2016. december 6., kedd

NLG fm



Kovács Kornéllal (12.B) , a sulirádió vezetőjével beszélgettünk. Az NLG fm életéről, a  mostanában bekövetkezett változásokról, a zenekeverésről, és persze a rádió közösségformáló erejéről.

- Amikor kilencedikes voltál, már tudtad, hogy részese szeretnél lenni a rádiózásnak?
- Ez kicsit korábban kezdődött, mert amikor nyolcadikban voltam itt nyílt napon, akkor hallottam először a rádiót, és nagyon megtetszett. Illetve több barátom, például Gajdán Viktor, már tagja volt a korábbi csapatnak, és ő is javasolta. Amikor pedig felvettek az iskolába, tudtam, hogy félévkor szeretnék bekerülni a rádióba.

- Miért szerettél volna csatlakozni?
- Eleve nagyon közel áll hozzám a zene, és részese akartam lenni ennek a közösségnek. Illetve azért a rádiónak nagy vonzereje van. Emlékszem, mikor megnéztem a sulit, nyolcadikban, a rádió olyan kellemes légkört nyújtott, és olyan pozitív hatással volt rám, hogy már csak emiatt is, mindenképpen ide szerettem volna jönni.

- Említetted hogy félévkor jelentkeztél. Tehát ez azt jelenti, hogy az új emberek akkor lépnek be?
- Igen, egy rádiós ciklus félév végéig tart. Ilyenkor azok a vezetőségi illetve  stábtagok, akik végzősök, átadják helyüket a fiatalabbaknak. Ennek elsődleges oka, hogy a végzősök teljes bedobással az érettségire tudjanak készülni. A felvétel/belépés folyamata nagyon egyszerű;  aki kedvet érez magában, jelentkezik, a tagok pedig döntenek a sorsáról, hogy beveszik-e vagy sem. Általában 2-3 embert választunk ki.

- Kinek ajánlod a rádiózást?
- Fontos, hogy sokszínűek legyünk, és minden hallgató megtalálja a saját ízlésének megfelelő dalokat a repertoárban. Ezért igyekszünk olyan tagokat választani, hogy minden zenei ágazat, általuk, képviselhesse magát. Ajánlom még olyanoknak, akik érdeklődnek iránta, és egy összetartó közösségbe szeretne tartozni.

- Hányan vesztek részt a napi munkában? Mi a dolgotok, illetve neked személy szerint?
- Most nagyjából 10-11 ember alkotja a csapatot. Van három vezetőségi tag, egy stúdió és egy rádió vezető, akinek a szerepét én töltöm be, és egy főszerkesztő. A többiek pedig a rádió munkatársai.  De el kell mondjam, itt mindenki egyenlő, a vezetőségi tagok is ugyanúgy részt vesznek a napi munkában, mint a többiek. A feladatunk a szüneteket feldobni, a szürke hétköznapokat beszínezni. Ez a zenék szolgáltatását jelenti, mindenki más-más szünetben keveri a zenét, ez be van osztva. Illetve minden iskolai rendezvényt, valamilyen formában segítjük. Gondolok itt a mazsibulira, megemlékezésekre, vagy akár a szalagavatóra.

- Hogy érintett benneteket, hogy korlátozták a rádió sugárzási idejét ?(A korábbi négy helyett, most csak két szünetben szól az NLG fm.) És azok a híresztelések, miszerint lehet hogy meg is szűnik?
- Ez mindannyiunknak egy nagyon fájó pontja. Persze én is elszomorodtam, mert nem éreztem jogosnak, hogy rögtön korlátozták a műsoridőt. Két oka volt ennek. Az egyik, hogy hangos a rádió. Mióta munkatárs vagyok, kilencedik óta, az erősítő mindig ugyanarra a fokozatra volt beállítva, nem tudom miért pont most lett zavaró. A másik pedig, hogy korán bekapcsoljuk. Ez sajnos nem feltétlenül a mi hibánk, hiszen a csengetés kicsit el van csúszva. 25 helyett 26-kor van kicsengetés, de ezt a stúdióban nem lehet jól hallani. Így meg lehet, hogy az óra még tartott a rádió pedig már szólt, ezt sajnáljuk is, de ezen lehet javítani. Természetesen minden erőnkkel azon dolgozzunk, hogy ez ne maradjon így, és hogya sulirádió ne szűnjön meg. A korlátozásnak ezenkívűl szörnyű hátránya, hogy sokan vannak rádiós tagok, akiknek így nincs feladatuk. Én azonban minden munkatárs mellett kiállok, és nem hagyom, hogy tétlenül üljenek, amikor lenne rá lehetőség, hogy aktív részesei legyenek a rádiónak. Az új diákelnökkel már felvettem a kapcsolatot, annak érdekében, hogy valamilyen formában változtassuk meg a házirendet. Ugyanis az okiratban van benne, hogy napi két alkalommal szólhat a rádió, és ezt kell most betartanunk. Igazuk van a pedagógusoknak, mert ez a szabály. Mi azonban változtatni szeretnénk, hiszen ebben nőttünk fel, ezt szoktuk meg, és azt veszem észre, hogy igénylik is a diákok.

- Érdekel is téged a rádiózás, vagy teljesen más irányba szeretnél továbbtanulni?

- Ez nehéz kérdés. Sokat gondolkodom rajta, de konkrét elhatározás még nincs. Persze nagyon érdekel, és azt azért hozzá kell tennem, hogy bár az igazi rádiózástól még messze vagyunk, de nagyon komoly, profi technikával tudunk dolgozni, ami a városban egyedülálló. Visszakanyarodva a kérdésre, pontosan még nem tudom, az is megfordult a fejemben, hogy marketinget tanuljak, vagy hogy egy évet kihagyjak és elmenjek külföldre tapasztalatszerzés miatt.

Köszönjük a beszélgetést, további jó munkát kívánunk az NLG fm csapatának!
Németh Dolóresz (12/B)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése