2012. december 7., péntek

Miért és hogyan finnugor nyelv a magyar?



Kedden /dec.4./ rendhagyó magyarórán (nyelvtan) vehettek részt a 11. és a 12. évfolyam tanulói. A Díszterem zsúfolásig tele volt a diákokkal, akik Dr. Pusztay János nyelvész, egyetemi tanár előadására voltak kíváncsiak. Az előadás címe : Miért és hogyan finnugor nyelv a magyar?
Túlzás nélkül állíthatom, hogy lebilincselően érdekes és élvezetes óránk volt.
Először is nagyon fontos tudni, és tudomásul venni, hogy a nyelvrokonság és a néprokonság nem azonos. Ahogy hallottuk, roppant szellemesen, "mi magyarok, közép-európai nép vagyunk, a megszólalásig". Az tananyag, hogy a magyar finnugor eredetű, de a miértre és a hogyanra Professzor úr egy új megközelítésből adott  logikus válaszokat. A magyar nyelv az urali alapnyelvből származik, annak paleoszibériai ágából, melyben az ugor mellett a mordvin és a szamojéd nyelv található. Nyelvünkben ma is kimutatható a szibériai vonás pl. az alanyi és tárgyas ragozás, szókincsünk jó része azonban finnugor eredetű, míg a mai magyar nyelv már egy a  közép-európai nyelvek közül.
Tudtátok, hogy a világon 6-7 ezer nyelvet beszélnek? Zömük 10 ezer fő alatti, kis közösségek nyelve. A magyar nyelv a beszélők száma alapján az előkelő 45. helyen áll. A tudósok szerint századunk!!! végére a nyelvek 60-70%-a eltűnik vagy veszélybe kerül. Mit tehetünk nyelvünk megmentéséért? Professzor úr tanácsa: "nyelvünkért akkor tesszük a legtöbbet, ha ápoljuk, magas szinten, igényesen műveljük."
Az előadást követően igazgatónőnk, Gáspárné Zsolnai Zsuzsanna iskolánk emlékérmével köszönte meg a rendhagyó magyarórát.



Dr. Pusztay János 1966-ban érettségizett a Nagy Lajos Gimnáziumban. Alapító tagja az NLG Öregdiák Egyesületnek, melynek egyik célja, hogy minél több alkalommal találkozzanak az egykori és a mai "enelgések".
A Professzor úr munkásságáról itt (is) olvashattok.
 http://hu.wikipedia.org/wiki/Pusztay_J%C3%A1nos

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése