2011. október 14., péntek

Zárórendezvény 2011. október 11.







A " Nagy Lajos Gimnázium korszerű közoktatási intézménnyé történő átalakítása, fejlesztése az energiatakarékosság tükrében" (NYDOP-5.3.1/2/2F-2f-2009-0016) című projekt szakmai zárórendezvénye

Ez volt a teljes címe annak a programnak, mely kedd délután - szintén - az újonnan elkészült előadóteremben került megrendezésre.
Ferenczy Gyöngyi, a MEDIUS Iroda munkatársa köszöntötte a megjelenteket és felkérte Kúti Zsuzsannát, az Oladi ÁMK Teleki Blanka Középiskola és Szakiskola biológia-földrajz szakos tanárát, hogy tartsa meg a "Klímaváltozásról mindenkinek" című előadását. Hogy kapcsolódik az előadás iskolánk felújításához? Az energiatakarékosság okán. Földünk energiakészletei nem végtelenek. Igazából már látszanak a határok. Mindehhez még hozzájárul a globális felmelegedés, az egyre nagyobb számú veszélyeztetett növény- és állatfaj.
Cseppben a tenger, hogy ez miképpen tükröződik az NLG rekonstrukciójában? Hőszigetelő ablakok, a villamos hálózat felújítása, új tetőszerkezet, a vizesblokkok korszerűsítése.
Számosan a délelőtti előadáson is jelen voltunk. Dr. Görög Sándor akadémikus a gyógyszergyártás kémiája kapcsán elmondta, milyen fontos, hogy a gyógyszerek minél kisebb mennyiségben tartalmazzanak az emberi szervezet számára káros méreganyagokat. Kúti tanárnő ezzel szemben arra hívta fel figyelmünket, hogy az ember körültekintés nélkül mérgezi és zsákmányolja ki a Földet (szerintem önmagát is).
Majd Rettegi Attila, Szombathely Megyei Jogú Város Oktatási Bizottságának elnöke, egykori NLG-s diák, hangsúlyozta, hogy fontos és kiemelt beruházásként kezelte a város iskolánk rekonstrukcióját. Az iskola megszépült külseje, megújult belső terei hozzájárulnak a tanárok és tanulók jobb közérzetéhez, segítve ezzel a hatékonyabb, eredményesebb tanítást-tanulást.
Végül igazgatónőnk, Gáspárné Zsolnai Zsuzsanna képek segítségével idézte fel, hogyan is zajlottak -2011. februárja óta- a felújítási munkálatok a mindennapokban . A képekből nagyon szeretnénk a könyvtárban egy fotókiállítást rendezni.
Végül néhány hasznos információ:
A beruházás a Nyugat-Dunántúli Operatív Program - "Közoktatási infrastruktúra és szolgáltatások fejlesztése" című támogatási program keretén belül valósult meg. A fejlesztésre Szombathely Megyei Jogú Város Önkormányzata 199.215.730 forint vissza nem térítendő támogatást kapott az Európai Uniótól, amely a beruházás összköltségének 90 %-a. A fennmaradó 10%-ot a város önerőből biztosította.
A projekt 2009. október 15-én vette kezdetét és 2011. október 14-én fejeződött be. A kivitelezési munkák 2011. februárjában kezdődtek. Felújításra került a tetőszerkezet, a homlokzat is új színt kapott, ahogy már fentebb írtam, hőszigetelő ablakok kerültek beépítésre, megtörtént a villamos hálózat korszerűsítése, megújultak a vizes blokkok, új beltéri burkolatokat kaptunk, lett egy szép közösségi terünk iskolai rendezvények számára, a támogatásból az intézmény komplex akadálymentesítése is megtörtént (pl. lift, vizes blokkok, vezetősávok, rámpa).
A kivitelezési munkákat a BERECZKI Építőipari és Kereskedelmi Kft. végezte.
A projekt részeként iskolánk új bútorzattal (tanári, tanuló asztalok székek stb.) gazdagodott.
A teljes projekt ill. beruházás végrehajtásában közreműködött a Váti Magyar Regionális Fejlesztési és Urbanisztikai Nonprofit Kft. Nyugat-Dunántúli Területi Irodája.
Ugyancsak a projekthez kapcsolódva három (tan)éve, 2009 őszén iskolánkba bevezetésre került a kompetencia alapú oktatás-nevelés.

Fotók: Senyei Zsolt oktatástechnikus

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése