2010. január 27., szerda

Hajós Alfréd Emléknap 2010. február 1.


Bizonyára emlékeztek még, hogy tavaly ősszel -blogunk indulásakor- a 2008-as pekingi olimpia kapcsán írtunk (a blogarchívumban továbbra is megtalálható!) Hajós Alfrédről, az első magyar olimpikonról, aki aktív sportolói pályafutása után kora egyik elismert építésze lett. Iskolánk épületét is ő tervezte 1909-ben. Goór Anna, aki a 2008-2009-es tanévben még a 12/c osztály tanulója volt, nagyon szép fotókat készített iskolánkról (blogarchívum!). Ő javasolta, hogy emléktáblát kellene tenni az épület falára, hogy ezzel tisztelegjünk az olimpiai bajnok és építész emléke előtt. Javaslatát elfogadtuk és felvettük a kapcsolatot Horváth Vilmosssal, a szombathelyi Halmay Zoltán Olimpiai Hagyományőrző Egyesület (bővebben: www.halmay.hu) elnökével, akinek szintén megnyerte tetszését ez a javaslat. A dátumokat nézegetve állapítottuk meg, hogy 2010-ben lesz Hajós Alfréd halálának 55. évfordulója, az általa tervezett épület pedig 100 éves. Úgy gondoltuk, azonban hogy inkább a születésnapját (február 1.) választjuk az emléktábla felavatásának napjává.
Hogy ez a nap még emlékezetesebb legyen, további programokat is szerveztünk. Meghívtuk a szombathelyi középiskolákat sporttörténeti és ügyesség versenyre. Összesen hat csapat fog versenyezni: Bolyai, Hefele, Kereskedelmi, KDG, Szent-György és az NLG.
A verseny után Horváth Vilmos tart előadást az egész iskolának és a versenyre érkezett vendégeinknek Hajós Alfrédről. Az emléktábla avatására a kora délutáni órákban kerül sor.

Tehát az emléknap programja:

10.00 - 11.30 Sporttörténeti és ügyességi vetélkedő

12.25 - 13.10 (a 6. órában)
Emlékelőadás Hajós Alfrédról

14.00
Az emléktábla avatása az épület falán, a főbejárat mellett.


Ünnepi beszédet mond és a táblát leleplezi: Dr. Jakabházyné Mező Mária,
a Magyar Olimpiai Akadémia főtitkára

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése