2014. február 16., vasárnap

Fényév - Baráth Noémi galériaavató kiállítása a Nagy Lajos Gimnáziumban



"A színek - amiket előszeretettel használok - tulajdonképpen fények. A képeken jobban szeretem megfogni a világ nyers oldalát. Elcsépelt tud lenni a felesleges ömlengés. A képeim gyakran látomások alapján születnek. Este, ha behunyom a szemem, látom őket." Február 13-án az iskola harmadik osztályos tanulójának, Baráth Noéminek tárlatával nyílott meg a Nagy Lajos Gimnázium galériája. A kiállítás március 14-ig tekinthető meg.

Mondhatni dupla debütálás volt csütörtökön a gimnáziumban: a Te bemutatkozó tárlatod volt egyben az iskola galériaavatója is. Milyen érzés "elsőbálozónak" lenni és mi indukálta, hogy kiállítóteret nyisson az iskola?
Az iskola felújítása óta mostanra sikerült véglegesen megcsinálni a galériát. Több képzőművész-palánta is éldegél a falak között, úgy éreztük, kinőttük a könyvtárat, mint kiállítóhelyet. A kiállítás ötlete nem lepett meg, tervben volt már, de megtiszteltetésként ért, hogy én avathattam az új helyszínt.
Fényév - ez a tárlatod címe. Miért?
Egy éve kezdtem el tanulni Masszi Ferencnél rajzolni. A színek - amiket előszeretettel használok - tulajdonképpen fények. Kicsit elmerültem ebben a témában, ahogy színeire bontogattuk fizikán a fényt. Ebből jött az ötlet, hogy két legyet ütök egy csapásra.
Amelie csodálatos életéből felcsendülő dallam fogadta a vendégeket. Romantikus alkat vagy?
Annak tartanak. Verset írok, rajzolok, ezer felé mozgok. Minden érdekel. A dalválasztás mégsem ehhez fűződik. Kisebb problémák akadtak az eredetileg tervezett fellépővel, így utolsó nap sikerült beszerveznem Fehér Márkot, aki ügyesen megállta a helyét.
A festményeidre, grafikáidra nem lehetne azt mondani, hogy a romantika jellemzi őket. Gázálarc "tanulmányok", aktok, csendéletek - elég heterogén a kiállított alkotások köre.
A képeken jobb szeretem megfogni a világ nyers oldalát. Elcsépelt tud lenni a felesleges ömlengés, főleg, így Valentin-nap előtt. Még csak próbálgatom a szárnyaim, aztán meglátjuk, merre tovább. Kipróbálok mindent, majd úgyis kialakul a világom.
Van már kialakult képed arról, milyen stílusban szeretnél festeni, alkotni, vagy több irányzatban is kipróbálod még magad, hogy minél kiforrottabb legyen a döntésed?
Maximalista vagyok. Van, hogy amit csinálok megtetszik, és lesz belőle egy sorozat. Aztán úgy gondolom, hogy annyi elég. A festészet mellett a fotózás is érdekel, remélem, majd abban is megmutathatom magam.
Akik ismernek, tudják: nem vagy egyszerű személyiség. Mit mutat meg belőled a művészi önkifejezésed, mit engedsz láttatni magadból általa?
A képeim gyakran látomások alapján születnek. Este, ha behunyom a szemem, látom őket. Vagy ha felébredek, emlékszem, hogy egy képről álmodtam. Sokszor ezek adnak ihletet. Az álmaim elég személyesek, épp ezért jó megmutatni őket. Aki nem ismer, az csak találgat. Szeretnék elindulni ilyen irányba. Nem konkrétumokat megadni, hanem olyasmit, ami mindenkinek mást mond. Ami elgondolkodtatja a nézőt. De van, hogy a korábbi munkáimat dolgozom át, mondjuk fotót.
Gimnazista vagy, jövőre végzel. Merre tovább? Gimnáziumból képzőművészetire?
Az időm nagy részét műteremben töltöm. Egyszerűen nem tudok mást elképzelni, mint képzőművészeti utat.
Példaképp egy példakép?
Példakép? Van pár festő, aki nagyon közel áll a szívemhez: Dali, Picasso, Schiele, Klimt, Van Gogh, de őket nem láthatom alkotni. Néha csak ülök a teremben, és nézem, ahogy a Mester (Masszi Ferenc) alkot. Ahogy megszületik egy kép a keze alatt. Próbálok rájönni a gondolatritmusára, hogy mit, miért, hogyan. Szerintem ebből lehet a legtöbbet tanulni.
2014.02.14. - 00:10 | Büki László 'Harlequin'

http://vaskarika.hu/hirek/reszletek/8025/fenyev-barath_noemi_galeriaavato_kiallitasa_a_nagy_lajos_gimnazi/ 
 A fenti linkre kattintva nézzétek meg a cikkhez tartozó galériát is.

A kiállítást Dancs Istvánné, Kati néni, nyitotta meg, aki Noémi osztályfőnöke volt a Zrínyi Ilona Általános iskolában. Noémi már ekkor rajzolt, énekelt, táncolt, sakkozott, úszott, atletizált és a fiúkkal focizott. 
Komolyabban a rajzolással másfél éve foglalkozik, a kiállítás az elmúlt idő szak terméke. 
Blogunkon e-kiállítást is láthattok fotóiból /ld.bejegyzésünket: 2013. április 15./       

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése