2013. január 24., csütörtök

Beszélgetés a bajnokokkal 2013. január 23.

http://sztv.hu/hirek/hires-vizilabdazok-szombathelyen-20130123

Nagy izgalommal és zsúfolásig telt díszteremmel vártuk vendégeinket: Molnár Tamás háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázót, Vincze Balázs, az A-Híd Szeged Beton vízilabdacsapat edzőjét,aki szintén három olimpián vett részt,  Szívós Márton, magyar válogatott vízilabdázót, kinek nagyapja id. Szívós Márton kétszeres olimpiai bajnok, édesapja Szívós István szintén olimpiai bajnok, Juhász Tibor, a  szombathelyi Aligátor Vízilabda Utánpótlás Egyesület ügyvezető elnökét és Nikola Stojadinovot, az Aligátor VUS vezető edzőjét.  Híres vízipólósaink a héten városunkban tartózkodnak, az ifjú Aligátorok edzőmérkőzéseken tanulhatnak tőlük .
Boros András tanár úr meghívását elfogadva érkeztek hozzánk egy barátságos  és nagyon tanulságos beszélgetésre. Előtte azonban a 2004-es athéni olimpia döntőjéről láthattunk izgalmas pillanatokat, mikor a meccs 7:5-ről fordult 8:7-re, Magyarország javára,  így Szerbia-Montenegro csapatát legyőzve ismét miénk lett az olimpiai arany.
Hargitai Bálint(12/C) profi sportriporterként debütált.A kérdéseket és válaszokat hallgatva kirajzolódott előttünk az élsportolók sportpályafutása, a kezdetektől, melyek  embert próbáló akaraterőt kívántak, majd a tanulás és az edzések hosszú és kemény évek után hozták meg a sikereket. Molnár Tamás hetente járt  Szegedről Budapestre. Iskolájától nagy támogatást kapott, a matematika tanár kivételével...Szívós Mártontól Bálint megkérdezte, hogy nem okozott- e lelki terhet az olimpiai bajnok nagyapa és apa mellett vízilabdázni. A család részéről "nyomás" nem, de elvárás volt. Rutinosan és jól kezelték a család harmadik vízilabdázóját. Szívós Márton elmondta, szomorú és csalódott volt, hogy a 2008-as pekingi olimpiára nem utazhatott ki, de dacból még jobban küzdött és 2012-ben bekerült a londoni olimpiai csapatba. Vincze Balázs 10-38 éves kora között játékos volt, utána kezdett edzősködni, még Szombathelyen is felügyelte 4 évig a Gotthárd Jenő általános iskolában induló vízilabda-oktatást. Juhász Tibor szerint 10 éve esély nem lett volna egy ilyen találkozóra, 5-10 éven belül viszont megérhetjük, hogy Szombathelyen bajnokesélyes  vízilabdacsapat legyen. Jelenleg városunkban főleg az utánpótlás nevelésére koncentrálnak. A fedett uszoda OB1-es, a Tófürdő nyitott medencéje pedig nemzetközi mérkőzésekre alkalmas.
Nikola Stojadinov ebben az évben vezetőedzői munkát végez, hat hónapja a serdülő és az ifjúsági korosztállyal foglalkozik. Az Aligátor VUS-ban iskolánkból is edzenek, heti nyolc edzésük van, ezt csak sporttagozatos osztályban lehet megoldani.
Noha szorgalmasan jegyzeteltünk, a közel egyórás beszélgetésből csak ízelítőt tudunk adni. Például tudtátok-e, hogy minden vízilabdázó úszóként kezdi? Aztán rövidebb-hosszabb idő után pártolnak át a pólóra. Molnár Tamásnak hét évesek az ikerfiai, de már hetente 3x kötelező nekik úszni.
Bálint "rákérdezett" a vízilabda sportág jövőjére is. Sajnos hallani olyan hangokat is, hogy a vízilabda kikerül az olimpiai játékok közül. (Mikor ezt meghallottam a toll is kiesett a kezemből, számomra ez hihetetlennek tűnik...) Igen, tudomásul kell venni, hogy a vízilabdának is fel kell zárkózni a "látványsportok" közé. Szükség van a megújulásra, megújításra. Nagyszámú közönség a nyári vízilabda mérkőzésekre jöhetne össze. A vízilabdasport reformjában Magyarországnak illene elöljárnia.
Lesz-e aranyunk 2016-ban Rióban? És kik lesznek az ellenfeleink? Az utóbbi kérdésre a válasz egyszerű(bb): akik eddig is. Azaz Horvátország, Szerbia, Olaszország és az Egyesült Államok....A következő olimpiai  aranyéremig még hosszú és küzdelmes út vezet. Az új szövetségi elnökre, Kemény Dénesre és az új szövetségi kapitányra, Benedek Tiborra hatalmas munka és felelősség hárul. 1-2 éven belül új csapatot kell kiépíteniük, de bízunk benne, ahol magyar vízilabdázók is indulnak, ott van esély az aranyéremre.

Fotók: Varga  Bence (11/B)

Ajánlom még:
szegedcafe.hu/2012/05/19/kave-melle-portre-beszelgetes-vincze-balazs-az-a-hid-szeged-beton-vezetoedzoje/

 http://hu.wikipedia.org/wiki/Moln%C3%A1r_Tam%C3%A1s_%28v%C3%ADzilabd%C3%A1z%C3%B3%29

 http://hu.wikipedia.org/wiki/Sziv%C3%B3s_M%C3%A1rton

 http://www.mvlsz.hu/2/?n=153&e_id=149


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése