2014. február 10., hétfő

Versenyben a jogokért




2013. január 31-én a Szombathelyi Nagy Lajos Gimnázium 11.A-sokból álló Péleusz csapata a Versenyben a jogokért vetélkedő harmadik fordulóján vett részt. 
A nemzeti döntőben a 94 középiskolás csapat közül a legjobb eredményeket elért 9 csapat mérte össze tudását  Budapesten, az Aranytíz Kultúrházban. A versenyt ötletgazdája és egyben védnöke Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter, miniszterelnök-helyettes nyitotta meg. Elmondta, hogy a vetélkedő életre hívásának egyik fő oka az volt, hogy az uniós jogokat megismertessék a középiskolás korosztállyal. A verseny  témája  az Európai Unió intézményeinek, szervezetének ismerete volt, illetve ezen belül a döntőn kiemelten a Európai Unió Alapjogi Chartájának ismerete -angol nyelven(!).  Az első feladat az activity szellemében született. Angol szavakat kellet felrajzolni a táblára és felismerni az EU-val kapcsolatos szót, vagy fogalmat a csapat többi tagjának. A mi szavunk a méltóság volt...Még a hazafelé tartó vonaton is azon gondolkodtunk, hogy hogyan ábrázolható a méltóság. Ha valakinek jó ötlete van, szívesen fogadom! Az angol nyelvű activityt követő drámajáték során már felszabadultabb volt a hangulat. Végül az első forduló tesztfeladatai következtek. Ilyenek, mint: Hányszor nagyobb az EU legnagyobb területű országa a legkisebb területűhöz viszonyítva? (Több mint 1800-szoros a különbség.) Ezek a délelőtti feladatok szétszórták a mezőnyt, így sajnos a mi csapatunk a 8. helyezésével a délutáni döntőből kiesett. A kora délutánt is tartalmasan töltöttük. Ki-ki érdeklődése szerint Duna-parti sétálással, vagy múzeumlátogatással múlatta a napot. Az eredményhirdetés után örömmel nyugtáztuk, hogy a Nyugat-Magyarországi régióból a soproni csapat került a nemzetközi döntőbe. A verseny egyik fontos konklúziója volt a - Péleuszos csapat számára - , hogy a nyelvet nem csak tanulni, profin használni is tudni kell. A visszafelé út finoman szólva is kalandosra sikeredett, nem csak a vonat késése miatt... A lényeg, hogy még ezen a napon (!) Szombathelyre érkeztek a csapat tagjai: Jene Boglárka, Kovács Márió, Miklós Balázs, Pincker Olivér, Ridavits Tibor, Zsömbölyi Ábel
Köszönet így utólag is azoknak, akik segítettek a felkészülésben: Dr. Szabó Sándornak, a Szombathelyi Járásbíróság elnökének a szakmai segítségért, Jáger Amáliának és Kerecsényiné Bartos Gyöngyinek az angol nyelvi segítségért. És köszönet mindazoknak akik a csapatot segítették, támogatták, vagy filmjük nézettségi számát  növelték az elődöntők során.

Szombathely, 2013.február 10.


A beszámolót Dr. Vígné Csordás Rita tanárnő, a csapat felkészítő tanára küldte. 

Az eredményhez gratulálunk!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése