2017. május 16., kedd

Fenntarthatósági témahét 2017. április 24-28.

Iskolánk az idei tanévben csatlakozott a Fenntarthatóság–Környezettudatosság Témahéthez, mely 2014. április 24-28. között a 9. évfolyamos diákokat szólította meg. 
A tanulók rendhagyó, interaktív földrajz órán ismerkedhettek meg a fosszilis energiahordozókkal, a megújuló energiaforrásokkal, illetve azok használatának hatásaival, előnyeivel, hátrányaival. A globális felmelegedés hatásait előrevetítve a jövő időjárás előrejelzéséből megtudhattuk, hogy a fenntarthatóságot, környezettudatosságot figyelmen kívül hagyó Földön 2050 szeptemberében 39–43 Celsius fokos maximumok várhatók Magyarországon. A Tisza kiszáradt, a Balaton a Zala torkolatvidékén 12 cm mélységű, más részein moszkitó invázió nehezíti az ott élők életét. Ha mégis strandolni vágyunk az Adriai-tenger 33 fokos vizében megtehetjük ezt, de akár a víz alá került Velence tornyait is megtekinthetjük sétahajókázás során. De nem szabad elfeledkeznünk a 170 faktoros napkrémről sem, mert 13–15-ös UVB sugárzás veszélyezteti a szabadban tartózkodókat az ózonpajzs elvékonyodása miatt.
A pénteki napon Egri Balázs építész tartott előadást a passzív házakról. Itt megtudhattuk, hogy az ilyen technológiával készült házak nagy előnye a minimális energiafelhasználás, ami napi szinten három hajszárító energiájával kifűthető. Egy passzív ház a mai korszerű technológiával épülő házak energiaigényének körülbelül ötödével-tizedével működtethető Az első passzív ház hazánkban Szadán épült 2008-ban; Szombathelyen még nem tudott ilyen minősítéssel rendelkező házról az előadó. Ezen házak építési költségei, bár magasabbak és a megtérülés sem gyors, de a fenntartható jövőt szolgálják.
A Témahét szervezői Miltényi Attila tanár úr,  Bukitsné Derhán Ilona és Vigné Csordás Rita tanárnők és  voltak.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése