2012. február 29., szerda

Könyvhódító 2011-2012

Siker: közel száz csapat nevezett a Könyvhódító játékra

Az egy éve indult Vas megyei Könyvhódító játék döntője lezajlott csütörtökön a Berzsenyi Dániel Könyvtárban. Az olvasásnépszerűsítő program egyik vezérelve az volt: bátorság kell, hogy kiszeressük a könyvekből az elrejtett kincseket. A Könyvhódítóban részt vettek büki, csepregi, kőszegi, celldömölki, körmendi, répcelaki, sárvári, szentgotthárdi, vasvári és szombathelyi csapatok. A játékot megálmodták és a hosszú hónapok alatt szívükön viselték: Bozzai Judit, Léber Boglárka, Nagy Éva, Németh Tiborné Takács Hajnalka, Zsigri Mária.

- Mikor annyi rosszízű jóslat kering a Gutenberg-galaxis haláláról, mi, a játék szervezői, meggyőződésből reménykedtünk. Hiszünk a könyvek, a generációk között ható példa, és átadható értékrend erejében. Abban, hogy örömolvasássá változtatható a kötelező irodalmi ismerkedés. Ismerjük az olvasó ember semmi mással nem rokonítható gazdagságát és az ehhez vezető utat - fogalmazott Pallósiné dr. Toldi Márta, a BDK igazgatója.

A játék elején 73 könyvet ajánlottak a 10-14 és a 14-18 éveseknek, hogy ezekből választva induljanak a közös felfedező útra. Az általános iskolásoknál a nyári forduló után 20 könyv maradt versenyben. Hét csapat nyúlt a korosztály sikerkönyvéhez, Bosnyák Viktória Tündérboszorkányához, Berkes Péter Utánam, srácokjára öt választás esett. Alig maradt el ettől Porter: Az élet játéka és Sacher: Bradly, az osztály réme. De választották a magyar irodalom olyan remekeit is, mint Szabó Magda: Sziget-kék, Csukás István: Ló az iskolában, Fehér Klára: Bezzeg az én időmben, Gergely Márta: Szöszi, Janikovszky: Szalmaláng, G. Szabó Judit: Különös sziget.

A középiskolásoknál 9 könyv jutott túl az első akadályon. Nagy érdeklődésre talált Agatha Christie klasszikus krimije, a Tíz kicsi néger. A legbátrabb kincskeresők azok voltak, akik Bronte: Üvöltő szelek, Kertész Erzsébet: Vilma doktorasszony vagy Rideg Sándor: Indul a bakterház című könyve mellé szegődtek.
A játékra Vas megyéből közel 100 csapat nevezett. A kicsiknél 42 csapat maradt végig versenyben, a nagyoknál 11.
- A játék iránti kitartó érdeklődés cáfolja mindazokat a pesszimista vélekedéseket, amelyek a szépirodalom, az olvasás térvesztésén keseregnek. Minden korosztályban felkelthető az érdeklődés, ám gondos, motiváló segítők kellenek hozzá a családban, az iskolákban, a könyvtárakban. A felnőtteknek pedig abban a kellemes tapasztalatban is részük lehet, hogy a fiatalok hajlandók dolgozni az élményért, a tudásért, a játék öröméért - értékelte a játékot az igazgatónő.


A döntő eredményei

A döntőbe jutottak: Hódító tolnaysok, Lovagló lányok, Gézengúzok, Hancúrozó tigrisek; Edogava, Dokik, Charlie angyalai, DöAnSziAn. Ők részt vehettek az érvelés, a megjelenés, a kommunikáció és vita útvesztőiben eligazodni segítő foglalkozáson. A csütörtöki végső fordulóban bemutathatták küzdeni tudásukat, leleményességüket, kreativitásukat. A főnyeremény: kétnapos budapesti kirándulás. Korosztályonként két-két csapat jutalma ez.

Vas Népe 2012. február. 23. csütörtök | Szerző: Merklin Tímea


A cikket olvasva könyvtáros lelkem örül, száll, csapong.... Mert!!!

A 14-18 éves korosztály döntőjének két nyertes csapata közül az egyik, a DOKIK, iskolánk tanulói, Baják Petra, Horváth Zsófia, Mangliár Vanda és Márkus Flóra, valamennyien a 11/C osztály tanulói. Felkészítő tanáruk: Szikszainé Pallósi Patrícia.

GRATULÁLUNK!!!

Ők Kertész Erzsébet: Vilma doktorasszony című könyvét választották, és a számos forduló során bebizonyították, miért szép, jó és hasznos ez a mű. (Apró megjegyzés: az első magyar orvosnő Hugonnai Vilma (1847-1922) életéről és küzdelmeiről szól a könyv. Én még anno a "csíkos könyvek"kiadásában olvastam. Többször.) A doktorasszonyról bővebben:http://hu.wikipedia.org/wiki/Hugonnai_Vilma

Az alábbi címen riportot láthattok -feltétlenül nézzétek meg-a csapat két tagjával, Zsófival és Flórával.

http://www.tvszombathely.hu/muhely/muhely---2012-februar-28

De! A játékban iskolánkat számos csapat képviselte. Őszinte elismerésünk Szikszainé Pallósi Patrícia tanárnőnek, az összes csapatot ő segítette. A döntőbe még egy NLG-és csapat is bejutott a DöAnSzian, tagjai a 11/A osztályból kerültek ki, László Szilvia, Pék Andrea, Soós Adrienn és Szép Anna. Választott könyvük: Csukás István: Vakáció a halott utcában

Szeretném, a többi induló csapatot is megemlíteni és köszönetet mondani nekik. Ők is ringbe szálltak, versenyeztek, bizonyítván, hogy 1.olvasni jó, 2. iskolánkban pedig számosan tudják is ezt.

eNeLGé : Kozma Nikolett és Kovács Noémi 10/A, Lobler Anna és Pungor Patrícia 10/B (Agatha Christie: Tíz kicsi néger)

A 11/A osztály egészen lenyűgöző számmal vett részt a játékban, csapataik:

Cassiopeia : Kenesei Viktória, Szekeres Zsófia, Takács Viktória és Tóth Flóra (Emily Bronte: Üvöltő szelek)

Gyöngyös : Kozma Fruzsina, Könye Dóra, Varga Viktória (Tracy Chevalier: Leány gyöngy fülbevalóval)

Pampamacskák: Doma Tamara, Hajdú Eszter, Szekér Martina (Louisa Mary Alcott: Kisasszonyok

Zsukov: a csapat tagjait még keressük!!!! ( Márai Sándor: Eszter hagyatéka)

Feltétlenül olvassátok el az alábbi összefoglalót, melyet a játékot megszervező Berzsenyi Dániel Megyei Könyvtár igazgatónője, Pallósiné Toldi Mária írt.

http://193.225.149.5/vdkweb/publikaciok/ptm_konyvhodito.html




1 megjegyzés:

  1. Örülök az iskolai könyvtár gratulációjának! Valamennyi NLG-s csapat kíválóan teljesített, jól sikerült tablóik, illusztrációik sokoldalúságukat is bizonyítják.

    Egy tántoríthatatlan "Könyvhódító"-barát

    VálaszTörlés