2014. október 21., kedd

Pályaorientációs Nap 2014. október 18.

Harmadszor került megrendezésre iskolánkban a Pályaorientációs Nap.
 A szervezést  Dr. Szinetárné Márkus Teréz tanárnőnek és Balázsy Péternek,  az NLG Öregdiákok Egyesülete elnökének köszönhetjük.
Fél tíztől egy óráig nyolc beszélgetésen vehettek részt tanulóink, ezenkívül bemutatkozott a Pécsi Tudományegyetem Természettudományi Kara, illetve, a délelőtt folyamán Gellei Máriánál, a Kormányhivatal szakmai tanácsadójánál alkalmassági tesztekkel mérhették fel az érdeklődök szakmai orientációjukat. A délelőtt sikeres, de igazán nem is ez a legjobb szó, azt mondanám inkább, hogy hasznos volt. A 10-11. évfolyamosok segítséget, a 12. évfolyamosok pedig megerősítést kaptak a választáshoz. Ami a résztvevőkben közös volt, az az "enelgés" múlt és jelen. Meghívott vendégeink valamennyien a Nagy Lajos Gimnázium tanulói voltak, pár éve, vagy picit régebben. Meghívásunkat első szóra elfogadták, szívesen jöttek vissza egykori Alma Materükbe, hogy tanácsaikkal, életpályájuk bemutatásával szellemi útravalót adjanak a jelenlegi diákoknak.



Gazdasági szekció
Molnár Miklós alpolgármester, Tóth Tamás egyetemi tanársegéd, Széchenyi István Egyetem,  Komondi Ákos közgazdász, Delphy Hungary Kft., Orosz Gabriella közgazdász hallgató, Corvinus Egyetem
A beszélgetés moderátora Nagy Attila tanár úr volt.
A   meghívott vendégeket  két dolog köti össze: valamennyien az NLG-be jártak, ez még nem annyira egyedi, mert a többi szekció meghívottja is, de ezenkívül ők valamennyien a Corvinus Egyetem ( régebben a „Közgáz”) halllgatói ill. hallgatói voltak.
Amit legfontosabbnak tartottak, az a nyelvtanulás, a matematika és a történelem. Arról is beszéltek, milyen egy jó közgazdász : fontos, hogy határozottan legyen, , sok eredeti és egyéni ötlettel bírjon,  valamint  a jó vezető  tulajdonságaival rendelkezzen.
Őry Fanni (12/A) 


Orvosi szekció
 Dr. Baán András, fogorvos, Dr. Schmalcl Erika gyermekorvos, Markusovszky Kórház Szombathely, Bauer Dóra orvostanhallgató, SOTE, Gasztonyi Ádám orvostanhallgató, POTE
 Antalovits Dániel tanár úr és Hargitai Emma, végzős diákunk képviselte az NLG-ét.
Megtudtuk, hogy milyen az orvostanhallgató élete, mennyit kell tanulni, mennyire nehéz  az egyetem és melyek a legnehezebb és legkönnyebb tantárgyak. 

Miután munkába álltunk, hogy lehet a hivatást  és a magánélet összeegyeztetni. 
Milyen tulajdonságokkal kell rendelkezni egy jó orvosnak? Vendégeink szerint a legfontosabb, hogy egy orvos empatikus legyen és szakmailag naprakész tudással rendelkezzen. Schmalcl doktornő arra is figyelmeztetett bennünket, ha orvosok leszünk,  a beteggel szemben mindig őszintének kell lennünk.
Hargitai Emma (12/C), aki szintén orvos szeretne lenni.


Sport szekció
Ide több pályáról is érkeztek  a meghívottak. A sport szekciót megtisztelte Havasi Attila sportügyi referens, Szombathely Megyei Jogú Város , Németh Zsolt,  volt világbajnoki ezüstérmes atléta, az olimpiai bajnok Pars Krisztián edzője, a Dobó SE vezetőedzője és Laki Ádám, testnevelő, edző szakos hallgató, Testnevelési Egyetem. Hargitai Helga tanárnő vezette a beszélgetést.
Vendégeink élményeikről, személyes tapasztalataikról beszélve próbáltak nekünk
még több akaraterőt és önbizalmat adni, hogy akárcsak ők, mi is megvalósíthassuk céljainkat, álmainkat.
Singer Erik (10/D)



Természettudományi Szekció
Dr. Németh István fizikus, a NYME SEK dékánhelyettese, Kiss Melitta vegyész, PhD hallgató, Pannon Egyetem, Szinetár Márton környezetmérnök, University of Natural Resources and Life Sciences Bécs
A beszélgetés moderátora: Horváthné Finta Zsanett tanárnő.
A könyvtár zsúfolásig megtelt az érdeklődőkkel, hisz manapság a természettudományok iránt a kereslet óriási. Ezt bizonyították be meghívott vendégeink is. A természettudomány alapozza meg az ipari termelés eredményességét. Dr. Németh István, egy hosszabb USA-beli tartózkodás után jött haza, hogy segítse a gépészmérnöki képzés beindítását Szombathelyen és még szorosabb kapcsolatot hozzon létre a város ipara és egyeteme között.
Kiss Melitta elmondta, hogy Veszprémben évek óta  MOL-tanszék működik.
Szinetár Márton, még  MsC  hallgató,  de már közvetlenül is hasznosítja a környezetvédelemben, mindazt, amit eddig tanult.
Itt is hallottunk praktikus tudnivalókat az egyetemi élettel kapcsolatosan, míg  Dr, Németh István  azt tanácsolta, hogy válasszunk ki egy területet, ami igazán érdekel és motivál minket, aztán itt  tegyünk meg minden tőlünk telhetőt.
Ági néni



Műszaki Szekció
Dr. Biroszné Móritz Zsuzsanna könnyűipari mérnök, dékáni hivatalvezető NYME SEK, Mátis Barna építészmérnök, Mátis és Egri Tervező Kft., Sabáli László gépészmérnök, Futó Bálint építőmérnök hallgató, Széchenyi István Egyetem,Várhelyi Márton közlekedésmérnök hallgató, BME
A vendégekkel Barczy Péter tanár úr beszélgetett.
A meghívottak először röviden életútjukat elevenítették fel: kit milyen indíttatások vezéreltek a Nagy Lajos Gimnáziumból mostani hivatásuk felé. Beszéltek az egyetemi évek nehézségeiről és szépségeiről, mostani szakmájuk jelenjéről és jövőjéről. Közben diákjaink számára adott jó tanácsok is elhangzottak: fontos a nyelvtudás, ill. a felvételi tárgyak kiemelt ismerete. Se egyetemistaként, se majdani munkavállalóként ne szigetelődjünk el, keressünk, találjunk kapcsolatokat. De a legfontosabb, hogy szeressük és élvezzük azt, amit csinálunk.
Barczy Péter



Tanári Szekció
Oláhné Németh Mónika matematika-fizika szakos tanár, igazgatóhelyettes Reményi Sándor Evangélikus Általános Iskola, Dr. Pólay Veronika német nyelv és irodalom szakos bölcsész és középiskolai tanár, német szakfordító és tolmács, egyetemi docens NYME SEK,  Komlóssy Enikő, matematika-angol szakos hallgató ELTE, Laki Ádám testnevelő tanár, edző szakos hallgató, Testnevelési Egyetem
Moderátorok : Antalovits Dániel tanár úr és Jákfalvi Dávid 12/B osztályos tanuló.

Nem volt sok érdeklődő a tanári szekció iránt, ennek ellenére nagyon jó hangulatúra sikeredett a beszélgetés, Antalovits tanár úr vezényletével. Sok hasznos információval láttak el bennünket. A most még csak tanárnak készülők megnyugtattak minden érdeklődőt, hogy nem kell megijedni ettől a pályától, hanem bátran vágjon mindenki bele, aki egy kis affinitást érez magában ehhez a szakmához. A már végzett tanárok külön kihangsúlyozták a tanári humorérzék fontosságát. Emellett bátorították a jelen levőket, hogy ne hagyják magukat befolyásolni, ha igazán komolyak a szándékok ezzel a pályával kapcsolatban, „nincs más hátra, mint előre” bátran vágjunk bele. Engem, ami megfogott a beszélgetés során, ez a mondat volt: „Hallgass a szívedre, és kövesd, amit diktál neked!” Igazán szép és hasznos gondolatnak tartom.
/Horváth Kinga (12/A) 



Jogi Szekció
Dr. Károlyi Ákos aljegyző, Szombathely Megyei Jogú Város, Dr. Sövegjártó Orsolya ügyvéd, Dr. Bolla Zoltán jogász, Sárvár Önkormányzat, Gyimesi András joghallgató, ELTE
Nagy Attila tanár úr beszélgetett a meghívottakkal.
Az érdeklődő tanulók megismerhették a jogászi pálya különböző területeit: a közigazgatásban rejlő lehetőségeket, az önálló ügyvédi praxist, az ügyészi és bírói feladatokat és a nemzetközi jog kihívásait.
A beszélgetés egyik tanulsága az volt, hogy a jogi végzettséggel történő elhelyezkedés során mindenki megtalálhatja a személyiségének megfelelő munkahelyet, hiszen jogi diplomával beosztott ügyintézőként vagy akár önálló döntéseket hozó felső szintű vezetőként is lehet dolgozni
/Nagy Attila /

Bölcsész és Társadalomtudományi Szekció
Mesics Olívia termelési igazgató, General Motors Szentgotthárd, Gerencsér Enikő pszichológus hallgató, Károli Gáspár Református Egyetem, Komlóssy Enikő matematika-angol szakos hallgató, ELTE
Moderátor: Hargitai Helga tanárnő
Számomra a legmeglepőbb  Mesics Olívia pályája. A gimnázium után az ELTE magyar nyelv és irodalom szakos diákja, közben elvégzi a szociológia szakot. Aztán egyáltalán nem bölcsészként folytatja, hanem a szentgotthárdi Opelhez kerül, személyi ügyekkel foglalkozik. Munka mellett közgazdasági diplomát is szerez. Jelenleg vállalat-irányításból írja doktori dolgozatát a soproni egyetemen.  Három gyermek édesanyja.
Komlóssy Enikő eredetileg matematika-fizika szakra nyert felvételt, de módosított, így most matematika-angol szakpáron folytatja. Benne egyszerre van jelen a humán és a reál beállítottság, de ő így érzi jól magát. Gerencsér Enikő pszichológusként szeretne dolgozni, noha a jelenlegi oktatási struktúra  ehhez még jó néhány év tanulást követel meg tőle. Ám, Enikő  nagyon elkötelezett, szerinte
a pszichológia az a terület, ahol ő legtöbbet tehet az emberekért.
Ági néni


Sajnos  ezen a beszélgetésen nem készültek jó képek, ezért a neten kerestem Mesics Olíviáról fotót.





Mi leszek, ha nagy leszek? Pályaválasztási tanácsadás és ezt segítő tesztek kitöltése Gellei Máriánál.


Fotók: Balázsy Barna, volt diákunk (NLG Facebook), Márkus Krisztián (12/C), Singer Erik (10/D)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése