2015. november 25., szerda

Pályaorientációs Nap 2015. november 20.

Immáron a harmadik alkalommal került megrendezésre a fenti program, melynek elsődleges célja, hogy megkönnyítse a pályaválasztás egyáltalán nem egyszerű  kérdésének eldöntését. (Nem ez volt a hónap tőmondata.)
 Akik elfogadták meghívásunkat és eljöttek, egykoron valamennyien "lajososok" voltak. Szívesen meséltek  a mostaniaknak  az itt eltöltött időről, egyetemi éveikről és választott pályájuk szépségeiről ill. nehézségeiről. Elmondhatjuk, hogy  péntek délelőtt "nem az iskolának, hanem  (elsősorban) az életnek tanul(t)unk". /Latin eredetiben: "Non  scholae sed vitae discimus."  Seneca/

Négy helyszínen, tizenegy találkozás, tíz órától délután egy óráig.

10.00 - 10.50-ig

 Díszterem :
A jogi pályáról hallhattak az érdeklődők
Nagy Attila tanár úr vendégei voltak: Dr. Kiss Annamária közjegyzőjelölt,
Dr. Verbovszki Enikő ügyvéd és Dr. Kovács Mihály ügyész




Könyvtár:
Egészségügy:
Kecskés Zoltán tanár úr vendégei voltak: Tóth Bettina gyógytornásznak készülő egyetemi hallgató, Szabó Viktória gyógytornász, Dr. Bernyák Ágnes gyógyszerész és Dr. Lorencz András állatorvos




Tornaterem:
Műszaki pályák:
Barczi Péter tanár úr beszélgetőtársai voltak: Horváth Zsófia  és Barczi Csaba építészmérnökök,
Sipos Gábor MsC gépészmérnök-hallgató



A tornateremben nagyszámú érdeklődő kísérte figyelemmel a beszélgetést, bizonyítva a műszaki pályák növekvő népszerűségét. A magyarországi képzés színvonala, a szakemberek kreativitása nem marad el a nemzetközi szinttől. Fontos, hogy a diákok minél előbb felmérjék, mihez van kedvük, képességük és az adott területtel kiemelten foglalkozzanak. Ne a pénz legyen a meghatározó szempont. Elengedhetetlen az angol és fontos a német nyelv ismerete. Mivel hiányszakmákról van szó, a cégek már az egyetemi hallgatók körében kutatnak későbbi lehetséges munkavállalóik után. A diploma megszerzése után lényeges a szakmai tapasztalat megszerzése is. (Vargáné Tóth Ágnes tanárnő)

11.00 - 11.50

Díszterem:
Testnevelés, mint életpálya
Németh Attila tanár úrral Szalai Dóra, Varga Jenő és Markó Edina beszélgetett. Ők valamennyien testnevelő tanárok és edzők is egyben. Markó Edina a Magyar Női Labdarúgó Válogatott szövetségi kapitánya.



A jelenlévő testnevelő tanárok meséltek eddigi munkásságukról ( ki hosszabban, ki rövidebben). Tapasztaltsága miatt Varga Jenő tanár úr kapta a legtöbb szót az előadáson, aki a sporttal kapcsolatos szinte összes kérdésünket előre megválaszolta. Bővebben beszélgettünk még a testnevelő tanári állás és az edzői munka különbségeiről illetve a tanulás/munka és az aktív sport összeegyeztetéséről.
(Máyer Alexandra 12/A)


Tornaterem:
Akiket a természettudományok érdekelnek
Finta Zsanett tanárnő  vendégei voltak:  Bíró Bálint BME MsC  vegyészhallgató,  Szakács Andrea  és Dr. Molnár Péter biológusok


A tornateremben sok érdeklődő gyűlt össze, hogy meghallgassa a természettudományos szakmákról folytatott beszélgetést. A pályaválasztás során nem szabad a „könnyű egyetem” csapdájába esni, a legjobbat kell választani. Ha már kialakult a diákok érdeklődése, ne elégedjenek meg a gimnáziumi tananyaggal, mindenképp annak kiegészítésére törekedjenek. A szakmán belül is több mindent ki kell próbálni és valamiben egyedivé válni. Nagyon fontos a megtanultak alkotó szintű alkalmazása.  A kémia iránt érdeklődők számára az egyetemi tanulmányok során a matematika és a fizika is kiemelkedő fontosságú. (Vargáné Tóth Ágnes tanárnő)

Könyvtár:
 akiket a bölcsészeti tudományok vonzanak
Jáger Amália tanárnő vendégei Kustos Júlia angol-magyar szakos egyetemi hallgató, az Eötvös Kollégium tagja, Nemes Judit, a FrissFM hírszerkesztője, Kovács Delinke a szentgotthárdi OPEL PR-tanácsadója és  Dr. Katona Attila történész,  a NYMESEK  Történet- és társadalomtudományi Intézetének igazgatója.



A bölcsésztudományi szekción 4 volt NLG-s diák vett részt: Kustos Júlia, Kovács Delinke, Nemes Judit és Dr. Katona Attila. Mindannyian egyetértettek abban, hogy bölcsésznek lenni egy rendkívül sokrétű tájékozottságot jelent, a világ kinyílik, és egy bölcsész folytonos igényt érez a továbbtanulásra és a gondolkodásra. Dr. Katona Attila szerint ez egy identitásépítő tudomány. Továbbá mindannyian hangsúlyozták a  nyelvtanulás fontosságát, hiszen manapság anélkül szinte nem is lehet boldogulni. /Fneisz Annamária 12/A/

9/A osztály termében
az Igazgatásrendészeti pályákról hallhattunk
Bukitsné Derhán Ilona tanárnő vendégeitől,
Dr. Nagy Márta főosztályvezető-helyettestől, Vas megyei Kormányhivatal, Dr. Balásy Péter megyei főjegyzőtől és Horváth Ildikótól, ki jelenleg  a Közszolgálati Egyetem hallgatója (őt skypon sikerült elérni)





A közigazgatási szekcióban három vendégelőadó volt, akik közül a a jelenlévő vendégek az  ELTE Jogi Karán  végeztek, Horváth Ildikó pedig a  Nemzeti Közszolgálati Egyetem jelenlegi hallgatója. Az egy órás előadás alatt bepillantást nyerhettünk a közigazgatási  pálya bonyolult és rendkívül szerteágazó világába, és  minden felmerülő kérdésre kielégítő válaszokat kaptak a diákok az egyetemi élettel és a diploma utáni élettel kapcsolatosan is. Vendégeink biztatták a diákokat, hogy ha elsőre nehéznek tűnik is, nem szabad feladni és harcolni kell azért, amit igazán akarunk. /Ridavits Nóri 12/A/


12.00 -  12.50

Díszterem:
Műszaki pályák
Simonné Baranyai Zsuzsanna tanárnő beszélgetőtársai Papp Máté mérnök-informatikus egyetemi hallgató, Gáspár Péter építészmérnök, Kálmán István az EPCOS beszerzési igazgatója és Varga József mérnök-informatikusok voltak.






Tornaterem:
Közgazdaság
Dr. Vígné Csordás Rita vendégei Gál Katalin, Futó Marianna és Galambos Anita közgazdászok voltak.




Könyvtár:
Az orvosi pályáról
hallhattunk Antalovits Dániel tanár úr vendégeitől: Dr. Antalovits Zsófia és Dr.Gaál- Horváth Nóra aneszteziológusoktól, Dénes Kitti és Horváth Anita orvostanhallgatóktól.





A 9/A termében
a tanári pályáról 
beszélgetett Dr. Szinetárné Márkus Teréz Békési Ildikóval, ő matematika-fizika szakos tanár a Bolyaiban,  Gönye Zsuzsával, a NYMESEK Matematika Tanszékéről, Zoltán Attilával, aki magántanár angolból és Horváth Csillával, aki jelenleg Vépen tanít és most mesterdiplomázik angolból a NYMESEK-en.




Betekintést kaphattunk a pedagógus lét jó és kevésbé egyszerű oldalába egyaránt. Meséltek eddigi pályafutásukról , az egyetemi évek nehézségeiről és tanácsokkal láttak el bennünket a még hátralévő gimnáziumi tanulmányainkkal kapcsolatban. Továbbá a közoktatáson kívüli tanári állásokról (magán, egyetemi tanár) is kaphattunk néhány információt.(Máyer Alexandra 12/A)


Többen ígérték, hogy küldenek rövid összefoglalót egy-egy beszélgetésről, melyeket a beérkezés után azonnal közlünk.A fotókat Ignéczi Dóra(11/C) és Bandi Gabriella(11/A) készítették. (ld. még Királyi Képtár)
A Pályaorientációs Nap szervezését Pataki Ágnes tanárnő koordinálta, munkáját nagyon köszönjük.





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése