2011. május 29., vasárnap

Rendhagyó testnevelés óra







Péntek reggel a 9/ B osztálynak a könyvtárban volt a "tesi" órája.
Horváth Vilmos, a Halmay Zoltán Olimpiai Hagyományőrző Egyesület elnöke, egyben az Olimpiatörténészek Nemzetközi Társaságának és a Magyar Olimpiai Bizottságnak tagja, tartott előadást az ókori olimpiák sztárjairól, ma így mondanánk a celebekről.
Hogy mi volt a rendhagyó óra aktualitása? Közeledik a londoni olimpia. A városvezetés kezdeményezésére városunk olimpiai hagyományokat őrző és ápoló testülete a város általános- és középiskoláiban az olimpiák történetéről, az olimpiai eszméről tart számos előadást a tanév még hátralévő heteiben és az elkövetkezendő hónapokban, pontosabban a jövő tanévben. A sorban mi voltunk az elsők. Talán nem véletlenül. Utalok itt a tavalyi Hajós Alfréd-emléknapra, és sportörténész bajnokainkra. (ld. bejegyzés: 2011. március 11, versenyeredmények)
Az előadást jelenlétével megtisztelte Kovács Balázs úr , Lazáry Viktor (a sportért is felelős) alpolgármester titkára.
Mindaz, amit láttunk és hallottunk, lebilincselően érdekes volt. A 9. évfolyam történelmi ismeretei az ókorról, azt hiszem nagymértékben bővültek, egy egészen speciális szempontból. Megtudtuk, hol és hogyan jöttek létre az ókorban ezek a nagyszabású sportviadalok, mekkora erkölcsi és anyagi megbecsülésben részesültek a bajnokok. Miért nem tehették be a lábukat a nők még a nézőtérre sem? Kik is voltak a leghíresebb ill. leghírhedtebb ókori bajnokok? Tudtátok például, hogy uralkodókat is találunk közöttük? Nagy Sándor apja, II. Philipposz fogathajtásban, lett első, de az akkori szabályok szerint, nem a hajtó, hanem a lovak tulajdonosa részesült az elismerésben.(Nem II. Philipposz "hajtott"...) Néró, több alkalommal is nyert olimpiát, bár nem volt versenytársa...senki nem mert kiállni ellene.
Nagyon élveztük az órát, a 45 perc gyorsan eltelt. Reméljük, lesz folytatása is, mert Horváth Vilmos úr még számtalan izgalmas olimpiai témából tudna előadásokat tartani.
A PowerPoint-os vetítés képeit megkaptuk-külön köszönjük- a könyvtár 1. gépén megnézhetitek.
Az utolsó kockán Phütagorasz -szerintem ma is aktuális- sorai olvashatók:
"Az élet olyan, mint az olimpiai játékok.
Egyesek, kalmár-sátraikba telepednek, s csak azzal törődnek,
hogy a nagy jövés-menésben mit lehetne keresni.
Mások minden erejükkel a dicsőségért küzdenek.
Végül a túlnyomó többség, a nézők
csak egyszerű szemlélői az eseményeknek."

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése