2010. április 29., csütörtök

Véget ért a Tolerancia hónap







„És kérdik, egyre többen kérdik,
Hebegve, mert végképp nem értik -
Ők, akik örökségbe kapták -:
Ilyen nagy dolog a Szabadság? "


A fenti Márai- idézetet általában nemzeti ünnepeken szavalják, és valószínűleg a híres író is politikai értelemben használta a szabadság szót. Pedig lelki és testi szabadságot is érthetünk alatta. Az egészséges ember ezt is örökségül kapja, de néhányan önhibájukon kívül veszítik el már életük első pillanatában vagy később. Mert aki nem függ gyógyszerektől, akire nem néznek szánalommal vegyes kíváncsisággal az utcán, az szabad. Igen, szabadok vagyunk, de azt is tudjuk, hogy egy pillanat alatt elveszíthetjük ezt a szabadságot.

A tolerancianapok erre tanítanak. Vigyázz a fogyatékkal élőkre, mert akár te is átkerülhetsz az átléphetetlen fal másik oldalára.

A programsorozat harmadik állomása április 21-én a bő egy órás közös előadás volt. Felváltva szerepeltek a Nagy Lajos Gimnázium diákjai, az Aranyhíd Oktatási Központ és a Bercsényi Miklós Általános Iskola tanulói.

Először verssel köszöntötték a jelenlévőket: Sümegi Tamás saját költeményét szavalta. Majd a néptáncosok mutatták be rövid előadásukat (Kövér Kitti, Juhász Marcell, Károly Balázs, Sejber Martin, Sipos Gábor, Szekeres Attila, Wéber Dávid), ami erős kontrasztot alkotott az Aranyhíd Oktatási Központ műsorával. A táncosok mozgással fogták meg a közönséget, míg a vendégek lassú mozdulatokkal és erős zenével (Carmina Burana, Dzsungel könyve) hívták föl a figyelmet. Az ember beleborzongott a kerekesszékben ölő mosolygós emberek láttán. És ez nem színpadi mosoly volt: tényleg örültek, hogy csodálkozva figyeltük őket. „Én meg a jegyeim miatt aggódom.”- gondolhattuk magunkban teljes joggal.

Emberfeletti feladat ezeknek a gyerekeknek a nevelése egy kiváló pedagógusnak is. És itt minden pedagógus kiváló: szeretettel, de magabiztosan terelgették a diákokat.

A túlironizált, de rendkívül szórakoztató tanárparódiákon kívül furulyahangot is hallhattunk. A lágy hang elfeledtette a gondokat és talán hagyta megemészteni a látottakat. A Bercsényi Miklós Általános Iskola tanulói is kitettek magukért: lendületes táncuk megnyugtató volt szívnek és szemnek egyaránt. Külön megemlítendő a zene alkalomhoz illő, sokat mondó szövege, illetve az a tény, hogy sokan kerekesszékben vettek részt a táncos műsorszámban. Csakugyan alkalomhoz illő volt a Prisznyák Anna által előadott vers, amely szintén megérintette az érző szívű hallgatót. Vendégeink nagy tetszéssel fogadták az erre az alkalomra alakított kis zenekar komolyzenei produkcióját is: Kalló Dorka hegedűn, Nagy Dóra fuvolán, Hotzi Mátyás csellón, Hanna Dániel pedig brácsán játszott. A komolyzene után Kiss Gábor elektromos gitárjátéka következett.

Aktív szerepet játszott még Szendrődi Sebastian, aki a „műsor házigazdájaként” konferálta fel a produkciókat.

A műsort egy Kondor Domonkos által előadott trombitajáték zárta, majd a megérdemelt taps után kilépve a tornateremből felsóhajthattunk: „De jó nekünk.”


Sugár Viktória 11.C



***
westindex, 2010, április 28 - 11:09

A Nagy Lajos Gimnáziumban a hétfőn megrendezett „Mozdulj a toleranciáért!” elnevezésű sportnappal befejeződött az esélyegyenlőségi hónap. A rendezvény célja az volt, hogy a diákok, akik hétköznapjaik során nagyon ritkán találkoznak hátrányos helyzetű, illetve fogyatékkal élő kortársaikkal, megismerkedjenek a náluk jóval kedvezőtlenebb helyzetű fiatalok mindennapjaival, életével, problémáival.

Továbbá a partnerintézmények hátrányos helyzetű és fogyatékkal élő tanulói számára is remek lehetőséget nyújtanak a kikapcsolódásra, ismeretségek és barátságok kialakítására.

Múlt szerdán, az „Ismerjük meg egymást!” című nap részeként az Aranyhíd Nevelési - Oktatási Integrációs Központ és a Bercsényi Miklós Általános Iskola tanulói látogattak el és mutatkoztak be a gimnázium tanulóinak egy-egy műsorral.

A helyszín az iskola tornaterme volt, amit a diákok és a vendégek szép számmal meg is töltöttek.

Kezdésként az NLG tanulóinak néptánc produkcióját láthattuk, emellett kamarazenét hallhattunk fuvolával, hegedűvel és csellóval.

Ezt az Aranyhíd diákjainak humoros műsora követte. Az egyik jelenet a tanár megteremtéséről, és azok horoszkóp szerinti típusairól szólt, míg a másik jelenetben az óvodai tagozat legkisebbjei mutattak be egy tavaszi képet, az alsó tagozatosok pedig A dzsungel könyvéből adtak elő táncos részletet. Végül a szakiskolások furulya együttesét hallhatta a közönség.

Aztán a Bercsényisek bemutatóját láthattuk, melynek részeként mozgássérültek és segítőik Katona Klári egyik számára táncoltak.

Zárásként az "enelgések" zenéltek.

A Tolerancia hónapot záró sportnap hétfőn került megrendezésre. Ezen a napon az Aranyhíd Központ diákjai vendégeskedtek az NLG-ben. Vetélkedők során mérték össze tudásukat és ügyességüket közös csapatokban a diákok,A labdarúgásban, kosárlabdában, röplabdában, asztaliteniszben és tollaslabdában. Bánhegyi Attila az Aranyhíd testnevelő szaktanára köszöntőjében arról beszélt, milyen nagyszerű lehetőség számukra, hogy az esélyegyenlőség jegyében együtt sportolhassanak a két iskola diákjai, közösen töltsenek el egy vidám délelőttöt.

Gyimesi András

9/A

Nagy Lajos Gimnázium

2010. április 27.

/A Királyi Képtárban - Sümegi Briginek köszönhetően - rengeteg jó képet találtok a Tolerancia hónap eseményeiről./





Dedivideo

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése