2010. október 6., szerda

Irodalmi kirándulás Budapesten





Budapest -2010.09.29.

Ezen a szerdai hajnalon a vasútállomás csarnokát töltötte meg a 12. évfolyam egy része. Úti célunk a főváros volt, a program pedig a következő: a Petőfi Irodalmi Múzeum Faludy Györgyről szóló kiállításának, ill. a Magyar Nemzeti Bank Látogatóközpontjának megtekintése, séta a budai várban, szabad programként pedig shopingolás az Aréna Plázában. Kísérőink Hargitai Helga és Szikszainé Pallósi Patrícia tanárnők voltak.
A kellemes vonatút után egy rövid eligazítást kaptunk, majd együtt átmentünk a Petőfi Irodalmi Múzeumba, ahol egy vidám, mosolygós hölgy tartott nekünk tárlatvezetést. Megtudtuk, hogy az épület klasszicista stílusban épült, és a Károlyi család birtokában volt. A kiállításon bepillantást nyerhettünk Faludy életébe: hang-és videofelvételekkel, személyes tárgyakkal színesítették a tárlatot. Feladatot is kaptunk: egy keresztrejtvényt kellett kitöltenünk, melyhez a válaszokat a kiállított tárgyakban leltük meg, ezáltal rákényszerültünk a kiállítás alapos végigmustrálására. Mialatt a feladatot „ellenőriztük”, sok információra tettünk szert.
Friss tudással telt fejjel sétáltunk át a Magyar Nemzeti Bank Látogatóközpontjába. Itt megismerkedtünk a pénz történetével, verhettünk érmét, készíthettünk saját fotóval ellátott bankjegyet, megtudhattuk, mennyit érnénk, ha aranyból lennénk, és még sok interaktív játékot kipróbálhattunk. Leginkább a saját bankjegy készítést kedveltük.
Ezután a Váci utcában elfogyasztottuk ebédünket, majd felmentünk a várba. Gyönyörködtünk Budapest panorámájában, s megfordult a fejemben: egy év múlva már jó néhányan közülünk itt fognak tanulni, és új életet kezdeni. Krisztinavárosban még megálltunk egy pillanatra, hogy felidézzük: Kosztolányi Dezső Édes Anna című regénye is ezen a környéken játszódik.
Záró programként még tettünk egy kört az Aréna Plázában, ahol mindenki kedvére vásárolt, vagy rég nem látott baráttal, rokonnal találkozott.
A hazaúton is csevegtünk, bár elfáradtunk ez utána mozgalmas, jól sikerült nap után.

12/A Pócza Gabriella

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése