2011. szeptember 1., csütörtök

Tanévnyitó 2011. szeptember 1.





Kedves Tanulóink, Kollégák, tisztelt Szülők, Vendégeink!

Szeretettel köszöntöm Önöket, köszöntelek Benneteket a 2011/2012. tanév tanévnyitó ünnepélyén.

A mai nap, 2011. szeptember 1., különbözik az elmúlt tanévek első napjától. Ma, ha még nem is maradéktalanul kész, de egy szépen felújított épületben, kulturált környezetben kezdhetjük a tanévet. Többéves várakozás és előkészítés, hat hónap kemény munkája, sok-sok egyeztetés, aggódás és bizakodás után ott tartunk, hogy birtokba vehetjük a folyosókat, tantermeket, az újjávarázsolt mosdókat.

1995 szeptemberében a Nagy Lajos Gimnázium tantestületének tagjaként részese voltam annak a költözködésnek, amikor iskolánk a Széchenyi utcai épületből ebbe – a ma már százéves, és nem iskolának készült épületbe – költözött. Emlékszem, milyen fájó szívvel hagytuk ott csendes helyen álló, tágas, világos iskolánkat, amely 1948 óta adott otthont a Nagy Lajos Gimnáziumnak; ráadásul sokunkat gimnáziumi diákévei is ahhoz az épülethez kötöttek. Ez, a kívülről akkor is felújított, impozáns, Dózsa György utcai épület tantermeivel, folyosóival szűknek, sötétnek tűnt számunkra, ráadásul belülről nem is újították fel teljes körűen. Nem éreztük itthon magunkat. Aztán az idő múltával a közösség – mert az iskola ereje nem a falakban, hanem tanáraiban, tanulóiban, az emberekben rejlik – sajátjává változtatta a kezdetben idegen épületet. A Nagy Lajos Gimnázium pedig évről évre jobb eredményeket ért el, túljutottunk a szétválás/költözés okozta nehéz időszakon.

S hogy miért beszélek minderről, amikor Ti abban az időben még apró gyerekek voltatok, vagy még meg sem születtetek?

Mert úgy gondolom, hasonlóan nagy, vagy talán nagyobb változásokat élünk meg ma együtt.

1995 szeptemberében 13 osztállyal kezdtük a tanévet, ma, Szombathely Megyei Jogú Város Önkormányzata döntésének következtében, 16 osztálya van iskolánknak, a tanulólétszám pedig 531 fő. Ennyi osztály és ennyi tanuló soha nem járt ebbe az épületbe. Az új osztályok új képzési formát is jelentenek: közoktatási típusú sportiskolai osztályok, amelyek speciális tantervvel rendelkeznek, megteremtve az ide járó tanulók számára a sportolás feltételeit.

A másik változást az iskola épületének felújítása jelenti, amely egy 2008-ban benyújtott sikeres pályázat eredménye. A közel 200 millió forintos EU-támogatás a 10 %-nyi önkormányzati önrésszel lehetővé tette az épület teljes felújítását. Ennek keretében megvalósult az ablakok cseréje, az épület teljes akadálymentesítése, megújult a tantermek és a folyosók padló- és falburkolata, vadonatúj mosdókat, mellékhelyiségeket alakítottak ki. Teljesen átalakult az alagsor: a büfé előtt egy nagy közösségi tér, a büfé-klub kapott helyet, készül egy szép, modern előadóterem, és három új tantermet is kialakítottak, hogy a 16 osztálynak méltó helyet, osztálytermet tudjunk adni. Más munkálatok is folytak, illetve folynak: az épület külső festése, mozgáskorlátozott mellékhelyiségek kialakítása, lift építése, külső szigetelés.

Örömmel mondhatom, hogy a munkák nagy része elkészült, bár van még mit tenni. A kivitelezőknek is, nekünk is, Nektek is. Éppen ezért ma és holnap – bár a tanév megkezdődik – tanórák még nem lesznek.

Tegyünk együtt az iskoláért! Arra kérünk Benneteket, hogy saját munkátokkal járuljatok hozzá az iskola szebbé tételéhez, segítsetek az utolsó simítások elvégzésében.

Osztályfőnökeitek irányításával tegyétek hasznossá magatokat, hogy közösen örülhessünk szépen megújult iskolánknak! És kérlek Benneteket, értékeljétek, óvjátok, vigyázzatok rá, hiszen Nektek marad szép. Osztályfőnökeitek a tanévnyitó ünnepély után minden tudnivalóról tájékoztatnak Benneteket.

Kedves Tanulóink!

A felsőbb évesek megszokhatták már, hogy a tanévnyitókon az egyes évfolyamokat szólítom meg, ma azonban nem az évfolyamok lesznek gondolataim címzettjei, hanem kisebb-nagyobb csoportjaitokhoz szeretnék szólni.

Kedves 10.-11.-12. A-sok, B-sek, C-sek!

Ti vagytok azok, akik a vidám, gondtalan nyár után bizonyára kíváncsian jöttetek ma iskolába. Kíváncsian, hogy milyen lett az osztályterem, elkészült-e minden, lesznek-e még munkák az épületben. Ti voltatok azok, akik találgattátok, hogy nem kell-e elhalasztani az iskolakezdést, kezdődik-e pontosan a tanév. Ti látjátok leginkább a változást, hiszen emlékeztek még a régi burkolatokra, a kopott falakra, padlókra. Kérlek Benneteket, segítsetek megőrizni ezt az állapotot, mert nagyon nagy dolog, hogy ilyen környezetben tanulhattok, dolgozhatunk.

Kedves 10.-11.-12. D-sek!

Számotokra a legnehezebbek ezek a napok. Tudom, nehezen fogadtátok el a döntést, hogy megszűnik az iskolátok, hogy új helyen, ismeretlen körülmények között kell folytatnotok a középiskolát. Augusztus elseje óta – a mai naptól pedig már kézzelfoghatóan is – a Nagy Lajos Gimnázium tanulói vagytok. Bízom abban, és egyben kívánom, hogy sikerüljön minél gyorsabban beilleszkednetek, megszoknotok az új helyzetet. Kollégáimmal – akik között ott vannak volt tanáraitok – mindent megteszünk ennek érdekében. Azokat a tantárgyakat, amelyek esetében ez lehetséges, volt tanáraitok, vagy legalábbis ismerős pedagógusok tanítják számotokra. De még a tanári asztal, a padok és a székek is ismerősek lesznek, hiszen a termeiteket is a megszokott bútorral rendeztük be. Úgy gondolom, rajtatok is múlik, hogy érzitek magatokat az új helyzetben.

Kedves 9.D-sek!

A Ti helyzetetek a legkülönösebb, hiszen egy másik középiskolába jelentkeztetek, a 9. osztályt pedig itt kezditek el. Talán könnyebb, mert nem ismertétek még a diáktársakat, a tanárokat, nem kötődtök még az iskolához. Lehet, van Bennetek némi félelem, hogyan is tudtok megfelelni a követelményeknek. Tanácsként annyit mondhatok, tegyétek a dolgotokat, tanuljatok, hallgassátok és fogadjátok meg tanáraitok tanácsait. Kívánom, hogy minél jobban álljatok helyt ebben a helyzetben.

Kedves 9. A-sok, B-sek, C-sek!

Április végén izgatottan vártátok a hírt, hogy felvételt nyertetek-e iskolánkba. Aztán ott állt a levélben, hogy igen, szeptembertől NLG-sek lesztek, a közel 300 jelentkező közül sikerült bekerülnötök. Joggal lehettek büszkék erre, hiszen általános iskolátokban és a felvételi vizsgán is nagyon jó eredményeket értetek el. Új osztálytársaitok közül többeket ismertetek már eddig is, de a Gólya-nap is remek lehetőség volt az ismerkedésre. Az idősebbektől bizonyára sokat hallottatok már iskolánkról, most mégis izgatottan várjátok a következő napokat, hogy megismerjétek tanáraitokat, osztálytársaitokat. Kívánom, hogy minél előbb érezzétek otthon magatokat, találjatok barátokat, de ne feledkezzetek meg arról sem, amiért a Nagy Lajos Gimnáziumot választottátok! Tanuljatok szorgalmasan; de maradjon időtök a sportra, a művészetekre, a hobbijaitokra, hiszen így válhattok teljes emberré!

Kedves Kollégák, Kedves Tanulók!

Az előttünk álló hetek, hónapok bizonyára többször állítanak nehéz helyzet, feladat elé tanárt és diákot egyaránt. Úgy gondolom azonban, hogy türelemmel, megértéssel, közös akarattal túljuthatunk minden nehézségen. Kívánok ehhez minden kollégának és minden tanulónak erőt, kitartást; és kívánok mindenkinek jó munkát, eredményes, sikeres tanévet.

Ezzel a 2011/12. tanévet megnyitom.

Gáspárné Zsolnai Zsuzsanna

igazgató


Fotók: Pados Réka 10/C


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése