2013. november 14., csütörtök

Látogatás a szombathelyi Egyházmegyei Könyvtárban




A múlt csütörtökön a12. évfolyam történelem és magyar fakultációs tanulóinak volt adott a lehetőség:  Ági néni és Németh Attila tanár úr vezetésével másfél órás, tárlatvezetéssel egybekötött könyvtárlátogatás a Szily János utcában található  Szombathelyi Egyházmegyei Könyvtárban. Az épület már régóta szolgál a vidéki középiskolások számára kollégiumként (Brenner János Kollégium). Kívülről nézve hihetetlennek tűnik, hogy a falak mögött nem csak kollégiumi szobák, menza, de egy páratlanul szép és gazdag egyházi könyvtár  és egy kevésbé szerencsés elhelyezésű közművelődést szolgáló könyvtár is található.
Megcsodálhattuk a lenyűgöző, barokk freskókat,  illetve a Herzan Ferenc bíboros könyvtárát  is.  A tárlatvezetés során láthattunk állandóan és időszakosan  közszemlére tett könyvritkaságokat,  történelmi ereklyéket, pl. levelet Napoleon aláírásával.... És persze sok-sok régi könyvet. Mint megtudtuk, több mint húsz nyelven olvashatók az évszázadok során összegyűjtött könyvek. Az Egyházmegyei Könyvtár ma is működő intézmény, dokumentumai természetesen nem kölcsönözhetők, és kutatói engedély kell ahhoz, hogy valaki itt búvárkodjon.
Testközelből szagolva, nézve, olykor tapintva is érezhettük, hogy mit  jelent az idő (törifaktosok) és mit jelent a kultúra (magyarfaktosok).
Kustos Julcsi 12/A

Az alábbi linken bővebben:



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése