen tizedesjegyet tartalmaz, jelen állás szerint már több mint egymilliárd számjegyét azonosították, és nem található benne ismétlődés. Már az ókori Egyiptomban és Mezopotámiában is használták a matematikusok, és durvább vagy pontosabb becslések által képesek voltak megadni akár több tizedes jegyig is értékét. Híres titkos kódja állítólag három egymás után rajzolt síkidom volt: ∆○□ A híres görög tudós, Archimédesz is foglalkozott a Pí számmal, értékét síkidomok és a kör területének közelítésével igyekezett meghatározni. Kínában és Indiában is használták már az ókorban is, Indiában a védikus irodalomban is található egy olyan vers, amelynek szavait szótagolva olvasva a Pí számaira lelhetünk.

Egy szó mint száz, ennek a rendkívül érdekfeszítő számnak ma van a világnapja, a matematikusok biztosan megünneplik, a többiek pedig húzhatnak egy újabb strigulát a bolondos ünnepnapok szó alá.
forrás:http://www.harmonet.hu/orulet/19821-marcius-14.-a-pi-vilagnapja!.html

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése