2011. december 22., csütörtök

Decemberi hírek 3. Ökonap a 9. évfolyamosoknak



2011,december 15-én a Nagy Lajos Gimnázium 9, osztályai között vetélkedő zajlott a környezetvédelem témakörében. A nap folyamán a tanulócsoportoknak számos olyan helyzetben kellett szerepelni,amikor a már értéktelennek tünő, szemétgyanánt kezelt anyagokból kellett különböző feladatokat megoldani.A pet-palackokat és az újságpapírt nekik kellett vinni,de egyéb kellékeket a feladatokhoz bíztosítottak.Az első feladatként egy karácsonyfát kellett építeni pet-palackokból. A karácsonyi kuka történetét is a gyerekeknek a fantáziavilága elevenítette meg. Természetesen a karácsonyi asztal is elkészült az iskolai padok tetején az újságpapír kreacióból.Az ünnep hangulatához nem hiányozhatott a megfelelő ének komponálása és előadása sem.Kaptak feladatot a sportos lelkű társak is, akik a kézilabdát és a zsámolyt ékesítették fel szintén a megadott kellékekből.Érdekes próbatétel volt az apró darabokból összeállítani a különböző szemetesládákat szelektivitásuk alapján.Ezután következett egy kis testmozgás,amikor talicskázásban vállogatták szét a tanulók a pálya közepén elhelyezett tárgyakat. A rövid ebédszünet jólesően szakította meg a feladatokat. A második részben azután ügyességi és gyorsasági verseny következett az osztályok között. Az oszlopokban ülő gyerekek közül az első a sárga kártyát megpillantva kézszorítással jelzett az utolsónak,aki azután a kihelyezett bójáig futva plusz pontért válaszolhatott egy kérdésre. Sikertelen válasz esetén pontlevonás járt. A helyes válaszok egy-egy mozaikot adtak meg egy állat képéból.A sportverseny és a táncverseny után eredményhirdetés következett. A győztes csapat jutalma két torta volt.A hagulat ekkor már a tetőpontra hágott.Az első helyezet a 9. a osztály lett. Ők bizonyultak a legjobbaknak, habár nagyon szoros volt a küzdelem, csak egy-két ponttal előzték meg a b osztályos tanulókat.
/Bázsa Péter 9/B/




ÖKO nap

December 16-án ÖKO napot rendeztek a Nagy Lajos Gimnáziumban. Ez az ÖKO szervezet a 9. osztályos tanulóknak tartott előadást játékos módon.

Az első tanóra kezdetekor a diákok nekiálltak padokat és székeket vinni a tornaterembe. Közösen beszerelték a hangfalakat és a segédeszközöket elrendezték. Fél nyolc körül megkezdődött a program. Az első feladatban az osztályokat három csoportba kellett osztani és választani kellett egy-egy királyt és királynőt. Miután ez sikerült petpalackokból és az újságpapírokból, amiket gyűjtöttek, karácsonyfát és egy ünnepi vacsorát kellett összerakni. Eközben egy másik csoport szemetest díszített, mintha ajándék lenne. Egy történetet is kellett írni a kukáról, hogy „miért így néz ki?”.A feladat megoldása és a rendrakás után újabb játék jött. Első részében puzzle játékot raktak ki, melyek különböző szelektív kukákat ábrázoltak. Második részében talicskajárásban tárgyakat csoportosítottak a már előzőleg kirakott kukákba. Egy hosszabb ebédszünet követte mindezt. A gyerekek kosaraztak, fociztak a maradék anyagokkal. A szünet után impulzus játék következett. A diákok libasorba ültek és megfogták egymás kezét. Ha a szervező sárga lapot mutatott fel, sorba megszorították a mellettük ülő kezét, és ha a végére ért a jel, előre kellett futni az utolsó embernek és az első egy kérdésre válaszolhatott. Ezt követte a pontozás, a pakolás és az eredményhirdetés. Minden osztály kapott 4 doboz mézes süteményt, a győztes pedig két tortát.

Remélhetőleg a diákok jól érezték magukat és sokat tanultak ebből a napból.

/Bagári Ibolya 9/B/

Öko-nap a Nagy Lajos Gimnáziumban

A Nagy Lajos Gimnáziumban a kilencedik évfolyam számára december 15.-én csütörtökön öko-napot rendeztek. Reggel nyolckor kezdődött, és fél kettőkor már véget is ért az izgalmas, csapatépítő feladatokkal telt nap.

Mint minden nap, a diákoknak reggel háromnegyed nyolcra oda kellett érniük az iskolába, csakhogy aznap nem az iskolapad, hanem a tornaterem várta őket némiképp átalakítva. Minden diák pet-palackokkal és újságpapírokkal felszerelkezve érkezett. A gyülekezés után nyolc órakor elkezdődött a rendezvény. Minden osztály választott magának helyet, aztán megválasztották a királyt és a királynőt. Ők lettek azok, akik felé irányult a munka, az osztály többi tagja meg hű alattvalóként leste a rendezők utasításait, miként kell most kedvére tenniük uralkodóiknak.

Először felkérték az összes osztályt, hogy válasszanak ki maguk közül három kreatív embert. Meg is tették, aztán megkapta a három „kiválasztott” a feladatát: újságpapírból, és pet-palackokból csináljanak terített karácsonyi asztalt királyuknak és királynőjüknek. Neki is állt minden osztály az A-tól egészen a D-ig. Továbbá palackokból karácsonyfa, tornaszerek, és egy díszített kuka volt a napirenden, amit minden osztály feladatának megfelelően teljesített.

A nap folyamán további érdekes csapatfeladatok jöttek. Ügyességi, gyorsasági versenyek, tudáspróbák, persze ezek közül is a legtöbb Földünk óvásáról szólt. A feladatok végére érve egy táncverseny következett. Papírból ruhakölteményeket kellett készíteni, aztán beküldeni minden osztálynak 3-3 párt. A táncparketten egymást verték a színesebbnél színesebb, őrültebbnél őrültebb „kosztümök”. Ha egy pár abbahagyta a táncot, kiesett. Végül aztán a zsűrinek kellett kiválasztania három, leállni nem akaró pár közül a nyertest.

Az iskola elsős diákjai nem voltak elkeseredve a hírtől, miszerint azon a napon nem lesz tanítás. Mindenki nagy kedvvel állt neki a feladatoknak, és vitte véghez azokat, míg végül egy vidáman eltöltött, élményekben gazdag nap után tértek haza.

/Varga Luca 9/B/



Ebben a tanévben már második alkalommal szervezte meg a Borostyán Környezetvédelmi Oktatóközpont a 9. évfolyamosoknak az ÖKO-napot. Mint olvashattátok az évfolyam lelkesen vett részt rajta és HÁROM!!! beszámolót is kaptunk, amit nagyon-nagyon köszönünk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése