2013. június 5., szerda

Honvédelmi Erőpróba


Honvédelmi verseny a Ferences-kertben

Az erő és az eső is velük volt

VAOL 2013. május 30., 18:45 szerző: Kovács Eszter
''Háborút sem halasztanak el eső miatt'', jegyezte meg Ferge László őrnagy, a rendezvényt szervező Magyar Honvédség Hadkiegészítő és Központi Nyilvántartó Parancsnokság 11. Katonai Igazgatási és Érdekvédelmi Iroda irodavezetője. Így  szakadó esőben is megtartották csütörtökön - a Savaria Történelmi Karnevál Közhasznú Közalapítvány által is szervezett - honvédelmi erőróbát, a megyei általános és középiskolások versenyét.

A témaparkban 29 négyfős csapat  mérte össze erejét. A 7-8. osztályos diákok, valamint a középiskolások gumiabroncs-szőnyegen ugráltak, álcahálót cipeltek,  gépkarabéllyal futottak.  Szír íjjal lőttek,  kézigránáttal  - persze nem valódival - géppuskafészket robbantottak, s totókat töltöttek ki. A nap folyamán   az  erő és az eső is velük volt.
Honvédelmi erőpróbát tartottak csütörtökön a Történelmi Témaparkban, ahol a megyéből érkezett általános és középiskolások versenyeztek egymással.
Az erőpróbán  előzetes meghívás  alapján a megye 29 általános és középiskolája  vett részt. A négyfős csapatok (két fiú, két lány) két korcsoportban mérték össze erejüket.  A versenyt Fodor István, a KLIK tankerületi vezetője nyitotta meg. Az esemény fővédnöke dr. Hende Csaba honvédelmi miniszter volt, aki levélében hívta fel a figyelmet a  rendezvény fontosságára.


A Zrínyi iskola diákjai is részt vettek az immár hetedik alkalommal megszervezett  megmérettetésen (Fotó: Benkő Sándor)


Harangozó Bertalan kormánymegbízott az erőpróbára  vándorserleget alapított, amit a győztesnek ajánlott fel. A rendezvény házigazdája Mérei Tamás, a Savaria Történelmi Karnevál Közhasznú Közalapítvány kuratóriumi elnöke volt.

A szervezőiroda vezetője, Ferge László őrnagy elmondta, hogy évekkel ezelőtt   azzal a céllal hívták életre a  rendezvényt, hogy  népszerűsítsék a Magyar Honvédséget a fiatalok körében. Emellett máig fontos szempont még a toborzás, s a katonai életpálya népszerűsítése is.




Kiemelte, öröm számukra, hogy Pars Krisztián olimpiai bajnok dedikált pólót, sapkát ajánlott fel a rendezvényre.   Hatos Gábor olimpiai 3. helyezett is pólóval, valamint Illés Béla, volt válogatott labdarúgó, az Illés Béla Labdarúgó Akadémia alapítója aláírt mezével támogatta a programot.



A szakadó esőben a fiatalok bőrig áztak, de élvezték a csapatépítő feladatokat, így például a bekötött szemmel lézersugáron (kötélpályán) való  átkelést is. Megjelentek az újraélesztési állomáson és a közterület-felügyelet tájékoztatóján is.

Az erőpróbát idén az általános iskolások kategóriájában a helyi Gothard Jenő iskola nyerte, míg a középiskolások közül a Szombathelyi Műszaki Szakképző Iskola Savaria Szakképző Iskolája került ki győztesen.  



A Nagy Lajos Gimnáziumot két csapat is képviselte a 11.D osztályból.  A május 30-án megrendezett Honvédelmi Erőpróba nevű versenyen 8 tanuló is eredményesen helytállt. Az induló két csapat a második és a tizedik helyen végzett.
A csapatok tagjai: Bakó Bence, Bolla Júlia, Földes Fanni, Kalmár Martin, Kosztolánczi Nikoletta, Lakics Vanessa, Mecseki Ádám, Ruisz Bence.
A csapattagokat kérdeztük a versenyen szerzett élményekről.
- Milyen feladatok voltak és ezek mennyire tetszettek nektek?
- Volt akadálypálya, aknadobás, íjászat, közterület felügyeleti teszt és virtuális repülés is. Nagyon élveztük.
- Az időjárás nem volt túl kedvező a verseny szempontjából. Ez okozott némi nehézséget a feladatok végrehajtásában?
- Részben igen, mert a pályák csúszósak voltak és nagyon eláztunk. Próbáltuk a legtöbbet kihozni magunkból és ázottan is folytatni a versenyt, de a lényeg maga a részvétel és a hangulat volt. Persze a verseny után meg is fáztak páran közülünk, de így is megérte.
A csapattagok egyénileg is jutalomban részesültek és a 2. helyezésnek köszönhetően egy pesti utat is nyertek az osztálynak, és egy kupát az iskolának.
Gratulálunk a csapatoknak!
Szanyi Zsófia 11/D

Mórné Tóth Gabriella tanárnő, igazgatóhelyettes  is kiment szurkolni a csapatoknak, a képeket neki köszönhetjük. Katt még NLG Királyi Képtár II.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése