2013. november 4., hétfő

Édes anyanyelvünk




Édes Anyanyelvünk Országos Nyelvhasználati Verseny

Ha azt mondom, hogy Édes Anyanyelvünk verseny az emberek többsége egy izzasztó feladatlapra gondol, hosszú és bonyolult nyelvtani fejtörőkkel. Ez a verseny azonban nem csak erről szól.
Idén már a 41. alkalommal került megrendezésre a többnapos esemény Sátoraljaújhelyen. Az ország keleti csücskéig hosszú az út, azonban kárpótolt bennünket, hogy egy kellemes kisvárosba érkeztünk felkészítő tanárnőmmel, Paukovits Évával. A színvonalas verseny idén is közel 130 versenyzőt vonzott, gimnáziumi és szakközépiskolás kategóriában. A megmérettetés két részből áll. Első nap kaptunk egy írásbeli feladatsort, aminek megoldására három óránk volt. A feladatok érdekesek és életszerűek voltak, s nem is mindig a nyelvtanhoz kapcsolódtak. Előfordult, hogy azt kellett leírni, hogyan viselkednénk egy adott szituációban. Délután a szervezők több választható programról is gondoskodtak, mehettünk kalandparkba, a Börtön Múzeumba vagy a Városi Levéltárba. Este pedig a határon túli versenyzők műsorát tekinthettük meg.
Másnap jött a verseny talán mondhatni, hogy nehezebb része: a szóbeli megmérettetés.  Ez ugyanis  a kétharmadát teszi ki az összpontszámnak. Választhattunk négy témából, amit a megadott stílusban, három percben kellett előadni, húsz perc felkészülési idő után. Pontozták a kiállást, az előadásmódot, a tartalmat, a szöveg szerkezetét, valamint fontos volt, hogy fejből beszéljünk és ne olvassuk a vázlatot.
Az eredményhirdetés másnap reggel történt, én összesítésben a 8. helyet szereztem meg és a Kazinczy Oktatási Műhely különdíját nyertem el, ami egy szép könyvvel és pénzjutalommal járt. Szinte nem is versenynek, inkább kirándulásnak éreztem a Sátoraljaújhelyen töltött napokat a sok színes programnak köszönhetően.
Némethy Zsófia 10/A

GRATULÁLUNK!!!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése