2013. október 21., hétfő

A beavatottak - A Tünet együttes beavató táncszínháza a Nagy Lajos Gimnáziumban

Vaskarika.hu - Fotók: Büki László 'Harlequin'2013.10.15. - 20:30 | A beavatottak - A Tünet együttes beavató táncszínháza a Nagy Lajos Gimnáziumban
Mennyire ismerik a diákok a kortárs tánc és a kortárs színház fogalmát, jellemzőit? Mennyire kifinomult és fejlett a koncentrációjuk, térérzékelésük, kontaktusteremtési készségük és az önismeretük? Az absztrakt előadások befogadását, a velük szemben tanúsított nyitottságot volt hivatott erősíteni az a beavató óra, melyet a Nagy Lajos Gimnázium tanulói körében tartott a Tünet együttes. A diákok aktívak és kreatívak voltak, jól dekódolták Szász Dániel instrukcióit, s olykor meglepő és mulatságos helyzeteket teremtettek az önkifejezés - jelen esetben a tánc-, illetve mozdulatszínház - elemeivel. A társulat nemcsak beavató órát tartott a diákoknak, hanem a kortárs táncművészet iránt érdeklődőknek "Alibi' című zenés-táncos kihallgatását vasárnap, 19 órakor mutatja be a Weöres Sándor Színház Márkus Emília termében.




Az együttes középiskolai és felsőoktatásban tanuló diákok részére kialakított beavató programjának célja a kortárs művészetek, kiemelten a kortárs tánc megismertetése a tízes és húszas éveikben járó korosztállyal, interaktív és szórakoztató formában. A beavató foglalkozás keretében a társulat tagjai, valamint egy koordinátor egy-egy dupla óra keretén belül adott bepillantást a diákoknak a kortárs tánc alapvető kérdéseibe és munkamódszereibe.Az első, mozgásos óra egy sor gyakorlatot (térérzékeléssel, koncentrációval, kontaktusteremtéssel, önismerettel kapcsolatos improvizatív csoportfeladatokat) tartalmazott, melyeket a diákok a táncosokkal közösen sajátíthattak el, és ismerhettek meg.
A második, beszélgetős órában egy koordinátor, valamint a táncosok segítségével a mozgásos óra tapasztalatait és élményeit vitatták meg és gondolhatták tovább közösen. Az órán a fiatalok rövid áttekintést kaptak a kortárs tánc történetéről, alapgondolatairól, problematikájáról és módszereiről, illetve előadás-részletet néztek meg, melyet kötetlen beszélgetés formájában elemeztek.
További képeket erről a rendhagyó óráról a cikk galériájában találtok.
http://vaskarika.hu/galeria/kepek/3114/


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése