2015. november 17., kedd

Sétálunk, Sétálunk....

„Boncolás a halpiacon”-
beszámoló a szlovéniai tanulmányútról
Az iskolánkban csak „adriai hétvége”-ként emlegetett biológiai tanulmányút és terepgyakorlat több mint tíz éves múltra tekint vissza: életre hívója Dr. Szinetár Csaba, a SEK Állattani Tanszékének tanára és Szinetárné Márkus Teréz, iskolánk biológia-kémia szakos tanára. Idén 2015. szeptember 9-én éjfélkor indultunk el Szombathelyről, izgalommal telve.
Szeptember 5-én hajnali fél hatkor érkeztünk Koperbe, Szlovénia egyik kikötővárosába. Itt tettünk egy sétát a tengerparton, a kikötőben, és az óvárosban is. A séta azonban nem volt hagyományos: a vízből kiemelt kisebb tengeri állatokat tanulmányoztunk. Megnéztük a város halpiacát is, ahol kivételesen nem étkezési, hanem boncolási célra vásároltunk tengeri élőlényeket. Következő úti célunk Fiesa volt, ahol felkerestünk kempingünket, majd felvertük sátrainkat. A délutáni órákban lementünk a tengerpartra, ahol több tengeri élőlényt a felszínre hoztunk, és Szinetár Csaba tanár úr egy kisebb ismertető előadást tartott róluk. Láttunk tengeri uborkát, nagy sonkakagylót, tanulmányoztunk különféle rákokat, halakat, algákat. Az éjszaka folyamán nagy esőzések voltak, melynek következtében sátrunk beázott: arra ébredtünk, hogy csöpög a fejünkre az eső, és a sátorban már áll a víz, de ez sem szegte kedvünket.  Gyorsan összeszedtünk a legfontosabb holmikat, és életbe lépett az első számú kimenekítési terv.
Szeptember 6-án Pirán városába indultunk, ahol megnéztük az Akváriumot -itt találkoztunk gyönyörű bíborrózsával, tengeri sünnel és naprózsával is, nekem leginkább a szürke ajakoshal tetszett-, kószáltunk az óvárosban, és végül természetesen a tengerparton is. A parton szemölcsös medúzákkal találkoztunk, melyeket szabad kézzel is meg lehetett fogni, ugyanis emberre ártalmatlanok. A városnézés után visszatértünk a kempingbe, és szabad programot kaptunk.
Az utolsó napon, vasárnap reggel összepakoltuk a cuccainkat, lebontottuk a sátrakat, bepakoltunk a buszba, és még indulás előtt búcsút vettünk a tengerparttól. Ezután Szlovénia legnevezetesebb barlangjába, a Skocjan-barlangba látogattunk el. Rengeteg gyönyörű cseppkövet csodálhattunk meg, s lenyűgözött a barlangrendszerben zubogó Reka folyó. A barlangtúra után hazafele vettük az irányt, és csak a késői órákban érkeztünk vissza Szombathelyre.
A kirándulás hatalmas élmény volt mindenki számára. Ha lesz ilyen tanulmányút jövőre is, mi újra ott leszünk!
Mátyás Elizabet, Szabó Réka

Szombathelyi Nagy Lajos Gimnázium, 11.B


Adrenalin két keréken
Osztálytársam, Zsigovits Norbert a Szombathelyi Nagy Lajos Gimnázium másodéves tanulója. Az extrém sportok - köztük a motokrossz - nagy kedvelője és aktív „művelője”: erről kérdeztem őt.
Mikor kezdted ezt a sportot?
 5 éves koromban ültem először krosszmotorra, és azóta vagyok megszállottja ennek a sportnak.
Honnan jött az ötlet?
Édesapámmal voltunk egy autós kiállításon, ott láttam egy standot, ahol gyerekmotorok voltak, attól kezdve csak a motorok jártak a fejemben.
Mit szóltak hozzá a szüleid?
Természetesen a kezdetekkor féltettek, hiszen ez egy igencsak veszélyes sport, de látták, hogy mennyire szeretem ezt csinálni, és azóta is mindenben támogatnak engem.
Költséges sport?
Mint minden technikai sport, úgy a motokrossz is az, de szerencsére egyre több céggel sikerül megállapodnunk, és segítenek a pályafutásomban, azonban a legnagyobb szponzorom még mindig édesapám.
A tanulás mellett mennyi edzés fér bele?
Néha eléggé nehéz összeegyeztetni a tanulást a motorozással, hiszen rengeteget utazunk, de szerencsére az iskolámban rendkívül segítőkészek a tanárok, hogyha egy hosszabb hiányzás miatt nem sikerült pótolnom a tanult anyagot. Hétköznaponként 2-3 edzés fér bele, ilyenkor általában biciklizek, futok vagy kondizok. Rendes motokrossz-edzésre csak hétvégén van lehetőségem Balatonszemesen.
Ez egy elég extrém es veszélyes sport. Szoktál félni?
Hogyha félnék, valószínűleg már nem csinálnám, persze vannak olyan helyzetek, amikor át kell lépnem a saját határaimat, de azt gondolom, hogy ez a szép ebben a sportban.
Mi az eddigi legjobb eredményed, amire a legbüszkébb vagy?
Idén a német cross country bajnokságban junior és expert kategóriában is bajnok lettem, erre vagyok a legbüszkébb.
Mi a célod ebben a sportban? Mit szeretnél elérni?
Szeretnék a motorozásból megélni, természetesen ehhez rengeteget kell még fejlődni, és kell hozzá egy kis szerencse is.
Sok sikert!

Szombathelyi Nagy Lajos Gimnázium, Bódi Virág, 10.D



A fenti cikkek a múlt héten (szerdán. nov. 11-én) jelentek meg a Vas Népe Séta mellékletében.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése