2010. április 15., csütörtök

Vajon mi lehet a kerítésen túl? - Fogyatékkal élő fiatalokkal ismerkednek a gimnázium diákjai

"Iskoláinkat csak egy kerítés választja el egymástól, mégis két teljesen különböző világ él itt egymás mellett. Csak akkor találkozunk egymással, ha a labda átrepül tőlünk a ti udvarotokra, és a gyerekek átjönnek érte. Jó lenne, ha ennél többet is megtudnánk egymásról, hiszen az élet törékeny, és egy másodpercen is múlhat, hogy a kerítés melyik oldalán találjuk magunkat."

Talán ez a múlt heti megnyitón elhangzott néhány mondat tükrözi leginkább annak a pályázati támogatásból megvalósuló programnak a lényegét, amelynek második rendezvényét tartották szerdán a Nagy Lajos Gimnáziumban.

Az április a tolerancia, az esélyegyenlőség és egymás megismerésének jegyében zajlik a gimnáziumban, ahol fogyatékkal élő kortársaikkal ismerkednek, beszélgetnek a diákok. A könyvtárban már látogatható az a kiállítás, amelyet a kerítés túloldalán lévő Aranyhíd Nevelési-Oktatási Integrációs Központba járó gyerekek munkáiból állítottak össze.

Szerdán két programon vehettek részt a gimnázium 9-10-11. évfolyamos diákjai: a tornacsarnokban a Rumi Többcélú Gyógypedagógiai Intézet lakói mutatkoztak be, a könyvtárban pedig a gyöngyékszereket készítő Németh Lászlóné, Krisztina, a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetségének új vasi elnöke mesélt arról, miként boldogult és boldogul nagyothallóként a hallók között.

Szendrődi Sebastián ezután két olyan iskolatársát faggatta, akik külföldön tanultak fél, illetve egy évig. Kassai Júlia és Illés Dániel arról meséltek, hogy a skóciai, illetve amerikai iskolákban hogyan viszonyulnak a fogyatékkal élőkhöz az egészséges diákok, tanárok, és miként próbálják megkönnyíteni hétköznapjaikat.

A diákokat látogatásra invitálta Fekete Árpád, a gimnáziumtól néhány száz méterre lévő Vas Megyei Szakosított Szociális Intézet igazgatója, aki egy olyan kiadványt ajánlott a fiatalok figyelmébe, amelyben a fogyatékkal élők által elfogadott szavak, kifejezések találhatók. A siketek ugyanis nem süketek, a kerekesszék pedig nem tolószék adott néhány hasznos és megszívlelendő tanácsot az igazgató. A tolerancia hónap jövő szerdán az Aranyhíd és a Bercsényi iskola diákjainak részvételével folytatódik.

Nagy Ildikó - Van Népe, 2010. április 15.


 



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése