2017. június 7., szerda

Irodalmi kirándulás Pesten


Május 23-án a magyar faktosokkal Budapesten kirándultunk. Az út során egy kicsit más arcát is megismertük a városnak.
A Kelenföldön Schiller Erzsébet tanárnő várt ránk, aki segítségünkre volt egész nap. Pesti születésű, ezért a várost nagyon jól ismeri, sok érdekes információt osztott meg velünk a séták során.
Első állomásunk a Petőfi Irodalmi Múzeum volt, ahol Arany Jánossal ismerkedtünk egy interaktív foglalkozás és kiállítás keretében. Tárlatvezetőnk egy nagyon kedves hölgy volt, aki játékos feladatok keretében tette előttünk élővé a költőt, pl.: Ágnes asszony bírósági tárgyalását kellett eljátszanunk, vagy épp egy naplóbejegyzést írnunk, miért akarta Arany visszautasítani kitüntetését. Mindeközben végigjártuk az életét, és ezzel együtt a fantasztikusan berendezett kiállítótermeket is. Különlegessége volt a tárlatnak, hogy a mi csoportunk volt az első csapat a 15-én megnyitott jubileumi kiállításon. Az itt szerzett élmények után egy kávéra ültünk be a Centrál kávéházba, ahol szintén írók, költők vettek körül minket, a mellettünk lévő tükörről Ady Endre mosolygott ránk. Az antik helyen olyan érzésünk támadt, mintha a Pilvaxba csöppentünk volna vissza, a kávéalátétként kirakott papírra még versírási lehetőség is kínálkozott. A frissítő után sétáltunk a Palota negyedben és a Buli negyedben, ahol több rejtett látványosságot is megtekintettünk, majd a Zsidó negyedben is jártunk, ahol bementünk a Szimplába, ami a város első romkocsmája volt. Nagyon szokatlan, de mégis egyfajta teljességérzetet keltettek a falakat díszítő színes firkák, csempedarabok, tükrök, régi lámpák, az udvaron álló felmatricázott Trabant, vagy a székként használt gumiabroncsok. „Ami az egyik embernek szemét, a másiknak kincs.”-tartja a mondás, ami nagyon igaz a helyre, melynek különleges hangulatát jó érzés volt megízlelni.
Ezután a Dunán hajókáztunk, célállomásunk a Batthyány tér volt, ahol a nap zárásaként beültünk egy palacsintázóba.
Az időjárás is kedvezett nekünk, végig sütött a nap, csak a végén szakadt le az ég, miközben palacsintáztunk, így utána szakadó esőben futottunk át a metróállomásig, ami a Déli pályaudvarhoz vitt minket, de ez csak fokozta a jó hangulatot.
Nagyon jól éreztük magunkat a kirándulás folyamán, hatalmas élményekkel gazdagodtunk, azt hiszem mindnyájunk számára örök emlék marad.

Nagyon köszönjük a szervezést Czetter Ibolya tanárnőnek, és a kalauzolást Schiller Erzsébet tanárnőnek!!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése