2011. június 5., vasárnap

Ünnepi könyvhét 2011



A vasútállomásról induló a városban körbemenő 2A buszon külön szolgáltatás volt a felolvasás Fotó: Horváth Csaba


A Nyitra Utcai ÁMK Írisz Majorett csoportjának látványos, diszkózenére táncolt produkciója volt a közönségcsalogató a Fő téren a 82. Ünnepi Könyvhét megnyitóján Fotó: Horváth Csaba



Ma megkíséreljük, hogy kitágítsuk az időt, az egymáshoz vezető utakat a könyv segítségével Fotó: Horváth Csaba


Ünnepi Könyvhét 2011: Google és Magoogle fiainak szólt

Budapesten öt helyszínen és közel ötven vidéki városban nyílt meg csütörtökön a 82. Ünnepi Könyvhét, amelynek szombathelyi megnyitóján dr. Puskás Tivadar polgármester Supka Gézára emlékezett, aki Magyarországon megszervezte az első ilyen ünnepet.

- A rendezvény az olvasásra buzdít, hogy értékeljük a könyvet, becsüljük meg a tudást - mondta a polgármester -, és örüljünk együtt, hogy a határon túl, Erdélyben, Kolozsváron is teret kap idén a magyar könyv, a magyar művelődés ünnepe. Majd aktuális adatokat fűzött a bevezetőjébe: a 2011-es ünnepi könyvhétre 385 könyv (32 gyermek- és ifjúsági kötet) jelenik meg Magyarországon 116 kiadótól, közülük 19 határon túli kiadó.

A színpadon aztán dr. Fűzfa Balázs irodalomtörténész beszélt az irodalmi élmények felemelő, megtartó értékéről, melyek bizonyosan hozzájárulnak ahhoz, hogy nehéz helyzetekben dönteni tudjunk. Visszatekintett a könyvnyomtatás 500 éves történetére, majd azt fogalmazta meg:

- Ma hosszabb ideig tart hátranyúlni a könyvespolcra, hogy megkeressünk valamit, mint beütni a Google keresőbe a kulcsszót, és másodpercek alatt több ezer vonatkozást találni. De ha mégis van időnk, érdemes hátranyúlni a polcra, kezünkbe venni Tolsztoj, Dosztojevszkij műveit, vagy másokét, mert ezek az olvasmányélményeket segítenek minket abban, hogy megértsük a világot, a másik embert, és közelebb kerüljünk hozzá. Ma arra teszünk kísérletet, hogy kitágítsuk az időt, és az egymáshoz vezető utakat a könyvek segítségével.

Ezután arra biztatta a gyerekeket, hogy csokiért válaszoljanak olyan kérdésekre: Minek a főszereplője Mirigy, a gonosz boszorkány?, Ki nem lakik a négyszögletű kerek erdőben? Az is szép, hogy mindig volt aki tudta a helyes megoldást.

Legyen Szombathely az Olvasás Fővárosa Is! Ez a SZOFI-program, amit az idei ünnepi könyvhétre szerveztek a NymE-SEK Könyvtára koordinálásával.

A városban több helyen létesítettek felolvasópontokat (A Berzsenyi Dániel Könyvtárban, a Savaria Egyetemi Központban, a Café Freiben, az Evangélikus Templomban, a Weöres Sándor szobornál, az MMIK előtt, de még egy helyi járatos buszon is. A résztvevők felolvastak - ez volt a Felolvashow - , hogy legyen az olvasás közös élmény, amire szívesen emlékszünk. A vasútállomásról induló a városban körbemenő 2A buszon külön szolgáltatás volt ezen a napon, hogy Balogh János színész és egy könyvtáros hallgató, Horváth Zoltán olvasott fel az utasok nagy meglepetésére.

- Erkölcsi kötelességünk is, felépíteni az olvasás fővárosát, nemcsak napjaink válságos állapota, hanem ama kétszáz éves történet miatt is, hogy itt érettségizett Széchenyi István, a legnagyobb magyar, a reformkorban az új Magyarország megalapítója, de az édesapja Széchényi Ferenc, az Országos Széchényi Könyvtár megalapítója is. Nincs rajta emléktábla, de tudjuk, melyik volt az öreg Széchényi háza, ahonnan érettségizni vitte a fiát a líceumba - mondta dr. Fűzfa Balázs az ünnepi könyvhéthez kapcsolódóan.

Majd az idei rendezvény lázas szervezkedésének, hatalmas intézményi összefogásának háttereként elmondta:

- Érdemes áttekinteni az elmúlt évtizedet, mi is történt az első és a legutóbbi PISA-felmérés közötti időben. A 2000-2001-es felmérés során a magyar diákok rosszul teljesítettek. Ám a legújabb tesztek azt mutatták, hogy jobban teljesítettek, mint az átlag. Netán mások a mérőeszközök? 2001-ben az volt a gond, hogy a magyar diákok tudás-struktúrája, tudás-elemei mások voltak, mint a kérdőív struktúrája. A kérdések arra irányultak, el tud-e olvasni egy gyerek egy gáz-számlát (tényleg: ki tud elolvasni és megérteni egy gázszámlát Magyarországon?), megérti-e a mosógép használati utasítását. (Tegyük hozzá: mindezt akkor, amikor a fogyasztás-csökkentés gondolata elérte a közgazdaság tudományt is, A nem növekedés diszkrét bája címmel megjelent könyv leírja: egy mosógép szolgáljon ki egy generációt, vagyis 30 évet, ne kelljen újat venni.) A 2005 körül bevezetett kétszintű érettségi átformálta a magyar tantárgy tanítását. Tettünk egy lépést a mindennapi praktikus olvasás célszerűségei felé. Talán ez is benne van abban, hogy a magyar diákok eredményei nemzetközi szinten most jobbak. Tavaly a Szombathelyi Fő téren elhatároztuk, hogy valamit csinálni kell. Az olvasást minden eszközzel népszerűsíteni fogjuk. Akár az ördöggel is szövetséget kötve. A szövegértés-világértés összefügg, meg kell tudnunk különböztetni az igazságot a hazugságtól.

Ha az ördöggel egyelőre nem is cimborálnak, de a diákokkal mindenesetre sikerült csütörtökön egy többhelyszínes gazdag programot kínálni. A játékokat az ókori calocagathia elvén szervezték, a test és a lélek együttes jólétét szolgáló tevékenységekkel bírták aktivitásra a résztvevőket játékos módon. Az olvasópontokon pontgyűjtő füzetekbe bélyegeztek, aki bedobta a betelt füzeteket a SEK könyvtárában, sorsoláson vehetett részt. Még nyelvtanfolyamot is sorsoltak ki azok között, akik a legtöbb helyszínre elmentek. A játékok úgy használtatták a forrásokat, hogy a fiatalok észre sem vették, mert a kedvenc eszközükkel, a számítógéppel történt. Volt irodalmi gyalogalopp, Virtuális Digitális Erőd, Scrabble bajnokság is.

A Fő téren bemutatták a szombathelyi általános és középiskolák előzetesen megszavaztatott kedvenc könyveinek listáit is. Az eredmény nem meglepő: a kedvencek közt ott vannak a vámpíros könyvek, a Harry Potter, A Gyűrűk Ura, de érdekes módon tartják magukat a régi klasszikus ifjúsági könyvek is: az Egri csillagok, A Pál utcai fiúk, az Emil és a detektívek, A két Lotti, sőt a Vuk. A gimnazistáék listáiban feltűnik a Twilight saga és a Rémkoppantók mellett Kosztolányi Édes Annája, illetve a Gyűrűk Ura után, ötödik helyen például Jane Austin: Büszkeség és balítélet illetve Emily Bronte: Üvöltő szelek című regénye.

Kevesebb kötet jelenik meg

A KSH adatai szerint a szépirodalmi művek példányszáma 1990-től máig körülbelül ötödére csökkent, hasonlóan az ifjúsági irodalom kiadásához.

A tankönyvek kiadása példányszámban a felére csökkent az elmúlt két évtizedben

A szakirodalom és a tudományos könyvek száma nem csökkent drasztikusan, az ismeretterjesztő könyveké viszont nyolcadára zuhant.

(forrás: http://vasnepe.hu/cimlapon/20110602_konyvhet_2011_a_google_nemzedekhez)




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése