2010. április 14., szerda

Lakics Tamás Tajvanra utazik!

Egy szerencsés véletlennek indult, most egy egész iskola büszke rá. Lakics Tamás (12/A) neve ismerősen cseng mind a diákok, mind a tanárok körében. Ő az a fiú, aki az országos középiskolai tanulmányi versenyen angol nyelvű földrajzból 3. helyezést ért el. Ezzel megszerezte a lehetőséget, hogy Magyarországot képviselje a Tajvanon megrendezésre kerülő tanulmányi diákolimpián.

- Honnan jött az ötlet, hogy indulj ezen a versenyen, mi inspirált, hogy részt vegyél?
- Csordás Rita tanárnő keresett meg, hogy van egy ilyen lehetőség. Nem volt sok időm gondolkodni, mert aznap volt a jelentkezési határidő. Sokat számított a döntésem meghozatalában, hogy az első négy helyezett tajvani utazást nyert.
- Nehéz volt felkészülni? Mennyi időt szántál rá? Kaptál-e segítséget? Kik voltak a felkészítő tanáraid?

- Őszintén szólva nem igazán foglalkoztatott a verseny egészen a második forduló végéig, amikor kiderült, hogy az első helyen állok. Onnantól kezdve viszont igen, mivel már nem tűnt a tajvani utazás olyan messzinek. A felkészülésben nagyon sokat segített Csordás Rita tanárnő, akitől nagyon sok hasznos tanácsot kaptam, ill. az ő könyveiből készültem. Szerdai lyukas óráimban tudtuk mindig megbeszélni a megoldott feladatok megoldásait és készülni a versenyre. Ezenkívül Jáger Amália és Janák Veronika tanárnő is segítették a felkészülésemet.

- Milyen esélyekkel indultál? Izgultál az utolsó forduló miatt?
- Az utolsó forduló előtt nem nagyon izgultam, mert elég nagy előnyöm volt ahhoz, hogy ne kelljen idegesnek lennem. Meghát amúgy sem vagyok az a szívbajos típus..:) Az utolsó forduló Pécsett volt, ahol főleg szóbeli feladatokat kellett megoldani. Először egy Power Point-os prezentációt kellett készíteni különböző témákról és azt kb 10-15 perc alatt a zsűrinek angolul előadni. Nekem a "the impacts of climate change in high mountains area" című téma jutott. A felkészülésre csak 30 percet kaptunk, ami szerintem nem volt elég egy normális prezentáció elkészítéséhez. Ennek ellenére úgy érzem jól sikerült az előadásom, megpróbáltam a sok szöveg helyett képekkel szemléletesebbé tenni a prezentációmat. A második feladat során egy dél-amerikai nyomornegyedről (favella) kaptam egy képet és erről kellett beszélnem kb. 10 percig. A feladat másik része pedig egy diagrammelemzésből állt.

- Jelent ez valamilyen plusz pontot a továbbtanulásodban?

- Sajnos nem.

- Mesélj a fődíjról! :)

- A fődíj egy 10 napos tajvani utazás lesz július 28-tól augusztus 6-ig. Része leszek annak a négyfős delegációnak, aki a magyar színeket fogja képviselni a tajvani földrajzi olimpián. A versenyfeladatok délelőtt lesznek, délutánonként ill. esténként pedig különböző programokat szerveznek nekünk, így remélem lehetőségem lesz felmenni a világ második legmagasabb felhőkarcolójának, a Taipei 101-nek a tetejére is.:) Nagyon várom már az utazást, mert még sosem voltam a Távol-Keleten.

- Az iskola diákközössége és tanári kara nevében gratulálunk, és sok sikert kívánunk az érettségihez és a diákolimpiára való felkészüléshez!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése