2010. február 7., vasárnap

Rólunk írták! :)

Nagy örömünkre már 3 weboldal (az alon.hu, a mob.hu és a vasnepe.hu) is beszámolt az NLG-s Hajós Alfréd emléknapról. Blogunkban most egy csokorba gyűjtöttük őket, jó böngészést hozzá! :)


Hajós Alfréd-emléktábla került a szombathelyi Nagy Lajos Gimnáziumra


Tudta ön, hogy Hajós Alfréd, az első magyar olimpia bajnok három ismert épületet is tervezett Vas megyében? Ezek közül ma egy, a szombathelyi Nagy Lajos Gimnázium egy emléktáblát is kapott. Meglepően sokan jöttek el a kis ünnepségre.

Hétfőn délután egy kis ünnepség színtere volt a szombathelyi Nagy Lajos Gimnázium. A patinás oktatási intézmény egyik bejárta mellett immáron egy Hajós Alfréd emléktábla van.
Hajós Alfréd-emléktábla a Nagy Lajos Gimnáziumon
Aki elolvassa, azt is megtudhatja, hogy miért a tábla: „Az épületet Hajós Alfréd (1873-1955) építészmérnök, hazánk első olimpiai bajnoka tervezte” – olvasható rajta.
Hajós Alfréd-emléktábla a Nagy Lajos Gimnáziumon
Bizony, bizony, kevesen tudják ezt, még kevesebben, hogy a legendás sportoló nevéhez a megyében még két, szintén ismert épület fűződik.
Hajós Alfréd-emléktábla a Nagy Lajos Gimnáziumon
Egyikük szintén Szombathelyen van, a Király utca és a Mártírok tere sarkán levő épület, ahol hosszú időn keresztül a Savaria Tourist volt, a másik pedig a kőszegi Jurisics Miklós Gimnázium.
Mindez a tábla leleplezése előtt hangzott el, mint ahogy az is, hogy az 1910-ben épült Nagy Lajos épülete eredetileg vakok intézete volt.
Hajós Alfréd-emléktábla a Nagy Lajos Gimnáziumon
Az ünnepségen szép számmal jelentek meg érdeklődők, olyannyira, hogy többségük kiszorult az utcára.
Hajós Alfréd-emléktábla a Nagy Lajos Gimnáziumon
A megjelentek között volt Jakabházyné Mező Mária, a MOA főtitkára, a MOB tagja, Varga Zoltán, Vas megye sportigazgatója, Szarka Zoltán olimpiai bajnok, Márkus Erzsébet olimpiai ezüstérmes, Német Zsolt szombathelyi sportigazgató, olimpikon valamint számos intézményvezető, közéleti személyiség.
Hajós Alfréd-emléktábla a Nagy Lajos Gimnáziumon
A másik szombathelyi Hajós-épület
A táblaállítók nevében Gáspárné Zsolnai Zsuzsanna, a gimnázium igazgatója és Horváth Vilmos, a Halmay Zoltán Olimpiai Hagyományőrző Egyesület elnöke mondott rövid ünnepi beszédet.
A másik szombathelyi Hajós-épület
A kőszegi gimnázium
Coubertin báró versét Balogh József szombathelyi költő szavalta el.
A szombathelyi Nagy Lajos Gimnázium
A szombathelyi Nagy Lajos Gimnázium
Az emléktábla állítással párhuzamosan az iskolai könyvtárban egy emlékkiállítás mutatja be Hajós Alfréd tevékenységét. A Király utcai és a kőszegi Hajós-épület itt bemutatott képei onnan származnak.

forrás: www.alon.hu
2010. február 1.

*** 
Hétfőn az első magyar olimpiai bajnok emléktábláját avatták a Nagy Lajos Gimnáziumban - Hajós Alfréd tervezte az iskola épületét.

Nem véletlen, hogy gondos előkészítő munka után a Nagy Lajos Gimnázium és a Halmay Zoltán Olimpiai Hagyományőrző Egyesület hétfőn rendezte meg közös emléknapját. Hiszen február 1-jén (1878-ban) született Hajós Alfréd, az ünnepelt, aki Magyarország első két olimpiai aranyérmét szerezte - úszásban. A budapesti sportember - több sportágban is remekelt, válogatott labdarúgó is volt - vasi vonatkozása civil foglalkozásához fűződik, építészmérnökként három épületet is tervezett a megyében. A kőszegi Jurisich gimnáziumét, a szombathelyi Király utcai, a Nagyszálló mellett álló volt banképületet (amelyben sokáig a Savaria Tourist üzemelt), valamint a Nagy Lajos Gimnázium Dózsa György utcai épületét. Utóbbit megörökítendő avattak emléktáblát a neves tervező emlékére az iskola bejáratánál; s méltatta őt Horváth Vilmos, az egyesület elnöke, Gáspárné Zsolnai Zsuzsanna igazgató, valamint dr. Jakabházyné Mező Mária, a Magyar Olimpiai Akadémia főtitkára. Az igazi apropót nem is a születésnap, hanem más fontos dátumok adták. Hajós Alfréd - aki 55 esztendeje, 1955-ben hunyt el - 1909-ben tervezte az épületet, s egy év múlva (!) már állt is az akkori vakok intézete. Tehát idén, 2010-ben, százéves az épület.

Az ünnepséghez két délelőtti rendezvény is társult. Hat hatfős középiskolás csapat részvételével a vasi olimpikonok témakörében - közel hatvan, a megye színeit képviselő, illetve innen elszármazott sportemberről - tartottak szellemi vetélkedőt. Amit a házigazda Nagy Lajos Gimnázium - Dénes Balázs, Gasztonyi Ádám, Hargitai Bálint, Oláh Dorina, Sinkovits Dániel, Tóth Bettina összeállítású - csapata nyert meg 93 ponttal (felkészítő tanáruk Németh Attila) a Kanizsai (69) és a Bolyai gimnázium (44) előtt. A vetélkedő után Horváth Vilmos előadást tartott Hajós Alfrédról az iskola négyszáz diákjának.

forrás: vasnepe.hu
2010. február. 03. szerda | Szerző: Horváth Erika

***

Hajós emléktáblát avattak Szombathelyen…. (02.04)


Az 1910-ben épült  Szombathelyi Nagy Lajos Gimnázium épületét  Hajós Alfréd tervezte.  Az iskola patinás  épülete mellett Vas megyében  még a Bank Székház és a kőszegi Kaszinó tervezése fűződik az első magyar olimpiai bajnok nevéhez . A  100 éves évfordulóra és a bajnok halála 55. évének tiszteletére emléknapot szervezett az iskola és a Halmay Zoltán Olimpiai Hagyományőrző Egyesület. 


Szellemi vetélkedővel indult a nap, melyet a zsúfolásig megtelt tornateremben hat csapat részvételével rendeztek, s témája a vasi olimpikonokról szólt. 


Eredmény: 1. Nagy Lajos Gimnázium (Tóth Bettina, Oláh Dorina, Hargitai Bálint, Sinkovits Dániel, Dénes Balázs, Gosztonyi Ádám 9.c oszt.) Felkészítő tanár: Váradiné Szarka Ildikó), 2. Kanizsai Dorottya Gimnázium, 3. Bólyai János Gyakorló ) Iskola és Gimnázium, 4. Szent-Györgyi Albert Középiskola, 5.Kereskedelmi és Vendéglátó Szakközépiskola, 6. Hefele Menyhért Szakképző Iskola
  


                              
A vetélkedő után Horváth Vilmos az olimpiai egyesület elnöke „Magyar delfin” címmel nagy érdeklődéssel kísért, sok dokumentummal kiegészített  előadást tartott Hajós Alfréd rendkívül gazdag életútjáról, bemutatva  az aranyérmes úszóból lett országos hírt szerzett tervező építész mérnök munkásságának ismertetéséig. 
Az emléktábla avatáson Gáspárné Zsolnai Zsuzsanna igazgató köszöntötte az eseményen megjelent aranyérmes  labdarugót Szarka Zoltánt, valamint   Márkus Erzsébet és  Németh Zsolt olimpikonokat. Jakabházyné, Mező Mária, az akadémia főtitkárának ünnepi beszéde után leplezték le az emléktáblát.
 forrás:  www.mob.hu

Képek az emléknapról:








A könyvtár 1. gépén további fotók tekinthetők meg erről a napról.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése