2010. március 2., kedd

Filmajánló


Szerelem

Az érettségihez egyre jobban közeledve nem árt, ha a szórakozást is összekötjük a tanulással, kultúrával. Mi is lehetne erre tökéletesebb módszer, mint egy-egy történetet vizuálisan is a magunkévá tenni, hiszen valljuk be, sokkal egyszerűbb ez, mint órákat ülni a lámpafény mellett egy könyv fölé görnyedve - félre értés ne essék, ez nem azt jelenti, hogy a mozi helyettesítheti az olvasást, csupán csak kiegészíti és nyomatékosítja azt.
A film Déry Tibor két novellájának összegyúrásából - vagy inkább egymás mellé helyezéséből - készült 1971-ben. A Szerelem (1956) és a Két asszony (1960) Déry életművének két meghatározó alkotása, az '50-es évek sorsait, állapotait hűen tükröző rövid, ám annál velősebb történetek.
Makk Károly alkotását a szakirodalmak a "kötelező" magyar filmek közé sorolják, s gyöngyszemként tekintenek rá. A sztori főszereplői két elhagyott, magányos nő, különböző lelki világgal és társadalmi háttérrel, akiket csupán a szeretett férfi személye köt össze. Nem egy szerelmi háromszögről van szó, csupán a politika behatásáról egy család nyugodt életébe. János a rendszer áldozatává válik, politikai fogolyként több évre fogságba zárják, s így feleségére, Lucára (Törőcsik Mari) marad beteg és idős édesanyja ápolása. Az idős asszony nem tudhatja meg mi történt fiával, ezért menye gondosan kitervelt történettel kábítja, miszerint fia Amerikában van, filmet forgat, s állításai alátámasztása érdekében leveleket és ajándékokat küldözget a betegágyához.
A mama meséiből, olvasottságából tudhatjuk, hogy egykor gazdagság és boldog élet vette körül amitől csak szomorúbb lesz ágyhoz kötött, tehetetlen helyzete, s naiv világszemlélete. Mint sok, hasonló témájú filmben itt sem a történeten van a hangsúly, hanem egy-egy emberi sorson, erkölcsi értéken, valamint a karakterek sokszínűségén.
Luca személyében megjelenik a kor által megkívánt nő eszménye, egy erős, elkötelezett asszony, aki a bajban sem feledkezik meg "kötelességeiről", s hisz még a szerelem erejében.
A film keserédes lezárásában megjelenik a beteljesült remény, ugyanakkor láthatjuk, hogy nincs tökéletes boldogság.
Talán a filmtörténet egyik legszebb szerelmi jelenete Luca és János újbóli egymásra találása; lehetőség egy szebb életre, boldogabb jövőre a történelmi borzalmak után.
Látszólag egyszerű, de mély mögöttes tartalmat hordozó alkotás mind a film, mind pedig a két novella. Általuk tisztábban láthatja a mai kor gyermeke miért is volt olyan nehéz "azokban az időkben" élni és "azokat az időket" megélni.

Gőcze Ivett
12/A

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése