2011. október 14., péntek

Dr. Görög Sándor előadása 2011.október 11.




Egy rendhagyó kémiaóra

Méltó módon került felavatásra iskolánk új díszterme.

Dr. Görög Sándor professzor úr, a Nagy Lajos Gimnázium egykori diákja látogatott el hozzánk, hogy egy rendhagyó kémiaórával örvendeztesse meg közönségét, azaz minket.

Az előadás kezdetekor Bíró Bálint 12.b osztályos tanuló köszöntötte a professzort, valamint röviden összefoglalta életét és munkásságát. Néhány fontosabb részletet én is szeretnék ismertetni.

Görög Sándor Széchenyi-díjas magyar kémikus, gyógyszerkutató, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja. Az analitikai kémia és a gyógyszerkémia neves kutatója. 1992 és 1999 között a Richter Gedeon Rt. Kutatási Analitikai Központ vezetője.

A kőszegi bencés, a szombathelyi premontrei, majd a szombathelyi Nagy Lajos, végül a kőszegi Jurisich Miklós Gimnáziumban végezte középiskolai tanulmányait. Ezt követően beiratkozott a Szegedi Tudományegyetem Természettudományi Karára, ahol 1957-ben szerzett vegyész diplomát. Diplomájának megszerzése után a Szegedi Tudományegyetem szervetlen és analitikai kémiai tanszékének gyakornoka volt, majd 1959-ben átkerült a Kőbányai Gyógyszerárugyárba (ma: Richter Gedeon Nyrt.). 1976-ban a gyár Alkalmazott Fizikai-Kémiai Kutatólaboratóriumának vezetője és 1986-ban a Szerves Kémiai Kutatási Főosztály vezetője lett. 1992-ben a Kutatási Analitikai Központ vezetőjévé nevezték ki. 1999-ben nyugdíjba vonult és tudományos tanácsadói megbízást kapott. Gyári munkája mellett analitikai kémiát oktat az Eötvös Loránd Tudományegyetemen és a Semmelweis Egyetemen. 1974-ben a Semmelweis Orvostudományi Egyetem címzetes egyetemi tanárává avatta. 1995-ben a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagjává választották. A Magyar Kémikusok Egyesülete és a Magyar Gyógyszerészeti Társaság elnöke, illetve elnökhelyettese is volt. Ezenkívül a Journal of Pharmaceutical and Biomedical Analysis és a Trends in Analytical Chemistry szerkesztője.

Munkássága: Kutatási területei az analitikai kémia, a gyógyszerek (elsősorban a szteroidok) kémiája és analitikája. Nevéhez fűződik a spektrofotometriás gyógyszeranalízis kiterjesztése. Együttesen alkalmazza a kromatográfia, és az elektroforézis módszereit spektroszkópiás technikákkal. E technikák különböző gyógyszerek szennyezésprofiljának meghatározását segítik elő, e területen születtek legfontosabb eredményei. Munkáit ma főként magyar és angol nyelven adja közre, korábban német nyelven is publikált.

Díjai, elismerései

  • Schulek Elemér-emlékérem (1983)
  • Than Károly-emlékérem (1995)
  • Széchenyi-díj (1997) – A gyógyszer-analitika területén elért eredményeiért, különösen a szteroidok ipari analízisének fejlesztéséért, s a nagy hatékonyságú folyadék-kromatográfia megújításáért és a gyógyszerek szennyezésprofiljának meghatározására használható módszer kidolgozásáért.
  • Gábor Dénes-díj (2002)
  • Pharmaceutical and Biomedical Analysis (PBA) Award (2004)
  • Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztje (2007)
  • a Szegedi Tudományegyetem díszdoktora (2007)
  • A Markusovszky Lajos Emlékérem tulajdonosa, amelyről azt vallja, hogy ezt az érmet nem ő, hanem édesapja érdemelte ki, aki az akkori Markusovszky kórház patológia osztályának főorvosa volt.

Ezúton szeretnénk gratulálni a Professzor úrnak az elért eredményeihez, kitüntetéseihez és szeretnénk megköszönni az iskolánkban tett látogatást, és az élvezetes, rendhagyó kémiaórát. További sikereket kívánok az egész iskola nevében.

Pongrácz Alexandra 10/C


A fotókat Varga Bence (10/B) készítette.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése