2017. május 3., szerda

Fotózd újra! Digitális témahét az NLG-ben


A Témahét célja a digitális pedagógia népszerűsítése az iskolákban, az, hogy ne csak az informatika órák szóljanak a digitális kompetenciafejlesztésről. Iskolánk az idei tanévben Pataki Ágnes vezetésével vett részt a programban: áprilisban egy héten keresztül különböző tanórákon digitális projektek valósultak meg, s rengeteget tanultunk a nethasználatról is.
A mi osztályunk Tar Patrícia tanárnővel irodalomórai projektet vállalt, mely a Kor/Jel/Kép elnevezést kapta. Ennek során az eddig megismert  művelődés- és gondolkodástörténeti korszakok áttekintése, összevetése volt a kitűzött cél, az antikvitástól a romantikáig.


Már mindenki izgatottan várta a rendhagyó irodalomórát. A tanulók egy csoportja előzetes feladatot kapott; fel kellett kutatnunk a nagyobb korszakok jellemzőit, tulajdonságait, s digitális képeken elevenítettük meg őket. A képek készítése rengeteg befektetett energiát igényelt, ennek ellenére remekül szórakoztunk, és sokat tanultunk a feladatból. A tanórán három csoportba rendeződtünk. Minden csapat segítségül hívott egy-egy okostelefont vagy tabletet, amin az előzőleg elkészített táblázatok voltak találhatóak. A feladat látszólag egyszerű volt, el kellett döntenünk, hogy az adott fényképen látható "jelkép", "embléma" melyik korhoz kapcsolódik. Néhány képnél egyértelműen, pillanatok alatt tudtunk döntést hozni, azonban voltak olyanok, amelyeknél csak hosszas gondolkodás után jutottunk el az általunk helyesnek gondolt megoldáshoz. Volt  például az anonimitást jelképező csuklyás fiú; széttépett könyv a szándékolt romantikus töredékességet kifejezendő; vagy erkélyes-szerenádos, a lovagi lírát felidézvén. Amikor végeztünk a beosztással, a képeket készítő diákok és a tanárnő leellenőrizték válaszainkat, majd ezek után minden csapat megindokolta döntéseit. Mindhárom csapat kiemelkedő pontszámmal zárta az órát, a tanárnő igazán büszke volt ránk. A feladat gördülékenyen zajlott, nem volt olyan, aki ne élvezte volna ezt a rendhagyó, jó hangulatú órát. Köszönjük a lehetőséget tanárunknak, és a képeket készítő osztálytársainknak! Reméljük, a jövőben is lehet részünk hasonlóan élvezetes tanórában.

Szombathelyi Nagy Lajos Gimnázium

Bartik Janka, Pungor Laura 11.C

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése