2013. április 10., szerda

Megállapodás a Nyitott bíróságok programról



A Szombathelyi Törvényszék és a Nagy Lajos Gimnázium együttműködési megállapodást kötött a Nyitott bíróságok program megvalósítására.
A Szombathelyi Törvényszék az Országos Bírósági Hivatal által meghirdetett "Nyitott bíróságok" program részeként aktívan közreműködik a középiskolásokat érintő jogi ismeretterjesztésben. Ezért együttműködési megállapodást köt oktatási intézményekkel, elsőként kedden a Nagy Lajos Gimnáziummal.
Dr. Andor Szabolcs, a Szombathelyi Törvényszék elnöke elmondta: a program részeként elsősorban társadalomismereti, osztályfőnöki órákon tájékoztató előadásokat tartanak a diákoknak a magyar igazságszolgáltatási rendszerről, az alapvető jogokról, jogi fogalmakról, a fiatalokat érintő büntetőjogi kérdésekről. Lehetővé teszik, hogy a fiatalok megismerjék a bíróság épületét, a bírói munkát, s tárgyalásokon is részt vehetnek.
Gáspárné Zsolnai Zsuzsanna, a gimnázium igazgatója kifejezte reményét, hogy gyümölcsöző lesz a kapcsolat: egyrészt jogtudatossá válnak a diákok, jobban megismerik az őket veszélyeztető helyzetek jogi következményeit, másrészt közelebb kerül hozzájuk az igazságszolgáltatás világa, harmadsorban pedig a továbbtanuláshoz is segítséget kaphatnak a tanulók. A programokat kapcsolattartók koordinálják: a törvényszék részéről Bazsóné dr. Görög Anikó, a Szombathelyi Járásbíróság polgári ügyszakos bírója, a gimnázium részéről pedig dr. Vigné Csordás Rita történelemtanár.
A megállapodás aláírásán részt vett a városi közgyűlés tanácsnoka, dr. Takátsné dr. Tenki Mária, aki örömmel üdvözölte a kezdeményezést, mondván: 2013 az európai polgárok éve, s a program hozzájárulhat, hogy a diákok a jogaikat és a kötelezettségeiket jól ismerő polgárokká váljanak.

   Vas Népe 2013. április 10. szerző: Simon Erzsébet

Fotó: Bartha Gábor igazgatóhelyettes

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése