2013. április 14., vasárnap

Pályázat középiskolásoknak

Gábor Dénes Nobel-díjas mérnök, fizikus, társadalmi gondolkodó emlékére a NOVOFER Alapítvány a Műszaki-szellemi Alkotásért kuratóriuma, a Nemzeti Tehetségsegítő Tanács és a Magyar Tehetségsegítő Szervezetek Szövetsége, és a Messzehangzó Tehetségek Alapítvány közreműködésével pályázatot hirdet

"Találjuk fel a jövőt! Középiskolai Ösztöndíj" elnyerésére.

A pályázat célja: a reál és humán tárgyak magas szintű elsajátításának ösztönzése, Gábor Dénes életművének, műszaki- és társadalomtudományi szemléletének megismertetése útján, a középiskolai oktatásban résztvevő tanulók körében.

Pályázati feltételek:
A pályázaton részt vehetnek a magyarországi középiskolák tanulói a pályázati adatlap és egy 5-10 oldal terjedelmű dolgozat beküldésével.
Az adatlap és a részletes pályázati felhívás letölthető a Könyvtárellátó honlapjáról (is):
www.kello.hu
A dolgozatnak a pályázó diák saját elképzelését kell tartalmaznia a műszaki fejlődés és a társadalmi haladás összefüggéseiről. A dolgozat térjen ki arra, hogy a pályázó miként látja saját- és a társadalom jövőjét, 15-, 30-, 50 évre előre, amint Gábor Dénes tette azt annak idején. A pályázó érdeklődési körétől függően fejtheti ki gondolatait a technika, a társadalom, a család, a szabadidő, a környezet, a közlekedés, az energetika, az informatika témakörében. Önálló gondolatokat, sajátos prognózisokat várunk. (Pl.: Mire figyelmeztetné környezetét 30-50 év saját víziójával, képzeletével? Milyen előnyös vagy hátrányos következményekkel járhat magára, a családjára, vagy a társadalomra nézve a technológiai fejlődés? stb., nem követelmény a felsorolt összes témakör érintése).
A pályázati adatlap benyújtási/postára adási határideje: 2013. május 6. éjfélig.
A dolgozat benyújtási határideje: 2013. június 5.-e éjfélig. (Gábor Dénes születésének évfordulója). A benyújtás címe és a formai követelmények a részletes felhívásban olvashatók.


Díjazás:
A NOVOFER Alapítvány a Pályázók természettudományos érdeklődésének ösztönzésére, a legjobb pályázatok kidolgozóit minimum 50.000, maximum 100.000 forint összegű, egyszeri ösztöndíjban, valamint oklevélben részesíti. A nyertes dolgozatokat a NOVOFER Alapítvány honlapján, a szerzők nevének feltüntetésével hozzáférhetővé teszi.

Eredményhirdetés:
 A 2013. decemberi Gábor Dénes-díj átadó ünnepségen, melyet hagyományosan a Parlamentben tartanak.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése