2013. június 25., kedd

Nyári képeslapok 1. A Rax-Alpokból 

 

Kis csapatunk június 17-én, hétfőn indult a nagy túrára, meghódítani a Rax-Alpokat.
Csomagjaink nehezebb részét egy teherlift felszállította a hegy tetejére. Az út felfelé eléggé fárasztó volt, de mindenki élvezte, pihenőket is tartottunk, ilyenkor mindig csodáltuk a tájat vagy az élővilágot, amiről Szinetár Csaba Tanár úr mindig pontos leírást adott, így tanultunk is (nem is keveset) az út során. Rengeteg vadvirágot láttunk mindenféle színben és mindenki megállapította, hogy a legszebb virágok a vadvirágok. A felfelé tartó út utolsó szakasza volt a legizgalmasabb és egyben a legveszélyesebb, itt sziklákon kellett felfelé másznunk. Felérve a hegyre lélegzetelállító látvány tárult a szemünk elé, és akkor jöttünk rá, hogy megérte az a sok gyaloglás. Az idő szerencsére nagyon szép volt, így sokáig elláthattunk. Átvettük a csomagjainkat, amit a teherlift hozott fel nekünk és mielőtt elindultunk volna a szállásunk felé, még felmentünk a csúcsra és ott mindenki kapott egy úgynevezett "csúcs-csokit", egy müzli szeletet Szinetárné Márkus Teréz Tanár nőtől. Este elfoglaltuk a szállást, együtt vacsoráztunk és kártyáztunk ott, majd nagyon hamar elnyomott minket az álom. Másnap reggel, reggeli után elindultunk lefelé, kicsit könnyebb volt az út, mint felfelé. Útközben láttunk zergéket is. A hegyek oldalán foltokban volt hó, az egyik ilyen foltnál megálltunk hógolyózni és csúszkálni a havon. Nagyon jó élmény volt júniusban hógolyózni. A hosszas út során kis pihenőket beiktatva leértünk a buszmegállóba és útnak indultunk hazafelé. Megálltunk egy hegyi pataknál, belementünk a jéghideg vízbe.
Éjjel elég későn értünk haza. Fárasztó volt az  út, de fantasztikus élmény volt, a társaság is jó volt, úgyhogy ha jövőre is lesz ilyen túra, én biztosan jelentkezem, mert hihetetlenül jó! :)

2013. június 24., hétfő

V. KORCSOPORT ORSZÁGOS DÖNTŐ KOSÁRLABDA DIÁKOLIMPIA DEBRECEN 2014.június 15-19.Felső sor: Váradi Kornél (edző), Horváth Ádám, Szanati Gergő, Golomán György, Zrínyi Viktor, Popgyákunik Balázs, Németh Armand,
            Alsó sor: Gőczi Norbert, Zábó Dániel, Galambos Mátyás, Bereczki Márk, Kozma Márk,     Zsámár Dániel, Váradiné Szarka Ildikó (testnevelő, edző).

  


Csoportmérkőzések:
            Nagy Lajos Gimnázium – Bolyai Szhely.  73:37 (18:13;14:13;25:8;16:3)
            Kezdő: Galambos Mátyás 3/3, Popgyákunik Balázs 6, Bereczki Márk 4, Golomán    György 17, Zrínyi Viktor 13
Cserék: Zsámár Dániel (-), Kozma Márk 12, Horváth Ádám 5/3, Zábó Dániel (-), Gőczi Norbert 6, Németh Armand 7, Szanati Gergő (-).


             Veres Pálné Gimn. Bp. - Nagy Lajos Gimnázium 47:83 (22:22; 13:24;6:20;6:17)
            Kezdő: Galambos Mátyás 9/9, Popgyákunik Balázs 12/3, Bereczki Márk 8, Golomán           György 18, Zrínyi Viktor 23
            Cserék: Zsámár Dániel (-), Kozma Márk 3, Horváth Ádám 2,  Zábó Dániel 2, Gőczi            Norbert (-), Németh Armand 4, Szanati Gergő 2.
           
           
             József Attila Gimn. Bp. - Nagy Lajos Gimnázium 57:81 (17:24:16:15; 8:23; 16:19)

            Kezdő: Galambos Mátyás 10/6, Popgyákunik Balázs 11/3, Bereczki Márk (-), Golomán       György 14, Zrínyi Viktor 13/3
Cserék: Zsámár Dániel (-),Kozma Márk 6, Horváth Ádám 5/3,  Zábó Dániel 2, Gőczi Norbert 4,  Németh Armand 12/3, Szanati Gergő 4.
Keresztjáték:
            Kossuth Gimn. Debrecen- Nagy Lajos Gimnázium 62:88 ( 22:29, 19:21; 15:26; 6:12)

Kezdő: Galambos Mátyás 4, Popgyákunik Balázs 13/6, Bereczki Márk 5, Golomán György 31, Zrínyi Viktor 12
Cserék: Zsámár Dániel (-), Kozma Márk 7/3, Horváth Ádám, Zábó Dániel 4, Gőczi Norbert (-), Németh Armand 12/3, Szanati Gergő.
           
Döntő:
Nagy Lajos Gimnázium – Vak Bottyan Gimn. Paks 60:50 ( 13:13; 14:6; 14:9; 19:22)

            Kezdő: Galambos Mátyás (-), Popgyákunik Balázs 2, Bereczki Márk 2, Golomán     György 28, Zrínyi Viktor 11
            Cserék: Zsámár Dániel, Kozma Márk 8/6, Horváth Ádám, Zábó Dániel (-), Gőczi Norbert , Németh Armand 9/3, Szanati Gergő (-).
A döntőn végig nagy akarással versenyeztek a fiúk. A pályán a hőséggel is meg kellett küzdeni. 
A csapat ezzel zsinórban harmadszor nyerte el az országos bajnoki címet.
Az All- Star csapatba Golomán György és Zrínyi Viktor is bekerültek.


GRATULÁLUNK!!!
           


2013. június 22., szombat

Tanévzáró - Bizonyítványosztás - Pedálbuli 2013.június 22.Rekkenő hőségben vettünk "hivatalosan" is búcsút a 2012/13-as tanévtől. Az év során  kimagasló teljesítményt elért tanulóknak igazgatónőnk, Gáspárné Zsolnai Zsuzsanna adott át oklevelet és könyvjutalmat. Aztán a tantermekben mindenki megkapta  a bizonyítványát, ami adott esetben nagy örömöt jelentett. (ld. középső kép.) Hamarosan a díszterem is benépesült. Ebben a tanévben 130 tanuló vehette át a Nagy Lajos Gimnázium oklevelét. Iskolánk számon tartja és jutalmazza mindazon tanulóit, akik a tanulmányi, sport, vagy művészeti versenyeken tovább öregbítik hírnevét. Az alábbiakban olvashatjátok a kitüntetettek névsorát. 
A Pedálbuli a büfében folytatódott, iskolánk szülői munkaközössége terített asztalokkal várta a meghívottakat.
(A fotókat Varga Luca 10/B készítette.)
Az évzárón  díjazottak névsora

Némethy Zsófia – az „Édes anyanyelvünk” országos nyelvhasználati verseny megyei fordulójának 2. helyezettjeként az országos döntőbe jutott. A Szép magyar beszéd verseny megyei döntőjébe jutott. A XIX. Országos József Attila mese-, vers és novellaíró pályázaton” emléklapot kapott.

Koltai Kadosa Mártona Bolyai matematika versenyen megyei 2., a Nemzetközi Kenguru Matematikaversenyen megyei 3. helyezett lett. A Mikola Sándor országos tehetségkutató fizika versenyen megyei 1. helyezettje.  Az Arany Dániel Országos Matematika versenyen, és a megyei angol nyelvi versenyen a második fordulóba jutott.

 Pukler Márton - A Bolyai matematika versenyen megyei 1., a Nemzetközi Kenguru Matematikaversenyen  megyei 2., a Mikola Sándor országos tehetségkutató fizika versenyen megyei 2., a Gordiusz Matematika versenyen megyei 4. helyezést ért el. Az Arany Dániel Országos Matematika versenyen, és a megyei angol nyelvi versenyen a második fordulóba jutott.

Bauer Márton - a Nemzetközi Kenguru Matematikaversenyen megyei 1., a Gordiusz
Matematika versenyen megyei 2., a Bolyai matematika versenyen megyei 3. helyezett lett. A megyei angol nyelvi verseny második fordulójába jutott.

Tóth Mátyás – a Bolyai matematika versenyen megyei 1. helyezett lett. A Gordiusz Matematika verseny megyei 1. helyezettjeként az országos döntőben 24. helyezést ért el. A Nemzetközi Kenguru Matematikaversenyen megyei 1., országos 8. helyezett lett. Az  Arany Dániel Országos Matematika verseny  döntőjébe jutott, 28. helyezést szerzett. 
        
Farkas Máté - a Gordiusz matematika versenyen megyei 1., a Nemzetközi Kenguru Matematikaversenyen megyei 2. helyezett lett.  A Kenguru német nyelvi országismereti verseny megyei 2., országos 14. helyezettje.Bereczki Márk
Galambos Mátyás
Golomán György
Gőczi Norbert
Kozma Márk
Nagy Márton
Németh Armand
Popgyákunik Balázs
Szanati Gergő
Zábó Dániel
Zrínyi Viktor
Zsámár Dániel - a Gimnáziumi Világbajnokság ciprusi döntőjén VI. helyezést elért kosárlabda csapat tagjai. Gőczi Norbert az iskolarádió főszerkesztője

             

Bazsó Brúnó
Bognár Kristóf  
Simon Kristóf
Sinkovits Dániel - biológia OKTV-n a második fordulóba jutott.
Váradi Benedek
Perl Zoltán
Kisörsi Ádám
Kelemen Péter - Diákolimpia országos döntőjén 1. helyezést elért kosárcsapat tagjai
           
Horváth Ádám – Az V. korcsoportos csapat tagjaként


Bárdics Teodóra
Földes Fanni
Kopácsi Mirtill
Máté Szilvia  
Pongrácz Alexandra
Soós Adrienn
Szakonyi Emese
Tanai Dalma
Tancsics Zsófia.        
Ték Flóra - a Diákolimpia országos döntőjén 2. helyezést elért leány foci csapat tagjai.
Máté Szilvia a Szent Márton vetélkedőn megyei 1. helyezést elért csapatnak is  tagja volt.


Bándli Zita
Bolla Júlia
Földes Fanni
Gyurácz Réka
Kovács Adrienn - - a Diákolimpia országos döntőjén diszkoszvetés sportágban 1. helyezést elért csapat tagja.
Egyéni pályabajnokságban Gyurácz Réka diszkoszvetésben és kalapácsvetésben 2., súlylökésben 6. helyet szerzett; Bándli Zita diszkoszvetésben és kalapácsvetésben 3. helyezett lett.

Jelencsics Dorina
Papp Katalin,
Pereznyák Réka
Szabó Dóra
Tóth Boglárka - a Diákolimpia országos döntőjén torna sportágban 2. helyezést elért csapat tagjai


Auer Kamilla
Hargitai Vanda
Kiricsi Berill
Tóth Bettina
Varga Nikoletta – a Diákolimpia országos döntőjén távolugrás sportágban 3. helyet szereztek, a svédváltóban és a 4X100 méteres váltóban is szépen szerepeltek.


Miklós Dorottya
Oláh Dorina  - Diákolimpia országos döntőjén tenisz sportágban 3. helyezést elért csapat tagjai


Kovács Dániel – a Diákolimpia országos döntőjén kalapácsvetés sportágban egyéni 2. helyezést szerzett.
A 2012/2013-as  tanévben oklevelet kaptak

9. A
Szakály Judit - az Oxford University Press által hirdetett „The Big Read” verseny egyik legeredményesebb tanulója iskolánkban.
Rosta Fanni – a Feldbach-i Európai Uniós nemzetközi rajzpályázat díjazottja.


9. C
Horváth Gábor - a Mikola Sándor országos tehetségkutató fizika versenyen a második fordulóba jutott.
Tangl Erhard – a Kenguru német nyelvi országismereti versenyen megyei 2., országos 3. helyezést ért el.

              
10. A
Szerencsi Laura - az Oxford University Press  által hirdetett „The Big Read” verseny egyik legeredményesebb tanulója iskolánkban.
            Vörös Szilvia – a megyei rajzverseny kiállítója.
            Bazsó Dorottya és
Várhelyi Zsófia – az iskolai ünnepélyeken való szerepléséért. Tagja volt a Diákolimpia országos elődöntőjén 4. helyet szerzett röplabdacsapatnak is.
Vira Kitti – a DÖK elnökhelyetteseként rengeteget dolgozott az iskolai programokért.
10. B
            Bereczky Sarolta és
Varga Luca – a megyei rajzpályázat kiállítói.  

10. C


Márkus Krisztián - a Gordiusz Matematika versenyen megyei 3., a Bolyai matematika versenyen megyei 4. helyezett lett. Az Arany Dániel Országos Matematika verseny második fordulóba jutott.
Márton Gergely - a Gordiusz Matematika versenyen megyei 5. helyezést ért el.
Horváth Ádám - a Kenguru angol nyelvi országismereti versenyen megyei 1. helyezést ért el. A DÖK elnökhelyettese, programszervezője.
Dömötör Marcell - a Kenguru angol nyelvi országismereti versenyen megyei 3. helyezést ért el.
Odonics András- a Kenguru német nyelvi országismereti versenyen megyei 5. helyezett lett.
Baráth Noémi – megyei rajzpályázat kiállítója. Az iskola könyvtárblogjában a Királyi képtár működését neki köszönhetjük.
Varga Boglárka – az iskola könyvtárblogjának aktív munkatársa.

10. D

Luif Boglárka  - a Balogh József Öröksége Alapítvány által szervezett versmondó versenyen  bronzminősítést kapott.
          
11. A

Kálmán Milán - az Implom József középiskolai helyesírási verseny megyei fordulójának 1. helyezettjeként az országos döntőbe jutott, és 9. helyett szerzett.
Horváth Dóra,
Paksi Kriszta és
Tálas Kolos - a Szent Márton vetélkedőn megyei 2. helyezést elért csapat tagjai.  
Baán Marietta - az Oxford University Press  által hirdetett „The Big Read” verseny egyik legeredményesebb tanulója iskolánkban.

11. B

Hanna Fatima
 Lőrincz Erzsébet és
 Molnár Anna – a Pannónia történelmi vetélkedő regionális döntőjén 5. helyet szerzett csapat tagjai.
           

11. C

Fáró Jenő - a Gordiusz matematika versenyen megyei 2. helyezést ért el.
Hende Botond  - a Gordiusz matematika versenyen  megyei 4. helyezést ért el.
Kecskés Tekla - a Kenguru angol nyelvi országismereti verseny megyei 2. helyezettje.
Papp Máté – a Dr. Mező Ferenc szellemi diákolimpia országos döntőjében 4. helyezést elért csapat tagja.

11. D
Bíró Csaba és
 Pekker Attila - a Katasztrófavédelmi ifjúsági versenyen 2. helyezést elért csapat tagjai.
Bíró Csaba a Diákolimpia országos döntőjén diszkoszvetés sportágban 4. helyezést elért csapatnak is tagja
Lakics Vanessza,
Földes Fanni,
Bakó Bence és
Kalmár Martin- a „Honvédelmi erőpróba 2013” elnevezésű versenyen 2. helyezést elért csapat tagjai. Földes Fanni tagja a Diákolimpián eredményesen szereplő kosár és foci csapatnak és súlylökésben is jeleskedett.

12. A

Kenesei Viktória és                                 
Takács Viktória - a Szent Márton vetélkedőn megyei 1. helyezést elért csapat tagjai.  
Molnár Ádám - a Kenguru német nyelvi országismereti versenyen megyei 4. helyezett lett.

           
12. C
Horváth Zsófia - az „Édes anyanyelvünk” országos nyelvhasználati verseny megyei fordulójának 1. helyezettjeként az országos döntőbe jutott és Sátoraljaújhely város plakettjében részesült. Az Implom József középiskolai helyesírási verseny megyei fordulóján 2. helyezett lett.
Mangliár Vanda - a történelem OKTV-n a második fordulóba jutott.
Hanna Dániel - a Bolyai matematika versenyen megyei 1. helyezett lett. A Katasztrófavédelmi ifjúsági versenyen 2. helyezést elért csapat tagjai.
Márkus Flóra - a Bolyai matematika versenyen megyei 2. helyezett lett.
Szentgyörgyvári Richárd - a Kenguru angol nyelvi országismereti verseny megyei 5. helyezettje.
Gálos Tas Csongor,
Hargitai Bálint és
Virág László Dr. Mező Ferenc szellemi diákolimpia országos döntőjében 4. helyezést elért csapat tagjai. Hargitai Bálint a Kenguru német nyelvi országismereti versenyen megyei 3. helyezett lett.
Budai Arnold,
Kelemen Dániel - a Katasztrófavédelmi ifjúsági versenyen 2. helyezést elért csapat tagjai.


Sportolók
 Érszegi András
Móricz Roland
Szakály Péter Soma - a Diákolimpia országos döntőjén diszkoszvetés sportágban 4. helyezést elért csapat tagjai

Németh Vivien - a Diákolimpia országos döntőjén súlylökés sportágban 6. helyezést elért csapat tagja.

Szalai Anélia - a Diákolimpia országos döntőjén svédváltó sportágban 9. helyezést elért csapat tagja.


Miklós Balázs
 Pelczmann Márk
Sugár Tamás - a Diákolimpia országos döntőjén tenisz sportágban 5. helyezést elért csapat tagja.

Bauer Anna
Bodovics Hanna
Bozsó Babett
Hansági Lili
Katona Viktória
Simon Lilla
Szuák Virág
Fertőszegi Ágota
Kovács Fanni
Németh Kitti
Gecse Réka,
Horváth Kinga
Németh Anna
Suhaj Veronika
Szecsődi Tímea
Földvárszki Edina
Tóth Evelin -   a Diákolimpia országos elődöntőjén 3. ill. 4. helyezést elért kosár- ill. röplabda csapat tagja. Németh Kitti a a Gordiusz Matematika versenyen megyei 1. helyezést elért csapat tagja.

Kozma Krisztina tájfutásban elért eredményeiért


Zsoldos Péter
Pintér Bence
Frond Ádám - - Diákolimpia országos elődöntőjén 5. helyezést elért kosárcsapat tagjai


2013. június 21., péntek

Diákolimpia - Második az NLG

2013. június 20., 18:11 szerző: Horváth Erika forrás: Vas Népe
 
Fonyód - Ezüstérmet szerzett a Nagy Lajos Gimnázium V-VI. korcsoportos lánycsapata a labdarúgó diákolimpia döntőjében.
A Nagy Lajos Gimnázium lánycsapata a megyei diákolimpia megnyerésével kvalifikálta magát a 20 csapatos országos döntőbe, amelynek tavaly is részese volt. Akkor kilencedik helyen zárt a szombathelyi csapat, most szeretett volna előbbre lépni. A mezőnyt négy ötös csoportra osztották, az NLG szekszárdi, tatai, egri és nyíregyházi riválist kapott. Az első mérkőzés volt a legkeményebb, színvonalát tekintve is beillett a döntőnek. A változatos, izgalmas csatában a vasiak 3-2-re múlták felül a nyíregyházi Vasvárit. A többi csoportmeccsen már könnyedén diadalmaskodtak: a tatai Eötvöst 3-0-ra,  a szekszárdi Szent Lászlót 6-3-ra, az egri Kereskedelmit 10-1-re verték. Csoportgyőztesként a B csoportban második helyezett szegedi Kereskedelmi következett a keresztjátékban. Parázs mérkőzésen 2-1-es NLG-győzelem született, így már az elődöntőben tudhatta magát a Boros András és Németh Attila testnevelők  által irányította gárda. Ellenfele a többszörös bajnok, tavaly bronzérmes győri Bercsényi gárdája lett. A két hasonló képességű csapat a rendes játékidőben nem bírt egymással (0-0), büntetőpárbaj döntött.  A kapus Földes Fanni remeklésével a szombathelyiek értek a fináléba. Ahol a korábbi csoportellenfelükkel, a nyíregyháziakkal találkoztak.  Hiába támadta végig az NLG a mérkőzést, a kontrákra játszó rivális egyszer betalált. A döntőben: NLG-Nyíregyháza 0-1. Így ezüstérmes lett a  Nagy Lajos Gimnázium csapata, amelyből Soós Adrienn vehette át a torna legjobb játékosának járó különdíjat.

Az ezüstérmesek. Állnak (balról jobbra): Pongrácz Alexandra,  Ték Flóra, Kopácsi Mirtill, Máté Szilvia, Bárdics Teodóra, Tancsics Zsófia, ....... Guggolnak: Földes Fanni, Szakonyi Emese,  Soós Adrienn.
- Bár egy döntőben veszíteni mindig rossz érzés, összességében teljesen elégedettek lehetünk a második hellyel - értékelt Boros András.GRATULÁLUNK!!!

Fotó: Magyar Diáksport Szövetség

Vendégek a Magyar Olimpiai Bizottságtól


A tanév utolsó hetében, pontosabban, kedden, június 11-én iskolánkba látogatott Lehmann László  és Tóth Gábor, akik a   Magyar Olimpiai Bizottság köznevelési típusú sportosztályainak  felelősei. Látogatásuk az volt a célja, hogy közelebbről is megismerkedhessenek a sporttagozatos osztályok  (sportosztályok) életével.  Az országban 500 iskolában találunk  sportosztályokat. Sajnos a nem bővülő  pénzügyi keretek szükségessé teszik e szám csökkentését.  Nálunk komoly esély van  a „megmaradásra”, mert  a kötelező és szükséges hármas tagozódás itt jelen van és jól működik : alapszinten a Zrínyi Ilona Általános iskola, középszinten az NLG biztosítja az oktatást és speciális órarendet, mely lehetővé teszi, hogy az edzésekre reggel is járhassanak a sportoló tanulók. A harmadik,  az egyesületi szintet pedig a Szombathelyi Sportiskola jelenti.
Vendégeink bepillantást nyertek a sporttagozatos osztályok elméleti és gyakorlati képzésébe.
 A 2/D osztályban sporttörténet órán Gyurácz Réka az 1952-es helsinki olimpiáról tartott prezentációját tekintették meg, majd a 9/D testnevelés órájára mentek be. Ezt követően  két (kosárlabda és labdarúgás)  sportágági edzést néztek meg. A látottak után  került sor hosszabb beszélgetésre, vendégeink az iskola vezetősége és a testnevelő tanárok  között, melyen áttekintették és értékelték  a sporttagozat NLG-ben eltöltött két esztendejét.  

2013. június 14., péntek

Tanévzáró ünnepély / Pedálbuli

Az NLG tanévzáró ünnepélye : 2013. június 20. (csütörtök)  17. 00
Pedálbuli:                                   2013.június 20.  (csütörtök)  18.00

2013. június 13., csütörtök

NYÁRI NYITVATARTÁS

Az NLG iskolai könyvtára 2013. június 17 - június 28-ig  nyitva tart.
HÉTFŐTŐL PÉNTEKIG:
DÉLELŐTT:  8.00 - 12.00

2013. június 10., hétfő

Felolvashow 2013. június 6.Csütörtökön az Ünnepi Könyvhéten itt volt SZ.O.F.I. (ld. június 3-án kelt bejegyzésünket). Iskolánk diákjai  a következő olvasópontokon találkoztak vele.
 A 11/D osztály Nagy Attila tanár úr vezetésével a közelben található Weöres Sándor szobornál a költő verseiből olvasott fel. 
 Sokan nap mint nap (már 2007 óta!!!) elmegyünk e bájos szobor mellett, mely Veres Gábor  szobrászművész  alkotása , de talán nem is figyeltünk még fel arra, hogy a pad támláján egy rövid kis vers is olvasható:
" Ez a város születésem helye...
ma a Perint habjával van tele,
úszik a híd, düledez a partfal,
ó bár oltalmazná ezer angyal."
Weöres Sándor ezekkel a szavakkal dedikálta kötetét egyik barátjának 1965-ben a nagy szombathelyi árvíz idején.


Délután a Frei Caféban a teljes diákönkormányzat megjelent. Felolvasásokat hallgattunk és mi magunk is felolvastunk kedvenc könyveinkből. Szecsődi Tímea, Szőnye Alexandra (10/A) és jómagam ültünk a mikrofon mögé.
A felolvashow-nap zárásaként szintén a Frei Caféban irodalmi műsort néztünk-hallgattunk. Rozmán Kristóf (volt diákunk) és Varga Richárd, a NYMESEK hallgatói klasszikus magyar költők műveit tolmácsolták, Richárd pedig saját megzenésített  verseiből adott elő. Hallottátok már a slam poetry kifejezés? Azért sem árulom el, hogy ez mit jelent. Nos, itt megismerkedtünk vele. Nekem nagyon tetszett.  Élvezetes irodalomórában volt részünk.

A fotókat Nagy Attila tanár úrnak és Várhelyi Zsófinak (10/A) köszönhetjük.

Weöres Sándor 1913-1988

Azt hiszem  Weöres Sándor azon magyar költők egyike, akivel még írni-olvasni nem tudó korunkban ismerkedünk meg az oviban. Rímekben és dallamban gazdag gyermekverseit  szavalva  családunk tagjai mosollyal az arcukon csodálnak bennünk.
Weöres Sándor 1913. június 22-én született itt, Szombathelyen. A közelgő születésnap alkalmából szerdán, a 11/D osztály és Hargitai Helga tanárnő irodalmi műsorral emlékezett a költőre.
A Díszterem zsúfolásig megtelt.

  

 A műsorban a jól ismert költemények - Bóbita, Csiribiri, Galagonya stb.- hangzottak el, kicsit visszarepítve bennünket  az időbe.

Néhány verset megzenésítve hallottunk. Hangszeren kísértek Várhelyi Zoltán tanár úr gitár és ritmus hangszerek, Várhelyi Zsófia 10/A fuvola, Nagy Judit tanárnő gitár, Szakály Sarolta 9/A hegedű és Rózsa Olivér 9/D klarinét.

  Köszönjük a kellemes perceket!

Fotók: Baráth Noémi és Varga Boglárka (10/C)

Weöres Sándor: Valse Triste

Hűvös és öreg az este.
Remeg a venyige teste.
Elhull a szüreti ének.
Kuckóba bújnak a vének.
Ködben a templom dombja,
villog a torony gombja,
gyors záporok sötéten
szaladnak át a réten.
Elhull a nyári ének,
elbújnak már a vének,
hüvös az árny, az este,
csörög a cserje teste.
Az ember szíve kivásik.
Egyik nyár, akár a másik.
Mindegy, hogy rég volt vagy nem-rég.
Lyukas és fagyos az emlék.
A fákon piros láz van.
Lányok sírnak a házban.
Hol a szádról a festék?
kékre csípik az esték.
Mindegy, hogy rég vagy nem-rég,
nem marad semmi emlék,
az ember szíve vásik,
egyik nyár, mint a másik.
Megcsörren a cserje kontya.
Kolompol az ősz kolompja.
A dér a kökényt megeste.
Hűvös és öreg az este.


Pénteken, június 6-án  a Fő téren ragyogó napsütésben több százan szavaltuk ezt a  gyönyörű verset. Dr. Fűzfa Balázs irodalomtörténész, a  NYMESEK professzora köszöntött minket, elmondta, hogy ez a vers zárja a 12 legszebb magyar vers 2007 őszén  indult útját. Szombathelyen ez a harmadik nagy versmondás.  Sági József, a városi kulturális bizottság elnöke az olvasás fontosságát hangsúlyozta. Majd jött Jordán Tamás, a Weöres Sándor Színház igazgatója, és az ő irányításával felhangzott a 12. legszebb magyar vers.
A fotókat Horváth Luca 10/B készítette.

Ajánlom az alábbi linkeket:

http://www.nyugat.hu/tartalom/cikk/nagy_versmondas_szombathely

2013. június 5., szerda

Honvédelmi Erőpróba


Honvédelmi verseny a Ferences-kertben

Az erő és az eső is velük volt

VAOL 2013. május 30., 18:45 szerző: Kovács Eszter
''Háborút sem halasztanak el eső miatt'', jegyezte meg Ferge László őrnagy, a rendezvényt szervező Magyar Honvédség Hadkiegészítő és Központi Nyilvántartó Parancsnokság 11. Katonai Igazgatási és Érdekvédelmi Iroda irodavezetője. Így  szakadó esőben is megtartották csütörtökön - a Savaria Történelmi Karnevál Közhasznú Közalapítvány által is szervezett - honvédelmi erőróbát, a megyei általános és középiskolások versenyét.

A témaparkban 29 négyfős csapat  mérte össze erejét. A 7-8. osztályos diákok, valamint a középiskolások gumiabroncs-szőnyegen ugráltak, álcahálót cipeltek,  gépkarabéllyal futottak.  Szír íjjal lőttek,  kézigránáttal  - persze nem valódival - géppuskafészket robbantottak, s totókat töltöttek ki. A nap folyamán   az  erő és az eső is velük volt.
Honvédelmi erőpróbát tartottak csütörtökön a Történelmi Témaparkban, ahol a megyéből érkezett általános és középiskolások versenyeztek egymással.
Az erőpróbán  előzetes meghívás  alapján a megye 29 általános és középiskolája  vett részt. A négyfős csapatok (két fiú, két lány) két korcsoportban mérték össze erejüket.  A versenyt Fodor István, a KLIK tankerületi vezetője nyitotta meg. Az esemény fővédnöke dr. Hende Csaba honvédelmi miniszter volt, aki levélében hívta fel a figyelmet a  rendezvény fontosságára.


A Zrínyi iskola diákjai is részt vettek az immár hetedik alkalommal megszervezett  megmérettetésen (Fotó: Benkő Sándor)


Harangozó Bertalan kormánymegbízott az erőpróbára  vándorserleget alapított, amit a győztesnek ajánlott fel. A rendezvény házigazdája Mérei Tamás, a Savaria Történelmi Karnevál Közhasznú Közalapítvány kuratóriumi elnöke volt.

A szervezőiroda vezetője, Ferge László őrnagy elmondta, hogy évekkel ezelőtt   azzal a céllal hívták életre a  rendezvényt, hogy  népszerűsítsék a Magyar Honvédséget a fiatalok körében. Emellett máig fontos szempont még a toborzás, s a katonai életpálya népszerűsítése is.
Kiemelte, öröm számukra, hogy Pars Krisztián olimpiai bajnok dedikált pólót, sapkát ajánlott fel a rendezvényre.   Hatos Gábor olimpiai 3. helyezett is pólóval, valamint Illés Béla, volt válogatott labdarúgó, az Illés Béla Labdarúgó Akadémia alapítója aláírt mezével támogatta a programot.A szakadó esőben a fiatalok bőrig áztak, de élvezték a csapatépítő feladatokat, így például a bekötött szemmel lézersugáron (kötélpályán) való  átkelést is. Megjelentek az újraélesztési állomáson és a közterület-felügyelet tájékoztatóján is.

Az erőpróbát idén az általános iskolások kategóriájában a helyi Gothard Jenő iskola nyerte, míg a középiskolások közül a Szombathelyi Műszaki Szakképző Iskola Savaria Szakképző Iskolája került ki győztesen.  A Nagy Lajos Gimnáziumot két csapat is képviselte a 11.D osztályból.  A május 30-án megrendezett Honvédelmi Erőpróba nevű versenyen 8 tanuló is eredményesen helytállt. Az induló két csapat a második és a tizedik helyen végzett.
A csapatok tagjai: Bakó Bence, Bolla Júlia, Földes Fanni, Kalmár Martin, Kosztolánczi Nikoletta, Lakics Vanessa, Mecseki Ádám, Ruisz Bence.
A csapattagokat kérdeztük a versenyen szerzett élményekről.
- Milyen feladatok voltak és ezek mennyire tetszettek nektek?
- Volt akadálypálya, aknadobás, íjászat, közterület felügyeleti teszt és virtuális repülés is. Nagyon élveztük.
- Az időjárás nem volt túl kedvező a verseny szempontjából. Ez okozott némi nehézséget a feladatok végrehajtásában?
- Részben igen, mert a pályák csúszósak voltak és nagyon eláztunk. Próbáltuk a legtöbbet kihozni magunkból és ázottan is folytatni a versenyt, de a lényeg maga a részvétel és a hangulat volt. Persze a verseny után meg is fáztak páran közülünk, de így is megérte.
A csapattagok egyénileg is jutalomban részesültek és a 2. helyezésnek köszönhetően egy pesti utat is nyertek az osztálynak, és egy kupát az iskolának.
Gratulálunk a csapatoknak!
Szanyi Zsófia 11/D

Mórné Tóth Gabriella tanárnő, igazgatóhelyettes  is kiment szurkolni a csapatoknak, a képeket neki köszönhetjük. Katt még NLG Királyi Képtár II.