2013. január 17., csütörtök

Katonamozik 2012

" Ez a DVD-gyűjtemény azoknak szól, akik szeretnének mélyebben megismerkedni a honvédelemmel: annak történetével, jelenlegi helyzetével a biztonságpolitika nagy összefüggéseitől a laktanyák, a gyakorlóterek és a missziók világáig.
Tisztelettel ajánlom mindenkinek:
                                    Hende Csaba
                                 Magyarország honvédelmi minisztere"
Olvashatjuk ezen sorokat a Miniszter úr (iskolánk egykori diákja) levelében, mely a fenti gyűjteményt kísérte.
Szokatlan,de roppant elegáns formájú  és tartalmában -számunkra- egészen újszerű  dokumentumra szeretném felhívni a figyelmeteket.
 Nemrég kaptuk ajándékba (több példányban is) a Honvédelmi Minisztérium kommunikációs központjától a megújult Zrínyi Médiától a KATONAMOZIK 2012 című 7 DVD-ét tartalmazó dokumentumot, mely szerves részét képezi a Katonasuli program kiadványainak. A programról bővebben olvashattok www.katonasuli.hu oldalon.
Az első két dvd a magyar hadtörténelem híres csatáit (15-20. század) mutatja be stúdióbeszélgetések  közben. Szó esik a mohácsi csatáról, az 1848/49-es szabadságharcról,  a doni tragédiáról,  és az 1956-os forradalomban részt vett katonákról. A  témák avatott kutatói ismertetik a csatákat,  történelmi és hadtörténelmi szempontból. De egy pillanatig se gondoljátok, hogy ezek száraz stúdióbeszélgetések. Én már megnéztem ezt a két lemezt és bátran ajánlom mindenkinek, aki a magyar történelem iránt érdeklődik. Számos érdekes filmbejátszás, képek, helyszínek teszik érdekessé és gazdagítják a beszélgetéseket.
A több dvd-ét bevallom őszintén még nem láttam, de a közeljövőben mindenképpen szeretném.
Röviden a tartalmukról:
-a 3. lemez a  magyar katonai emlékhelyekről és a hagyományőrzésről szól. Nem pusztán a hazai katonai emlékhelyek, hanem mindazon emlékhelyek bemutatásra kerülnek, ahol magyar katonák valaha is harcoltak,
- a 4. dvd címe: Akikre büszkék vagyunk - A hazáért harcoltak (Híres magyar katonák),
- az 5. lemez az egykori és mai  katonai technikát és fegyverzetet mutatja be,
- a 6. lemez a világ válságövezeteit, konfliktusait és háborúit foglalja össze,
- végül a 7. dvd segítségével megismerhetjük  a terrorizmus történetét, természetét, a világra gyakorolt hatását.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése