2011. június 5., vasárnap

SZOFI 2011. június 2.
















Őszinte elismerésünk a NYMESEK könyvtárosainak és segítőiknek, hogy az idei könyvhét megnyitását el- ill. bevállalták, hogy ilyen gazdag és igényes programsorozattal tisztelték meg ezt a napot. SZOFI = Szombathely az Olvasás Fővárosa Is
Rögtön a pályázati eredményekkel kezdem, mert ez itt a reklám(unk) helye (is).
Középiskolai kategóriában a beküldött irodalmi pályaművek közül
Sümegi Tamás 12/A osztályos tanuló első helyezést kapott az alábbi versével.

Óda a könyvhöz

Óh könyv, hogy fájdalmaim temeted,
nem, nem lehetek azért elég hálás!
A képzelet általad nyer teret,
és tetőled tisztul a világlátás.
Hányan vesznek boldogan kezükbe!
Te vagy hű tanítója az embernek,
ha róla regélsz, nemzetem büszke,
meséddel álmodik a magyar gyermek.
A beteg szív nálad talál enyhet,
bú-bajaira becses orvosságot.
Te hasznossá munkálod a percet,
az Egy vagy, amit holtomig csodálok.
Betűid fényeskednek feketén,
feketén is az elmébe világlók,
állandóak, mint bennem a remény,
mozdulatlanok, mégis messze szállók.
Benned él Petőfi s Babits tovább,
lapjaidon állván hatnak a költők.
Belőled sarjadtak az iskolák,
segélyeddel a tudomány is fölnőtt.
Őrizője nagy s nemes eszméknek,
s aligha értett lelkek istápja vagy.
Otthont adsz az igaznak, a szépnek,
s a könyvben a halandó élő marad.

A szövegtest ( képzeljetek el egy tárgyat, amire irodalmi szöveg van írva) kategóriában Kustos Júlia 9/B osztályos tanuló is első helyezést kapott. Julcsi papírból készített egy almát, Madách Imre: Az ember tragédiája ihletésére, nos ez a "tudás almája", melyen a műből kiragadott idézetek szerepelnek. De itt szeretném még elmondani, ill. leírni, hogy több szövegtesttel is indultunk. Horváth Bogi ( 9/A) egy parfümös üvegre Charles Baudelaire : Az illatszeres üveg c. verséből írt részleteket.

Mindenképpen érdekes egy kategória. Ha igaz, hozzánk is eljut majd a belőlük összeállított kiállítás. Jelenleg a NYMESEK aulájában látható.

Irodalmi művek alapján készült illusztrációkkal is lehetett indulni. Pék Andrea és Varga Viktória (10/A) osztályos diákjaink harmadik helyezést értek el. Andersen: A kis gyufaárus lány című meséjét "vitték képre".

Gratulálunk a sikerekhez!!!!!

Ám ezzel még közel sincs vége beszámolónknak. Az NLG diákjai több programon is rész vettek. Délelőtt a Weöres Sándor szobornál lévő olvasópontnál legkedvesebb verseinket olvastuk fel, délután pedig kicsiny, ám igen lelkes csapattal az ünnepi megnyitóra mentünk el a Fő térre, ahol lett volna hely még több csapatnak is....A "bólyaisokkal" vállvetve próbáltuk megadni a helyes választ az irodalmi kérdésekre, így és ezáltal a (jutalom) csokis doboz tartalmát rendületlenül csökkentettük.

Gyimesi András diákelnök olvasta fel a kedvenc könyveinkről írt kérdéseinket, ezeket zömmel a "bólyaisok" találták ki, az ő kérdéseikre pedig többnyire az "enelgések" feleltek. Előzetes konzultáció után -mert számítottunk a Harry Potter, és az Alkonyat elsöprő sikerére- mi Jane Austen: Büszkeség és balítélet, valamint Emily Bronte: Üvöltő szelek c. könyveiből készültünk.

Erőnkből még a flashmobra is futotta.

Összesen 61-en ültük körbe a szökőkutat esernyővel és könyvvel a kezünkben. Bevallom, én így kicsit nehezen tudtam olvasni, lapozni meg pláne................De mindezen felülemelkedve, igen jól éreztük magunkat.

A megnyitót a Frei Caféban pihentük ki.

A Fő téri programokkal párhuzamosan az egyetemi központban is voltak rendezvények. Természetesen itt is képviseltük iskolánkat. Kiss Mari művésznő és kísérői - a Weöres Sándor Színház tagjai- igényes és szép zenés irodalmi összeállítást adtak elő, ezután pedig a könyvtárszakos hallgatók "beugró" műsorán jókat nevethettünk.
Hosszú évek után azt hiszem, az idén igazán sikerült a könyvet és az olvasást rangjához méltón megünnepelni.
Végefőcím: "A szövegértés- világértés összefügg..."
(Dr. Fűzfa Balázs)

Mint mindig a könyvtár 1. gépén láthatjátok a többi képet.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése