2016. március 8., kedd

Pesti kirándulás


2016. február 11-én iskolánk néhány tanulója Csordás Rita tanárnő szervezésével kirándulást tett Budapestre. A vonatunk reggel 6 órakor indult, a koránkelés okozta fáradtság miatt az oda út viszonylag csendesen telt.
Első állomásunk a Városligeti Műjégpálya volt. Szerencsére az időjárás is kedvezett a korcsolyázni vágyóknak, akik jókedvűen csúszkáltak egy órán keresztül. Természetesen csoportkép is készült háttérben a Vajdahunyadvárral, amely az 1896-os millenniumi ünnepség alkalmával épült.
Miután mindenki kapott egy kis szabadidőt a Corvin Plazaban, a Magyar Nemzeti Galériába mentünk, ahol egy rendkívüli kiállítást tekinthettünk meg, amelyet El Kazovszkij életművének egy részéből állítottak össze.
El Kazovszkij (eredeti nevén Jelena Kazovszkaja)  orosz származású, magyar festőművész, grafikus, díszlet valamint jelmeztervező volt. Képeinek egyik, talán legfontosabb visszatérő motívuma a kutya: mint megtudtuk, ez tulajdonképpen magát a művészt jelképezi.  Az állat kétfejűsége a benne felmerülő kettősséget ábrázolja, mind nemi identitását mind magát a személyiségét tekintve.
A tárlat mindenkire nagy hatással volt. Nem csoda, hiszen a művésznő legféltettebb titkait, gondolatait, érzésit is megismerhettük egy-egy képét „elemezve”, amelyek olykor elég nyomasztónak hatottak. A nagy lelki hatás ellenére mindannyian mosolyogva távoztunk, elraktározva magunkban valami különleges üzenetet: ne harcoljunk a kettősségek ellen, fogadjuk el és vállaljuk önmagunkat.

Végül egy kisebb szabadidő után, vonatra szálltunk, majd fáradtan, de élményekkel gazdagodva 9 óra körül értünk be a szombathelyi Vasútállomásra. 
Kép és szöveg: Ignéczi Dóri 11/C

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése