2017. május 3., szerda

Haláltánc


Nem szokványos címadás ez egy mai gimnazistától, legfeljebb a középkori irodalomórákon kerül elő ez a szó, mint műfaj. A Nagy Lajos Gimnázium végzős diákja és a film rendezője, Albert Ádám viszont egyáltalán nem szokványos filmet készített, nem szokványos módon. A munkálatokban fő segítsége volt operatőri ambíciókkal rendelkező osztálytársa, Mihály Luca ( a tavalyi tanévben vele készítettem interjút a Sétatérbe). A történet egy negatív utópia:  a főhős édesanyja haldoklik, s testvérével útnak indulnak megtalálni az egyetlen orvost, aki segíthet. Útjaik azonban szétválnak, s a főszereplő végül már csak a túlélésért küzd….
A film Ádám ötlete volt, s bár Luca lelkesedéssel fogadta, nem gondolta, hogy egyetlen nyár alatt kivitelezik. Ehhez persze minden nap forgatniuk kellett, túlnyomórészt Körmenden, de voltak jelenetek, amiket Répcelakon vettek fel. Lucának a legnagyobb kihívást a színészek kifestése jelentette: nagy pontosságot igényelt, hogy a festést mindig ugyanolyanra készítse el, mint az előző forgatásokon. Volt, hogy egy szereplőt a nap folyamán háromszor is át kellett festenie. Luca operatőrnek készül, s ez a nyár élete egyik legizgalmasabb időszaka volt, azzal foglalkozhatott, amit a legjobban szeret. Ádám is úgy vélekedik, hogy bár tudták, nem lesz egyszerű munka, de azt, hogy ennyi nehézséggel jár, nem gondolták. Szinte csak akadályokba botlottak, amiket hatalmas szócsaták árán sikerült legyőzniük, aztán ott volt még az alváshiány okozta kimerültség és az időjárás szeszélyei… Ennek ellenére úgy gondolja,  a sok nehézség és sírás ellenére megérte belevágni: boldog, amiért megvalósította elképzelését. Nagyszerű, hogy minden barát, ismerős szívesen jött segíteni, sokan jelentkeztek önként a szerepekre is. A főszerepet végül Bakucz Dániel, szintén évfolyamtárs kapta meg. Természetesen, ahol csak lehet, be szeretnék mutatni filmjüket. Minden létező filmszemlére, pályázatra beküldik majd, hogy minél többen tudomást szerezzenek róla.

Az Agora Savaria Filmszínház áprilisban vetíteni fogja a Haláltáncot, ami rendezője szerint az emberi kegyetlenségre, a  jellemek, az emberek, a társadalom romlására akarja felhívni a figyelmet.
Németh Dolóresz (12/B)
/A cikk a Vas Népe Sétatér rovatában jelent meg./

A film premierje 2017. április 20-án, 17.00-kor volt az Agora  Savaria filmszínházban. Számos érdeklődő jelent meg, ezek többsége természetesen "enelgés" diák és tanár.  A film vetítése előtt Horváth Zoltán filmesztéta  szólt a film készítésének folyamatáról, méltatta erényeit, szólt az első filmek kikerülhetetlen buktatóiról.
A vetítés után az alkotók Albert Ádám (12/B) - író és  rendező, Mihály Luca (12/B) - vágó és operatőr, Németh András,egyetemista - zeneszerző, Bakucz Dániel (12/C) - főszereplő beszélgettek Horváth Zoltánnal. Így még többet megtudhattunk a film "kulisszatitkairól".
A filmről: nekem tetszett, mozgalmas, lebilincselő. Gyönyörű képek, jó zenei aláfestés. A szereplők igen ügyesen lettek castingolva, mindenki a legjobbat hozta ki magából és a ráosztott szerepből.
Mi nézők,  gratulálunk a filmhez és  őszinte elismerésünk mindenkinek, aki hozzájárult az elkészítéséhez. 



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése