2012. június 8., péntek

ÜNNEPI KÖNYVHÉT 2012


Könyvhét Szombathelyen - Pénztelenségben is megszervezhető

Szombathely - A Fő téren is csütörtökön nyílt meg a 83. Ünnepi Könyvhét: köszöntővel, pavilonokkal, programokkal.

VAS NÉPE 2012. június. 07. csütörtök | Szerző: Ölbei Lívia
 A budapesti Vörösmarty téri megnyitóval nagyjából egy időben, csütörtök délután fél háromkor (vagy talán egy kicsit még előbb) nyílt meg a 83. Ünnepi Könyvhét a szombathelyi Fő téren. A könyvünneppel együtt megérkezett a nyár is, bár aztán a Kávészünet zenekar sok más mellett arról is énekelt (Adyval természetesen), hogy Párizsba beszökött az ősz. Lazáry Viktor alpolgármester megnyitójában hangsúlyozta: fontos, hogy a programokat szervező egyetemi könyvtár és Agora-központ életben tartja ezt a régi hagyományt. Közben működésbe léptek az olvasó pontok.

Pénztelenség van, de az önkéntesség elvén a könyvhét is megszervezhető, mondja Barki Katalin, a szombathelyi egyetemi könyvtár igazgatója. Az intézmény az Agora kulturális központtal közösen vette a vállára a könyvünnepet.
Bár a Fő téren mindössze négy pavilon (a Líráé, a Bibliaiskolák Közösségéé, a Talentumé és az egyetemi könyvtár munkatársai által kínált helyi kiadóké) kínálja portékáját, azért szerencsére vannak megátalkodott könyvhetezők. Ilyen a belvárosi Líra könyvesbolt is, amelynek vezetője, Varga Nárcisz azt mondja, egyszerűen szeretnek ide kijönni, a könyvhétnek utánozhatatlan fílingje van: Pozitívan
kisugárzunk, és vonzzuk az embereket.
Barki Katalin, az egyetemi könyvtár (NymE SEK) igazgatója elmondja azt is, hogy az önkormányzat kulturális bizottságánál pályáztak némi anyagi forrásra a szervezéshez, bár tisztában voltak vele, hogy mindenekelőtt önmagukat kell odatenniük. És oda is tették: játékokat, versenyeket szerveztek (irodalmi gyaloggalopp), helyi művészeti csoportokat hívtak meg: mintegy lehetőséget teremtve számukra a megmutatkozásra. Jó tapasztalat, hogy mindenütt segítő szándékra találtak.
Csütörtökön a város tizennégy helyszínén működtek olvasópontok (a meghívottak és a beugrók vitték a kedvenc könyvüket), a Berzsenyi könyvtártól az Iseumon és a Smile Nyelviskolán át az Egyházmegyei Könyvtárig. A Cafe Frei szeparéjában például (ahogy a Háy János-prózát fölolvasó Kelemen Zoltán színész mondta) mások mellett megszólalt Márai Sándor, Moldova György, Vladimir Nabokov, vagy a centenáriumos Ottlik Géza.
 Csütörtökön nyílt meg a könyvhét, de a szombathelyi Fő téri színpadnál a szervezők között már arról is szó esett, hogy jövőre miképpen lehetne motiválni a diákokat (és mindenekelőtt a tanárokat) egy kis könyvtéri kiruccanásra. Mert miközben az olvasópontokon hol délelőtt, hol délután, de folyamatosan szóval tartották egymást a vendégek, a kora délutáni könyvheti megnyitón inkább csak a járókelők álltak meg a színpad előtt. Pedig iskolai osztályok is ígérkeztek, de úgy látszik, ellentételezés nélkül tényleg nem megy. Pedig pl. a Kávészünet zenekar valami olyasmit csinál, amellyel sejthetően a fiatalok is megnyerhetők az irodalomnak: klasszikus szerzők verseit zenésíti meg, nagy könnyedséggel.


Eddig az újságcikk, és most jövünk mi!

ÜNNEPI KÖNYVHÉT MEGNYITÓJA  Á LA  NLG

Csütörtök délelőtt a Weöres Sándor szobornál lévő olvasópontnál kezdtünk : Örkény István Egyperceseiből olvastunk fel.

 

Fél kettőre értünk a Frei  Caféba, ahol felolvasókat hallgattunk meg.




























Majd a Fő téren Lazáry Viktor alpolgármester úr megnyitója után a Kávészünet zenekar előadását élvezhettük. Csak sajnálni tudtuk, hogy nem voltunk még többen. A youtube-ra kattintva hallgassátok meg a számaikat. Magyar költők verseit megzenésített formában adják elő. Nekünk nagyon tetszett. Közben persze a könyves pavilonok kínálatát is szemügyre vettük.

A koncert után volt Flashmob, vagyis a villámcsődület. Hát mit mondjak, csődület akkorára nem sikeredett, mint tavaly, de mi rendületlenül olvastunk- ezen a képen még csak készülődünk-, mert olvasni mindig, mindenhol jó.


 
 
A délután második felében zajló programokon és helyszíneken is képviseltük iskolánkat. Az Iseumban lévő olvasópontnál 9. évfolyamos "enelgések" olvastak fel ókori szerzők (Homérosz, Horatius, Szophokles) műveiből  Jáger Amália tanárnő vezetésével.










Mindent összevetve -  pénztelenség ide vagy oda, éljen az önkéntesség-  mi örülünk, hogy az idén (is) volt a KÖNYVnek (is) ünnepe és mi ezen részt vettünk.
 Aktív és lelkes közreműködésükért nagy köszönet illeti a 10. osztályos francia nyelvi csoportot, Gyimesi András DÖK elnökünket és a DÖK minden jelenlévő tagját.

Fotók: Horváth Kinga (9/A), Kustos Julcsi (10/A), Lengyel Liza (10/B) 
A többi kép is rövidesen látható lesz a Királyi Képtárban.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése