2012. február 1., szerda

Dr. Mező Ferenc Szellemi Diákolimpia


Az idei tanévben iskolánkban került megrendezésre a Dr. Mező Ferencről elnevezett Szellemi Diákolimpia városi és megyei fordulója. Amit erről e versenyről tudni kell:
Dr. Mező Ferenc (1885-1961) magyar sporttörténész, tanár, olimpiai bajnok. Első könyve 1923-ban jelent meg Az ókori olimpia címmel. Az 1928-as amszterdami olimpián szellemi olimpiai bajnokságot nyert
Az olimpiai játékok története című munkájával. 1947-ben a Magyar Olimpiai Bizottság alelnöke, 1940-ben a Nemzetközi Olimpiai Bizottság tagja.
/forrás: Wikipédia/
Az ő emlékére rendezik meg évente a Szellemi Diákolimpiát, ahol a különböző korcsoportban induló versenyzők az olimpiai játékok ill. a magyar sport történetéről mérik össze tudásukat.

A városi fordulóra 2011. január 25-én került sor.
Négy négyfős csapat versenyzett: a Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakközépiskola és a Nagy Lajos Gimnázium 3 (három !!!) csapata (V-VI. korcsoport).
Amiből készülni kellett:
1.) London 1908, 1948, magyar színekben induló sportolók I-VI. helyezései, kérdések a 2012-es Olimpiáról- legkésőbb 2012. január 31-ig - kvalifikációt elnyert magyar sportolókról.
2.) Kajak-kenu sportág magyar olimpiai érmesei 1980-2008-ig.
3.) A magyar olimpiai mozgalom története, jelene.
4.) "Összeállítás, riport, album, településed, megyéd olimpikonjáról" - ez lehet képes riport, hangfelvétel, CD, DVD, projektoros előadás, maximum 2 percben.
A negyedik téma majd az országos elődöntőn és az országos döntőn kap szerepet.

A városi verseny kérdéseit összeállította és a versenyt vezette Halmosné Móricz Éva tanárnő, aki a verseny városi szakágvezetője.
12 fordulóban mérkőztek a versenyzők: totó, villámkérdések a MOB- ról, a 2012-es kvótásokról, az 1908 és 1948- as londoni olimpiáról, képfelismerés, kakukktojás, párosítás olimpiai bajnokok és versenyszámuk, tudósítás kiegészítése, pontfogyasztó, kajak-kenu keresztrejtvény.
Végeredmény:

I. helyezett: az NLG 1-es csapata
II. helyezett: az NLG 2-es csapata
III. helyezett: az NLG 3-as csapata
IV. helyezett: a Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakközépiskola

GRATULÁLUNK!!!

Érdekesség: az "enelgések" csupa fiúval indultak, a Kereskedelmit kizárólag lányok képviselték.









Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése