2010. február 19., péntek

www.halmay.hu

Hajós Alfréd-emléktábla avatás a Nagy Lajos Gimnáziumban


Február 1-én, Hajós Alfréd születésnapján a szombathelyi Nagy Lajos Gimnázium falára díszes emléktábla került. Az ok: éppen 100 esztendeje annak, hogy első olimpiai bajnokunk – aki építészként is olimpiai ezüstérmet szerzett – megtervezte a gimnázium patinás épületét, mely akkor Vakok Intézetének épült. Goór Anna, az iskola (most már volt) tanulója javasolta, hogy emléktáblát kellene állítani az úszó-építész olimpiai bajnok tiszteletére. Ötlete megvalósítást nyert. Az előkészítő munkában a gimnázium részéről Dr. Kovácsné Bödei Ágota könyvtárvezető, baráti körünk részéről pedig Horváth Vilmos elnök jeleskedett.
A Hajós-emléknap szellemi vetélkedővel indult, melyet a Nagy Lajos Gimnázium hirdetett meg szombathelyi középiskoláknak, gimnáziumoknak. Hat iskola mérte össze erejét, hogy végül kiderüljön: ki tud többet a vasi olimpikonokról? Horváth Vilmos és Gál László, egyesületünk vezetői állították össze a hétfordulós verseny kérdéseit, melyet ügyességi feladatok is színesítettek. Volt totó, villámkérdés, keresztrejtvény, képfelismerés, barkchoba és pontfogyasztós feladat is, melyek során a csapatok meglepően jó felkészültségről tettek tanúbizonyságot. A vetélkedőt – végig vezetve – magabiztosan a rendező gimnázium csapata nyerte meg 93 ponttal. A csapat tagjai Dénes Balázs, Gasztonyi Dániel, Hargitai Bálint, Oláh Dorina, Sinkovits Dániel és Tóth Bettina voltak. (felkészítő tanáruk Németh Attila) A második helyen a Kanizsai Dorottya Gimnázium végzett 69, míg a bronzérmes a Bolyai János Gimnázium lett 44 ponttal. A zsűri elnöki teendőket Németh Zsolt vb-ezüstérmes kalapácsvetőnk látta el. Minden résztvevő díszes emléklapot kapott ajándékul.
A vetélkedő után Horváth Vilmos tartott előadást Hajós Alfrédról az iskola négyszáz diákjának és tanárainak „Magyar delfin” címmel. A sok képpel illusztrált előadáson megismerhettük Hajós Alfréd rendkívül eseménydús életútját. A kiváló kétszeres olimpiai bajnok úszó igazi allround sportembernek számított, több sportágban is remekelt, így például válogatott labdarúgó is volt. Három épületet tervezett megyénkben: a kőszegi Jurisics gimnáziumét, a szombathelyi Király utcai, a Nagyszálló mellett álló volt banképületet (amelyben sokáig a Savaria Tourist működött), valamint a Nagy Lajos Gimnázium Dózsa György utcai épületét.
Az emléknap utolsó programja volt a Nagy Lajos Gimnázium és a Halmay Zoltán Olimpiai Hagyományőrző Egyesület által, az iskola főbejáratánál állíttatott emléktábla felavatása. Coubertin báró „Óda a sporthoz” című versét Balogh József költő-tanár szavalta el, majd Gáspárné Zsolnai Zsuzsanna, a gimnázium igazgatója és Horváth Vilmos, olimpiai baráti körünk elnöke üdvözölte a szépszámú érdeklődőt, köztük Szarka Zoltán olimpiai bajnokot, Márkus Erzsébet olimpiai ezüstérmest és Német Zsolt vb-ezüstérmes atlétát. Ezt követően dr. Jakabházyné Mező Mária, a Magyar Olimpiai Akadémia főtitkára mondott ünnepi beszédet, mely végén az igazgató asszonnyal leleplezték az emléktáblát. „Az épületet Hajós Alfréd (1873-1955) építészmérnök, hazánk első olimpiai bajnoka tervezte.” – áll az emléktáblán. Ez volt egyesületünk ötödik emléktábla állítása. Dr. Rajczy Imre, Halmay Zoltán, dr. Csejthey Lajos és Németh Pál után, most már Hajós Alfréd emléke előtt is emléktáblával adózunk.
Az ünnepi eseményekkel párhuzamosan az iskola könyvtárában egy emlékkiállítás mutatta be Hajós Alfréd tevékenységét.


A fenti összefoglalót a Halmay Zoltán Olimpiai Hagyományőrző Egyesület honlapjáról vettük le. Halász Dorina (10/B) nagyon jó videót készített az Emléknapról, feltétlenül nézzétek meg! www.dedi.gportal.hu
+ az NLG Királyi Képtárban is találtok képeket!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése